Έρευνα Eteron: Διαψεύδεται το προβάδισμα Ν.Δ με 12,3%- Τι απαντά ο Σακελλαρίδης

 Έρευνα Eteron: Διαψεύδεται το προβάδισμα Ν.Δ με 12,3%- Τι απαντά ο Σακελλαρίδης

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12,3%. δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας της aboutpeople για το Eteron, του Ινστιτούτου για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

Σημειώνεται πως στο Eteron επικεφαλής είναι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τσίπρα, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Με ανακοίνωση του, πάντως, διαψεύδει πως το προβάδισμα αναφέρεται σε “πρόθεση ψήφου”, όπως κατέγραψαν ορισμένα ΜΜΕ, εξηγώντας πως δεν υπήρχε σχετικό ερώτημα στην έρευνα.

Στο ερώτημα «με ποιο κόμμα αισθάνεστε πιο κοντά» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4, το ΚΙΝΑΛ 16, το ΚΚΕ 7,2, η Ελληνική Λύση 3,5 και το ΜέΡΑ25 4,1.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η ΝΔ σημειώνει υπεροχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με εξαίρεση εκείνη των 17-24, στο σύνολο της επικράτειας και ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης.

Χαρακτηριστικό των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το 47,7% απορρίπτει την Αριστερά ως κάτι κακό σε ποσοστό 47,7% με το 61,8% να επιλέγει το «Κέντρο». Στο ερώτημα για τη Ριζοσπαστική Αριστερά (που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ) αρνητικά απαντά το 63,9%.

Στα επιμέρους, το 46,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο «Συνδικαλισμός» είναι κακό, στοιχείο που αποκαλύπτει τις διαχρονικές ευθύνες των εθνοπατέρων.

Ηχηρή διάψευση από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη

Το NEWS 24/7 παρουσίασε την έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του Eteron από την aboutpeople τον Δεκέμβριο του 2021, με τα ευρήματά της να ερμηνεύονται και να παρερμηνεύονται κατά το δοκούν, από συγκεκριμένους “κύκλους”.

Είναι χαρακτηριστικό πως η έρευνα αποτελεί μια προσπάθεια χαρτογράφησης της ελληνικής κοινωνίας και καλύπτει ένα πολύ ευρύ πεδίο θεματολογίας, από το Κράτος και τους θεσμούς του, μέχρι τη δικαιοσύνη, τον δημόσιο τομέα και την πορεία της οικονομίας, με στόχο να μη γίνει ακόμη μια κλασική δημοσκόπηση αλλά μια σκιαγράφηση με βάθος, για το αποτύπωμα της εποχής στην ελληνική κοινωνία.

Μιλάμε για μια έρευνα με 130 μεταβλητές, ένα ερωτηματολόγιο 1.659 ατόμων ως δείγμα, και τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται σε 504 σελίδες. Όλα τα στοιχεία της επεξεργασίας και τα συμπεράσματα όπως τα σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Μοσχονάς, είναι αναρτημένα και στη σελίδα του Eteron για όποιον θέλει να αναζητήσει όλα τα δεδομένα.

Παρόλα αυτά, σε πολλά φιλοκυβερνητικά Media, κυκλοφόρησαν το πρωί της Δευτέρας διάφορες “ερμηνείες” που δείχνουν… προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 12,3% μάλιστα. Η έρευνα όμως δεν περιείχε καμία ερώτηση για πρόθεση ψήφου!

Ο διευθυντής του Eteron Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε σχετικά, πως η ερώτηση που υπήρχε ήταν η εξής: “Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκετε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;”.

Από εκεί και πέρα, η όποια “μετάφρασή” της αποτελεί μια εντελώς αφερέγγυα αναγωγή στις τάσεις των ψηφοφόρων.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης:
“Είπαμε να γίνει διάλογος για την έρευνα του Eteron, αλλά θα προτιμούσαμε να γίνεται με -όσο το δυνατόν- σοβαρούς όρους.

Στην έρευνα του Eteron (που διεξήχθη τον Δεκέμβριο) δεν υπάρχει ερώτηση για πρόθεση ψήφου.

Υπάρχει η εξής ερώτηση: “Από τα κόμματα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, υπάρχει κάποιο με το οποίο αισθάνεστε ότι βρίσκετε πιο κοντά σε σχέση με τα υπόλοιπα;”.

Το 55,9% απαντάει “ναι”.

Αυτό το 55,9% αναλύεται κατά κομματική προτίμηση στη συνέχεια.

Πρόκειται λοιπόν για ερευνητικό εύρημα σε σχέση με την πολιτικοποίηση και τη σύνδεση με τα κόμματα. Δεν έχει να κάνει με εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος Αυτό γίνεται σαφές μέσα στην έρευνα.

Δεν είναι καλό πράγμα η παραπληροφόρηση και αυτό φαίνεται και σε άλλο ερώτημα στην έρευνα σχετικά με την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα ΜΜΕ”.

Πηγή: news.247.gr

Παναγιώτης Δρίβας