Έρευνα libre: Τι πραγματικά ισχύει με τις απαγορεύσεις- Πώς θα επιστρέψουν οι έλληνες φοιτητές ενόψει Χριστουγέννων

 Έρευνα libre: Τι πραγματικά ισχύει με τις απαγορεύσεις- Πώς θα επιστρέψουν οι έλληνες φοιτητές ενόψει Χριστουγέννων

Καθώς η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει κρίσιμη για τη δημόσια Υγεία αλλά και το σύστημα Υγείας και δεν υπάρχουν τα σημεία εκείνα υποχώρησης της σφοδρότητας της πανδημίας (παρόλο που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown πριν από την καθολική εφαρμογή του σε ολόκληρη τη χώρα), η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα προς την κατεύθυνση του περιορισμού της εισόδου πολιτών στη χώρα μας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Έτσι, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (20/11) έκλεισε ο συνοριακός σταθμός της Κρυσταλλοπηγής, μετά και τη σχετική κυβερνητική απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη (19/11) και υπογράφτηκε από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

  • Στα βόρεια σύνορά μας παραμένουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από τη Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους, με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί.

Από την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, έκλεισε ο συνοριακός σταθμός της Κρυσταλλοπηγής, στο πλαίσιο αυστηροποίησης των περιοριστικών μέτρων εισόδου στη χώρα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του νέου κοροναϊού

Τι ισχύει με την επιστροφή Ελλήνων φοιτητών και μη μόνιμων κατοίκων εξωτερικού

Πέρα από ό,τι αναφέρεται επίσημα και υπάρχει δημοσιευμένο (στα ΦΕΚ) για την είσοδο από τα χερσαία ή εναέρια σύνορα, σε κάθε χώρα μπορεί να διαφέρει σε ορισμένα σημεία ο τρόπος διαχείρισης της επιστροφής μέσω πτήσεων, κυρίως των φοιτητών, που αποτελούν μία σημαντική κοινότητα μη μονίμων κατοίκων, οι οποίοι –όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας– επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα (ενόψει και των γιορτών των Χριστουγέννων), καθώς η τηλεκπαίδευση που εφαρμόζεται στα κράτη που ισχύει το lockdown τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν εξ αποστάσεως τις σπουδές τους, μέχρι νεοτέρας.

  • Το libre, θέλοντας να διαπιστώσει τι ισχύει στην πράξη, μίλησε με εκπροσώπους κοινοτήτων Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό, σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Μ. Βρετανία, ισχύουν διαφορετικές στρατηγικές απέναντι στην υγειονομική κρίση: άλλα εφαρμόζονται στην Αγγλία, και διαφορετικά στη Σκωτία και την Ουαλία, που αποφασίζουν αυτόνομα.

Στις 5 Νοεμβρίου, επιβλήθηκε στην Αγγλία lockdown, για τέσσερις εβδομάδες, για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το οποίο αναμένεται να λήξει στις 2 Δεκεμβρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, μόλις τελειώσει η καραντίνα (δηλαδή από τις 3 Δεκεμβρίου) θα δώσει την ευκαιρία για μερικές ημέρες στους ξένους φοιτητές στην Αγγλία να επιστρέψουν στο σπίτι τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

  • «Από τις 3 ως τις 9 Δεκεμβρίου, οι φοιτητές θα λάβουν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους σε ημερομηνίες αναχώρησης που θα οριστούν κλιμακωτά από τα πανεπιστήμια, προκειμένου να μην υπάρξουν πιέσεις στα δίκτυα των μεταφορών», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, που διευκρίνιζε ότι για το διάστημα αυτό (από 9 Δεκεμβρίου), τα μαθήματα θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, για να μπορούν να τα παρακολουθούν οι φοιτητές.

Η ίδια ανακοίνωση προέβλεπε και ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του νέου κοροναϊού κατά τις μετακινήσεις αυτές, θα προταθούν διαγνωστικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους φοιτητές, με προτεραιότητα στους φοιτητές των πανεπιστημίων που βρίσκονται σε ζώνες με αυξημένα κρούσματα SARS-COV-2.

Προέβλεπε, μάλιστα, η ανακοίνωση ότι, στην περίπτωση που κάποιος διαγνωσθεί θετικός, ο φοιτητής αυτός θα πρέπει να τεθεί σε αυτοαπομόνωση για 10 μέρες, προτού επιστρέψει στο σπίτι του για τα Χριστούγεννα.

