• 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Φωτιά στα Βίλια: Τέταρτη μέρα “κόλασης” – Αυξάνεται η ένταση των ανέμων, εκκενώνονται οικισμοί – Για ανικανότητα μιλά ο πρόεδρος της Κοινότητας

 Φωτιά στα Βίλια: Τέταρτη μέρα “κόλασης” – Αυξάνεται η ένταση των ανέμων, εκκενώνονται οικισμοί – Για ανικανότητα μιλά ο πρόεδρος της Κοινότητας

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν το απόγευμα να αποτρέψουν την πυρκαγιά να φθάσει στα σπίτια ωστόσο είναι σε εξέλιξη με διάσπαρτες εστίες.

Μαίνονται συνολικά τέσσερα μεγάλα μέτωπα στις περιοχές Παλαιοχώρι. Καραούλι, Παλαιοκούνδρα, Άγιος Γεώργιος και στο Όρος Πατέρας.. Λίγο μετά τις 06:00 η φωτιά είχε φτάσει στην περιοχή Τιτάν του δήμου Μάνδρας, ενώ υπό πύρινη απειλή βρίσκεται και η περιοχή Καραούλι, όπου ανεφοδιάζονται τα εναέρια μέσα, τα οποία ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου στις 07:15 εκκενώνονταν οι οικισμοί Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία.

Το θετικό είναι ότι αυτήν την ώρα δεν φυσάει ενώ την νύχτα αναμένεται ότι οι άνεμοι που επίσης δεν θα είναι ισχυροί θα γυρίσουν σε βορειοανατολική κατεύθυνση γεγονός που σημαίνει ότι θα στρέψουν την πυρκαγιά προς τα καμένα.

Όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, εθελοντές, οι Πολωνοί πυροσβέστες, με την συνδρομή του στρατού καθώς και υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας επιχειρούν συνεχώς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ που πέρασε η κινητοποίηση που υπήρξε για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει στον οικισμό των Βιλίων ήταν συγκλονιστική. Με κάθε μέσο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές αλλά και Πολωνούς πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά, ώστε να σωθούν σπίτια που κινδύνευαν μέσα στον οικισμό και τα κατάφεραν.

  • Το απόγευμα της Τετάρτης (18.08.2021) ήταν πραγματική κόλαση, με τη φωτιά να απειλεί τα Βίλια και τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς. Δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να φθάσει στα σπίτια ωστόσο.

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Βιλίων, Κώστας Μακρυνόρης, δήλωσε χθες πως εξαϋλώνονται περιουσίες. Παράλληλα, έκανε λόγο περί ανικανότητας. «Εδώ γίνεται καταστροφή. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Τίποτα άλλο δεν έχω να σας πω. Εδώ δεν δικαιολογείται τρεις μέρες να ‘ρθει η φωτιά εδώ· να μας κάψει. Δεν έχω τίποτα άλλο να σας πω, μόνο πέστε όποιος μπορεί να βοηθήσει, γεια σας», δήλωσε σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση του OPEN, κι έκλεισε ο τηλέφωνο από την αγανάκτησή του.

«Σε δασικό δρόμο δεν μπήκε ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα», δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης. «Υπάρχει πρόβλημα με το δασικό δίκτυο, με τους δρόμους μέσα στο δάσος. Αυτό σημειώστε το. Η συντήρηση των δρόμων είναι αρμοδιότητα της δασικής υπηρεσίας. Και για θέματα συντήρησης δεν είχε ούτε ένα ευρώ.

»Επειδή στο δάσος κυκλοφορούν αγροτικά οχήματα, όμως, που διατηρούν ανοιχτούς δρόμους, τα πυροσβεστικά οχήματα 4×4 μπορούσαν να μπουν, ωστόσο, δεν μπήκαν. Δεν ξέρω γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπαίνει μέσα σε δασικό δρόμο.

»Είναι δικό της σχέδιο, δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν σβήνεται η φωτιά εάν δεν μπεις μέσα στον δασικό δρόμο και αν δεν πας να χτυπήσεις τα τελευταία αποκαΐδια. Από εμένα θα ακούτε σκληρές αλήθειες. Χθες το βράδυ είχε κοπάσει το μέτωπο προς Πόρτο Γερμενό και μέσα σε ένα ρεματάκι ήταν μια κάπνα.

»Τους είπαν να πάνε δυο άνθρωποι εκεί και δεν πήγαν. Τελικά, 11 το βράδυ πήγαν τρεις Πολωνοί με τους φακούς τους και σταμάτησαν το μέτωπο. Εάν εν το έσβηναν, σήμερα θα είχαμε κι εκεί μέτωπο. Παρακαλώ τους υπευθύνους να φυλάνε τη φωτιά. Τα εναέρια μέσα είναι να καταλαγιάσουν τη φωτιά και μετά να πάνε τα πεζοπόρα τμήματα να τη σβήσουν. Δεν είναι για κατάσβεση», προσέθεσε ο δήμαρχος».

Κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι μέχρι το τελευταίο φως στα Βίλια επιχείρησαν περιοδικά 29 εναέρια μέσα, μαζί με το Beriev.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ειδικά στην πυρκαγιά στα Βίλια, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

«Η πυρκαγιά που εξακολουθεί να απασχολεί μεγάλο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων είναι αυτή που εκδηλώθηκε την Δευτέρα στα Βίλια. Και σήμερα δεν έλειψαν οι αναζωπυρώσεις», είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Σε κάποιες περιπτώσεις δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς που έφτασε κοντά σε οικισμούς, όπως αυτή που είχαμε το μεσημέρι και πλησίασε τα Βίλια. Οι πυροσβέστες δίνοντας στην κυριολεξία μάχη με τα στοιχεία της φύσης απέτρεψαν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν να αντιμετωπίσουν συμπαγές δάσος, χωρίς καλλιέργειες που θα αποτελούσαν φυσικές ζώνες ανάσχεσης, διαρκείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων και χωρίς οδικό δίκτυο που δυσχεραίνει την πρόσβαση σε επίμαχα σημεία.

Εντούτοις και παρά τις αντίξοες συνθήκες, ισχυρές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες συνεχίζουν να επιχειρούν. Σε αυτό τον αγώνα είναι δίπλα μας όλοι οι συναρμόδιοι φορείς, δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της ευρύτερης περιοχής και πολυάριθμες Εθελοντικές Ομάδες και κάτοικοι της περιοχής, που μας διαθέτουν ανθρώπινο δυναμικό, υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα.»

Συνολικά επιχειρούν 427 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 149 οχήματα.

Ο κ Χρυσοχοϊδης ανέφερε επίσης ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς, ειδικά τον τελευταίο μήνα είναι πολλές και τόνισε:

«Όταν κάποιοι από εμάς, δεν προσαρμόζονται στις οδηγίες της πολιτείας ή δρουν με δόλο βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ζωές, περιουσίες αλλά και τη χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, τότε ο αγώνας που όλοι μας καταβάλλουμε γίνεται άνισος και το κόστος είναι τεράστιο. Όλοι οι πυροσβέστες μας, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, δίνουν σκληρό αγώνα όλες αυτές τις μέρες και επιχειρούν με την ίδια αυταπάρνηση και αυτοθυσία».