• 31 Οκτωβρίου, 2020

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη –

 Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη –

Tις… προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα έκανε μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ανέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής αναφέρθηκε σε μια πιθανή συνάντηση με τον έλληνα Πρωθυπουργό:

«Πολλοί Πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας (σσ με την Ελλάδα). Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεζ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Κόντε. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;  αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε. Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελλόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη».

Και για πρόσθεσε: «Να τους δούμε (σσ τους Έλληνες), να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα. Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελλόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη».

Σημειώνεται ότι, η δήλωση Ερντογάν έρχεται τη στιγμή που το τοπίο ήταν θολό γύρω από την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους, ενώ κινείται αντίθετα από τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει ότι το σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια προκειμένου να γίνει μία συντήρηση ρουτίνας, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα» είχε προσθέσει.