• 22 Απριλίου, 2021

Φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο – Κλείνει ο σταθμός του μετρό “Πανεπιστήμιο”

 Φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο – Κλείνει ο σταθμός του μετρό “Πανεπιστήμιο”

Σε συλλαλητήριο καλούν οι φοιτητές σήμερα στη 1 στα Προπύλαια. Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από το «λουκέτο» στα Πανεπιστήμια λόγω της πανδημίας στο πλαίσιο του καθολικού lockdown. Στις 11:30 κλείνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο». Οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά αλλά δεν θα πραγματοποιούν στάση.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο έχει αλλάξει καθοριστικά η καθημερινότητα όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και έχουν αναδειχθεί σοβαρά προβλήματα ήδη από τον πρώτο καιρό.

«Πάγωμα» των πρακτικών ασκήσεων

Όπως έχουν τονίσει πολλές φορές φοιτητές και φοιτήτριες, έχει σταματήσει η διεξαγωγή πρακτικών ασκήσεων, ακόμα και σε τμήματα που είναι υποχρεωτική για την ολοκήρωση των σπουδών, όπως είναι η Ιατρική ή η Φαρμακευτική. 

Αποκλεισμός από την τηλεκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση τείνει να γίνει η «νέα κανονικότητα» των φοιτητών και των καθηγητών, καθώς έχει εφαρμοστεί ήδη σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα και εφαρμόζεται και στο εαρινό εξάμηνο που έχει ήδη ξεκινήσει. Ωστόσο, ακόμα και έναν χρόνο μετά δεν έχει δοθεί οριστική λύση στον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών που δεν διαθέτουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή δεν διαθέτουν τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται. 

«Δε πα’ να μας χτυπάν…»

Ύστερα από μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο αγώνας τους κλιμακώνεται με το αίτημα να ανοίξουν οι σχολές. Το κρεσέντο καταστολής στο ΑΠΘ και ο ξυλοδαρμός φοιτητών, οι αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και το γενικευμένο κλίμα αστυνομοκρατίας που έχει κυριαρχήσει στοιχειοθετούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Μέσα στον χρόνο που τα πανεπιστήμια έχουν παραμείνει κλειστά, η κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποίησε την πανδημία ως ευκαιρία φέρνοντας στην Βουλή ακόμα και νομοσχέδια που έβρισκαν σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα – και όχι μόνο – απέναντι! Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες εβδομάδες η ΝΔ μαζί με την Ελληνική Λύση ψήφισαν το νομοσχέδιο που φέρνει την αστυνομία εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής, τα πειθαρχικά συμβούλια, τις διαγραφές φοιτητών και τα face control. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης, που εδώ και δύο εβδομάδες βρίκονται στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ., έχουν πραγματοποιήσει μουσικές διαμαρτυρίες ενάντια στην άγρια αστυνομική καταστολή που υπέστησαν.