• 27 Ιανουαρίου, 2022

Εξελίξεις στην κόψη του ξυραφιού – Παρασκήνιο με τα σχολεία και… πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων την επομένη των νέων μέτρων

 Εξελίξεις στην κόψη του ξυραφιού – Παρασκήνιο με τα σχολεία και… πενταψήφιος αριθμός κρουσμάτων την επομένη των νέων μέτρων

Με κεντρική επιχειρηματολογία ότι η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλίων στις υπόλοιπες χώρες όπου έχει κυριαρχήσει, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ημέρα που έσπασε ένα ακόμη μαύρο ρεκόρ με πάνω από 9 χιλιάδες κρούσματα, την λήψη μέτρων στην εστίαση… μετά την Πρωτοχρονιά.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Την ώρα που η καμπύλη των ενεργών κρουσμάτων οδεύει σε limit up καθώς στις 20 Δεκεμβρίου καταγράφονταν 41.146  ενεργά κρούσματα και στις 26 Δεκεμβρίου σκαρφάλωσαν στις 51.094 κρούσματα, αντίστροφη πορεία ακολουθεί η καμπύλη των νοσηλειων. Στις 20 Δεκεμβρίου υπολογίζονταν σε 4.148 και στις 26 Δεκεμβρίου ήταν 3.614.

  • Επ’ αυτών των αριθμών και δεδομένων η κυβέρνηση αφήνει παράθυρο στην εστίαση για ομαλή λειτουργία αυτή την εβδομάδα και επιβάλει από τις 3/1 ωράριο λειτουργίας ως τα μεσάνυχτα, ως έξι θαμώνες στο τραπέζι, απαγόρευση ορθίων και επανεξέταση της προοπτικής να διατηρηθεί η μουσική.

Πάντως ήδη επιστήμονες προϊδεάζουν για πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων από σήμερα κιόλας. Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Τζανάκης “βλέπουν” 12.000 κρούσματα σήμερα δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα γιατί εν μέσω τέτοιας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, τα μέτρα δεν έχουν άμεση ισχύ ώστε να ανακοπεί ο συγχρωτισμός από τις εξόδους και τα ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

  • “Είναι σημαντικό στις 10 Ιανουαρίου τα σχολεία να ξαναλειτουργήσουν” ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την μηνιαία συνάντηση τους δείχνοντας το επόμενο διακύβευμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το μοντέλο των αλλεπάλληλων αυτοδιαγνωστικών ελέγχων που υποβάλλονται οι μαθητές, έχει λειτουργήσει σημαντικά το προηγούμενο διάστημα διασφαλίζοντας την δια ζώσης εκπαίδευση και εκεί θα επικεντρωθούν πάλι.

Η επαναλειτουργία των σχολείων είναι το μεγάλο στοίχημα και όπως έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος “αυτή θα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας που θα πέσει μπροστά στην εξάπλωση της όμικρον αν τα πράγματα φτάσουν στο μη περαιτέρω”.