Έρευνα σοκ της PRORATA: Ένας στους πέντε θεωρεί χρήσιμη μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” – Τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί της

 Έρευνα σοκ της PRORATA: Ένας στους πέντε θεωρεί χρήσιμη μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” –  Τι θα ψηφίσουν οι οπαδοί της

Ένας στους πέντε πολίτες αξιολογεί ως χρήσιμη την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό, υπό τον όρο ότι δεν θα προέβαινε σε εγκληματικές πράξεις: το ανησυχητικό αυτό σήμα καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata, που έγινε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», σε δείγμα 1.270 ψηφοφόρων, κατά το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα της Prorata τέθηκε ως εξής:

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι αν η Χρυσή Αυγή δεν έκανε εγκληματικές πράξεις, αλλά έμενε προσηλωμένη αποκλειστικά στις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις, θα ήταν ένα χρήσιμο για την κοινωνία, πολιτικό κόμμα. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συγκεκριμένη άποψη;».  

Και οι, αποκαλυπτικές, απαντήσεις είχαν ως εξής: «Σίγουρα συμφωνώ» 9%, «μάλλον συμφωνώ» 12% -άρα, αθροιστικά, 21%-, «μάλλον διαφωνώ» 13%, «σίγουρα διαφωνώ» 62%.

Η ποιοτική ανάλυση αυτού του 21%, από τον υπεύθυνο Πολιτικών Ερευνών της Prorata, Άγγελου Σεριάτου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εμφανίζει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον:

«η πλειοψηφία όσων διατηρούν τη συγκεκριμένη άποψη, προέρχεται από την ευρύτερη πολιτική μήτρα της Δεξιάς. Ενδεικτικά, 4 στους 10 όσων τοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος πιστεύουν ότι ένα, παρόμοιου τύπου, κόμμα που θα σεβόταν τα υφιστάμενα θεσμικά όρια, θα μπορούσε να είναι ένας κοινωνικά χρήσιμος κομματικός σχηματισμός».

Στο ερώτημα δε, “τι εκτιμάτε ότι θα ψηφίσουν όσοι υποστηρίζουν σήμερα τη Χρυσή Αυγή”, πρώτη επιλογή, σε ποσοστό 43%, αποτελεί «κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα της άκρας Δεξιάς», ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν περίπου, η Ελληνική Λύση με 23% και η ΝΔ με 21%.

Απάντηση που αποτυπώνει ενδεχομένως και τη δυνατότητα, την προοπτική δημιουργίας ενός νέου κόμματος με αμιγή ακρδεξιά χαρακτηριστικά.

Ενώ στο ερώτημα αν υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος της νεοναζιστικής/φασιστικής απειλής στη χώρα;, «υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος απαντά το 39%, την ώρα που ένα άλλο 37% βλέπει μεν ότι υπάρχει κίνδυνος, αλλά όχι σοβαρός, όπως αξιολογεί. «Αν και υπήρχε ο κίνδυνος στο παρελθόν, δεν υπάρχει πλέον» επιλέγει το 5%, ενώ το 19% υποστηρίζει ότι «ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και σήμερα υπάρχει κίνδυνος» -ποσοστό που ταυτίζεται ποσοτικά με το 21% στο ερώτημα περί της χρησιμότητας της Χρυσής Αυγής…

Στα της δικαστικής απόφασης, «απόλυτα ικανοποιημένο» δηλώνει το 57%, «αρκετά ικανοποιημένο» το 26%, σύνολο 83%.

Αντιθέτως, «όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος/η» είναι η απάντηση του 6% και «καθόλου ικανοποιημένος/η», του 7%, και «η μεγαλύτερη μερίδα όσων έμειναν ανικανοποίητοι, προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της άκρας Δεξιάς», σύμφωνα με την καίρια επισήμανση του Αγγ. Σεριάτου.

Στο ερώτημα, τέλος, «ποιος συνέβαλε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής», το πιστώνεται πρωτίστως η δικαιοσύνη (78% είναι το άθροισμα όσων είπαν ότι συνέβαλε σε μέγιστο ή μεγάλο βαθμό) και δευτερευόντως η Μάγδα Φύσσα (το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 66%). Σημαντικό ρόλο, τέλος, φαίνεται πως έπαιξαν και τα πολιτικά κόμματα (56%), οι αντιφασιστικές δράσεις των πολιτών (54%), και τέλος τα ΜΜΕ (50%).

Νίκος Παπαδημητριου

Σχετικά Άρθρα