• 2 Δεκεμβρίου, 2020

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Γιατί αρνήθηκαν- “Μας το ανακοίνωσαν πριν από δύο μέρες” – Το παρασκήνιο- Πολιτικές αντιδράσεις

 Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Γιατί αρνήθηκαν-  “Μας το ανακοίνωσαν πριν από δύο μέρες” – Το παρασκήνιο- Πολιτικές αντιδράσεις

Σε επίταξη 200 κλινών από ιδιωτικές κλινικές για ασθενείς Covid-19, στη Θεσσαλονίκη προχωράει το υπουργείο Υγείας, καθώς το τελεσίγραφο που είχε δώσει στους ιδιοκτήτες των κλινικών εξέπνευσε στις 9:00 το βράδυ της Πέμπτης. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης βρίσκεται σε οριακό σημείο, λόγω της μεγάλης διασποράς του SARS-CoV-2.

Στο σχετικό έγγραφο του γενικού γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις, αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών Covid-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της Covid-19 και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η απόφαση για την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης είναι ήδη προς το εθνικό τυπογραφείο καθώς οισυζητήσεις που προηγήθηκαν απέβησαν άκαρπες.

Πάντως όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο πρόεδρος των Ιδιωτικών κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός η απόφαση τους ανακοινώθηκε πριν από δύο μέρες όταν δηλ. η κατάσταση είχε ξεπεράσει το κόκκινο και δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους κλινικάρχες η άρνηση αποδίδεται στους εξής λόγους :

-Οι κλινικές αυτές της Θεσσαλονίκης είναι μικρές μονάδες στο κέντρο της πόλης με κτηριακές υποδομές που δεν επιτρέπουν την απομόνωση. Είναι αδύνατον να νοσηλεύουν ασθενείς με άλλες ασθένειες που δημιουργούν ανοσοκαταστολή, όπως είναι οι νεφροπαθείς, και να βάλουν στο διπλανό δωμάτιο ασθενή με κοροναϊό.

-Δεν έχουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για ασθενείς με σοβαρά πνευμονολογικά, καρδιολογικά και λοιπά προβλήματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς δεν έλαβαν μέρος στις νοσηλείες του πρώτου κύματος.

-Επιπλέον οι μονάδες δεν έχουν ως επιχειρήσεις την οικονομική ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν άμεσα στις νοσηλείες αυτά καθώς μόνο τα οξυγόνα και τα φάρμακα για τους ασθενείς με COVID-19 είναι απλησίαστα για αυτούς.

Το υπουργείο Υγείας, τόνιζε ότι δεν είναι δυνατόν η εξαίρεση κάποιων από την μάχη κατά του κορωνοϊού… Δεν είναι δυνατόν να κάνουν εφημερίες- κόλαση το Παπαγεωργίου και το ΑΧΕΠΑ, να φτάνουν στην Θεσσαλονίκη νοσηλευτές για βοήθεια από όλη την χώρα, να επιστρατεύονται χειρουργικές αίθουσες και αίθουσες ανάνηψης για διασωληνωμένους, να ετοιμάζονται βαγόνια τραίνων και να επιστρατεύονται ιδιώτες γιατροί και συνταξιούχοι, αλλά να μην προσφέρουν τα αντίστοιχα στη μάχη οι έχοντες μονάδες υγείας…

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για επιτάξεις ιδιωτικών ΜΕΘ:

Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ και να γίνεται κεντρική διαχείριση από το ΕΣΥ.

Έπρεπε να φτάσουμε στην πλήρη απώλεια ελέγχου της πανδημίας και στο σημείο σχεδόν κατάρρευσης του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη για να θυμηθεί να δείξει πυγμή απέναντι στους κλινικάρχες, ενώ μέχρι σήμερα όλη η πολιτική της περιστρεφόταν γύρω από την προστασία των συμφερόντων τους.

Ακόμα και τώρα αντιδρά χωρίς σχέδιο, μέρα με τη μέρα και βλέποντας και κάνοντας.

Νάσος Ηλιόπουλος: Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, σχολιάζει το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας προς τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης:

Επίταξη τώρα, όχι παζάρια με τις ιδιωτικές κλινικές!

Τη στιγμή που το σύστημα υγείας είναι στο κόκκινο και η Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τα αυτονόητα.

Άμεση επίταξη τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.