• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Έτοιμοι να υποδεχθούν 1.500 πρόσφυγες οι Γερμανοί

 Έτοιμοι να υποδεχθούν 1.500 πρόσφυγες οι Γερμανοί

Αλλάζει στάση η Γερμανία στο θέμα των προσφύγων .

Σύμφωνα με την Deustche Welle, η Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σκοπεύουν να προτείνουν την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο την υποδοχή 1.500 προσφύγων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την Αθήνα.

Πρόκειται για περίπου 400 οικογένειες με παιδιά που ήδη έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως στην μετεγκατάσταση υπό την προϋπόθεση ότι οι πρόσφυγες που θα δεχτεί η Γερμανία δεν θα προέρχονται μόνο από τη Λέσβο αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την DW είναι άγνωστο κατά πόσο οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι συμμετέχουν στον Μεγάλο Συνασπισμό, θα συμφωνήσουν με τον αριθμό των 1.500 ατόμων ή αν θα επιμείνουν στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων.

Πάντως, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD για θέματα μετανάστευσης Λαρς Καστελούτσι χαιρέτισε «το βήμα που επιτέλους» έκαναν τα χριστιανικά κόμματα και εξέφρασε την άποψη πως μέχρι την Τετάρτη ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλήξει σε συμφωνία.

Σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα διεξάγονται εδώ και ημέρες (εδώ). Οι συζητήσεις αυτές δεν αφορούν όμως μόνο τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν στη Γερμανία.

Τη Δευτέρα η καγκελάριος είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να βρεθεί ένα συνολικό σχέδιο για το πρόβλημα στη Λέσβο. Μέρος αυτού του πακέτου θα πρέπει να είναι και η δημιουργία ενός κέντρου υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί με ευρωπαϊκά κονδύλια και το οποίο θα διαχειρίζονται Ελλάδα και ΕΕ.

Το «πιλοτικό» αυτό πρόγραμμα θα ήταν σύμφωνα με τη Μέρκελ «ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας μεταναστευτικής πολιτικής με ολοένα και περισσότερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα.» Πάντως, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί συμφωνούν να δεχτεί η Γερμανία πρόσφυγες από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Yougov, το 47% των Γερμανών εκφράζονται υπέρ της υποδοχής και το 39% κατά.