Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα θα είναι παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις – Η πρώτη μέρα της δίκης

 Επίθεση με βιτριόλι: Η Ιωάννα θα είναι παρούσα σε όλες τις συνεδριάσεις – Η πρώτη μέρα της δίκης

Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020 διεκόπη για τις 30 Σεπτεμβρίου. Η Ιωάννα έδωσε το “παρών” χθες στο δικαστήριο, όπου έφτασε φορώντας τη λευκή ειδική μάσκα για τα τραύματά της, δίνοντας ηχηρό μήνυμα για το ψυχικό σθένος της. Συνοδευόμενη από την οικογένειά της και τους δικηγόρους της, έδειχνε ψύχραιμη και αποφασισμένη.

Σε αντίθεση με εκείνη, η κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, στέλνοντας επιστολή, στην οποία τόνιζε ότι θα εμφανιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις.

Η Ιωάννα επέλεξε να πάει στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο παρά τις αντίθετες συστάσεις των γιατρών που την παρακολουθούν ώστε να απέχει από τη διαδικασία και να μην ξαναμπεί σε «ψυχολογική περιπέτεια».

Παρέμεινε στη δικαστική αίθουσα σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας και σύμφωνα με τον δικηγόρο της, θα δώσει το παρών και στην επόμενη συνεδρίαση, που ορίστηκε για τις 30 Σεπτεμβρίου. Όπως είπε ο Ν. Αλεξανδρής μιλώντας στο MEGA, η Ιωάννα θα δώσει κανονικά το παρών σε όλες τις συνεδριάσεις και σε ολόκληρη τη διαδικασία.

  • Η επόμενη δικάσιμος θα ξεκινήσει εκτός απροόπτου με την κατάθεση του ίδιου του θύματος της άγριας επίθεσης, αφού το δικαστήριο αποφάσισε την αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων, έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Χαρ. Μαστραντωνάκη, ο οποίος ζήτησε να εξεταστεί πρώτα το θύμα, το οποίο αρχικά στον κατάλογο μαρτύρων ήταν πέμπτο στη σειρά.

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας.

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν έξω από το δικαστήριο ήταν έντονες, όπως έντονο είναι και το παρασκήνιο της δίκης. Όλα όσα δηλαδή δεν έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες, που από το πρωί της Τετάρτης βρίσκονταν έξω από το δικαστήριο για να καλύψουν τη διαδικασία.

Η πρώτη αυτή συνεδρίαση του δικαστηρίου έγινε με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό. Εξαιτίας αυτών των μέτρων, στη δικαστική αίθουσα μπορούσαν να μπουν μόνο οι διάδικοι, οι μάρτυρες και ελάχιστοι δημοσιογράφοι.

  • Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Ιωάννα καθόταν στην πρώτη σειρά του κοινού, φορώντας την ειδική λευκή μάσκα που την προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία και την ρύπανση, όπως και την προστατευτική μάσκα για τον κορονοϊό. Η Ιωάννα είχε βγάλει το καπέλο της και φορούσε ένα φουλάρι στα μαλλιά της.

Δίπλα της καθόταν η μητέρα της, δίνοντάς της κουράγιο και φροντίζοντάς την, ενώ πίσω ακριβώς κάθονταν κάποιοι συγγενείς της.

Η Ιωάννα σηκώθηκε δύο φορές από τη θέση της. Την πρώτη όταν εκφωνήθηκε το όνομά της στον κατάλογο μαρτύρων και τη δεύτερη όταν κλήθηκε από το δικαστήριο να ανέβει στο βήμα του μάρτυρα.

Εκείνη τη στιγμή, ανέβηκε στο βήμα, είπε ξανά το όνομά της, τη διεύθυνση που κατοικεί και τότε οι δικαστές την ενημέρωσαν ότι στις 30 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία με τη δική της κατάθεση.

Η Ιωάννα τελικά προηγήθηκε στον κατάλογο των μαρτύρων και θα έχει μία ημέρα στη διάθεσή της ώστε να δώσει την κατάθεσή της για τα όσα βίωσε.

Κατά τη συνεδρίαση έγινε και η κλήρωση των ενόρκων. Η σύνθεση του δικαστηρίου αποτελείται από έξι άνδρες και δύο γυναίκες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, άνδρες είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο εισαγγελέας και οι τέσσερις ένορκοι που κληρώθηκαν και επελέγησαν. Υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες δικαστές, που κάθονται δίπλα στον πρόεδρο.

Στην κλήρωση υπήρχαν και γυναίκες ένορκοι, ωστόσο, η υπεράσπιση τις εξαίρεσε. Βάση νόμου, η υπεράσπιση δεν ήταν υποχρεωμένη να εξηγήσει γιατί επέλεξε να εξαιρέσει όλες τις γυναίκες ενόρκους και να κρατήσει τους άνδρες.

  • Ως μάρτυρες στην υπόθεση έχουν κληθεί πολλά πρόσωπα, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρκετά τη διάρκεια της δίκης.

Πρόκειται για 34 μάρτυρες κατηγορητηρίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν σήμερα στο δικαστήριο. Επίσης, η ίδια η Ιωάννα πρότεινε πέντε μάρτυρες, που στην πλειοψηφία τους είναι ειδικοί επιστήμονες και πραγματογνώμονες.

Σε ό,τι αφορά στους μάρτυρες υπεράσπισης, ο συνήγορος της κατηγορουμένης δεσμεύτηκε να μεταφέρει τον κατάλογο σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις.

Σχετικά Άρθρα