• 27 Ιουλίου, 2021

Επίτροπος Δικαιοσύνης ΕΕ: Ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κοροναϊό από την 1η Ιουλίου

 Επίτροπος Δικαιοσύνης ΕΕ: Ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κοροναϊό από την 1η Ιουλίου

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκπληρώνει τη δέσμευσή της να θέσει σε λειτουργία το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό πριν από το καλοκαίρι, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ενωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

«Ο τουριστικός τομέας έχει πληγεί σκληρά από την κρίση της COVID-19. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο», σημειώνει ο κ. Ρέιντερς και προσθέτει ότι «από την αρχή της πανδημίας, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να συντονίσει αυτούς τους περιορισμούς για να διαφυλάξει την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΗΠΑ: Ένοπλος άνοιξε πυρ – Ένας νεκρός, 12 τραυματίες

«Εκπληρώνουμε τη δέσμευσή μας να θέσουμε σε λειτουργία το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ πριν από το καλοκαίρι», υπογραμμίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι Ευρωπαίοι ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά και η χρήση αυτού του μέσου σημαίνει ότι θα μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια πολύ σύντομα. Μέχρι σήμερα, ήδη 17 χώρες έχουν μπει στην πύλη της ΕΕ και εκδίδουν πιστοποιητικά».

Επίσης, ο Ντιντιέ Ρέιντερς αναφέρει ότι «το πιστοποιητικό EU Digital COVID είναι δωρεάν, ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους. Καλύπτει τον εμβολιασμό, τα τεστ και την ανάρρωση προσφέροντας διαφορετικές επιλογές στους πολίτες».

« Σέβεται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των προσωπικών δεδομένων», καταλήγει.

Μέχρι στιγμής, έχουν συνδεθεί με την πύλη της ΕΕ και μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά: η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και, εκτός ΕΕ, η Ισλανδία.

Ο κανονισμός ξεκινά να ισχύει επισήμως από την 1η Ιουλίου.