Στην Ουαλία, τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και η μετακίνηση των φοιτητών προς την πατρίδα γίνεται με οργάνωση και προγραμματισμό ανάλογα με τις πτήσεις που πραγματοποιούνται, όπως ανέφερε στο libre, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νότια Ουαλίας, Μιχάλης Αράπης. Ανέφερε ότι δεν έχουν σημειωθεί δυσκολίες στην επιστροφή. Αν κάποιος θέλει να ταξιδέψει προς την Ελλάδα μπορεί να το κάνει, είπε. Πραγματοποιούνται πτήσεις αν και πολύ μειωμένες. Σημείωσε επίσης, ότι όποιος φτάνει στην Ουαλία από την Ελλάδα, παραμένει σε απομόνωση 14 ημερών.

Δανία: Καθυστερήσεις και προβλήματα

Από τη Δανία, ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την περίοδο της περασμένης άνοιξης μας ανέφερε η Ελίνα Σταματάτου, Αρχαιολόγος και πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Κοπεγχάγης, για τους φοιτητές κυρίως που ήθελαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα (από τις 13 Μαρτίου του 2020 που ίσχυσαν τα περιοριστικά μέτρα).

«Το υπουργείο Προστασία του Πολίτη ανέθεσε στην πρεσβεία να καταγράψει τα ονόματα όσων ήθελαν να επιστρέψουν. Αν συμπληρωνόταν συγκεκριμένος αριθμός θα γινόταν η πτήση». Αυτό καθυστέρησε την επιστροφή, η καταγραφή και η συμπλήρωση του αριθμού των ατόμων ώστε να πραγματοποιηθεί η πτήση.

  • «Όταν συγκεντρώθηκαν 60 άτομα (μερικοί ήταν και από νότιες περιοχές της Σουηδίας), έφυγαν το Μάιο για την Ελλάδα με πτήση της Aegean».
  • «Η αλήθεια είναι ότι πάντα μπορούσαμε να φύγουμε προς την Ελλάδα μέσω Βρυξελλών».
  • «Τώρα δεν έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις, έχουν ελαττωθεί αλλά γίνονται. Μπορεί κάποιος να φύγει, αρκεί να έχει κάνει το τεστ 72 ώρες πριν και να είναι αρνητικό».

Πρόσθεσε και μία ενδιαφέρουσα πληροφορία που αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί:

  • «πριν λίγες ημέρες οι Scandinavian Airlines που εκτελούν πολλές πτήσεις στη χώρα, ανακοίνωσαν ότι κλείνουν 24 έξοδοι στο αεροδρόμιο», αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση πτήσεων που, πιθανότατα, να οφείλεται στο μεγάλο για τη χώρα ζήτημα με τα μινκ που βρέθηκαν μολυσμένα με στέλεχος του νέου κοροναϊού.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το ζήτημα προκάλεσε και την πρόσφατη παραίτηση του υπουργού υπουργός Γεωργίας και τροφίμων της Δανίας.

Βερολίνο: Δεν υφίστανται απαγορεύεσεις

Από το Βερολίνο, η Δάφνη Σιαπλή, τελειόφοιτος της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Charité, ιδρύτρια και πρόεδρος της κοινότητας των Ελλήνων φοιτητών στην πόλη, μας εξήγησε ότι έχουν μεν περιοριστεί οι πτήσεις προς την Ελλάδα (φυσικό, αφού δεν υπάρχει τουριστική κίνηση) αλλά μέσω των αεροπορικών εταιρειών (Aegean, easyJet, Ryanair) που εκτελούν έστω και μικρό αριθμό πτήσεων εβδομαδιαία (2-3), μπορεί κάποιος να επιστρέψει στη χώρα μας, με σχετική υπομονή και προγραμματισμό και φυσικά να μην ακυρωθεί η πτήση του την τελευταία στιγμή, κάτι που συχνά συμβαίνει. Τα μαθήματα γίνονται online, οι βιβλιοθήκες δεν είναι ανοικτές, άρα οι φοιτητές μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους από τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύσεις αναχωρήσεων δεν υφίστανται.

Κάποια σχετική αναστάτωση στις μετακινήσεις έχει προξενήσει και η αλλαγή αεροδρομίου στην πόλη του Βερολίνου, καθώς πρόσφατα ξεκίνησε η λειτουργία του νέου πολυαναμενόμενου και πολυσυζητημένου αεροδρομίου, η οποία συνέπεσε με τις γενικότερες αλλαγές στις μετακινήσεις.

Σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν σε οποιοδήποτε κράτος, οι ενδιαφερόμενοι χρήσιμο είναι να επικοινωνούν με τις ελληνικές προξενικές αρχές της εκάστοτε χώρας για την ενημέρωσή τους.

Σχετικά Άρθρα