• 20 Ιανουαρίου, 2021

Παιδίατροι σε Υπ. Υγείας: Να εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα – Η θέση της επιτροπής

 Παιδίατροι σε Υπ. Υγείας: Να εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα – Η θέση της επιτροπής

Οι ιδιώτες Παιδίατροι, καθώς έρχονται καθημερινά στα ιατρεία τους σε επαφή με χιλιάδες γονείς και παιδιά σε όλη τη χώρα, τονίζουν ιδιαίτερα, σε επιστολή που απέστειλαν μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους προς το υπουργείο Υγείας, το γεγονός ότι η φύση της δουλειάς τους είναι τέτοια, που τους φέρνει σε σωματική επαφή όχι μόνο με τα παιδιά αλλά και με τους γονείς τους.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη                                                                                                                     

Όπως αναφέρουν οι ιδιώτες Παιδίατροι στην επιστολή τους: «Από την αρχή της πανδημίας φροντίσαμε κρατώντας ανοιχτά τα ιατρεία μας να εξυπηρετήσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους εμβολιασμούς των παιδιών της χώρας μας. Το πράξαμε λειτουργώντας συνειδητά, με ελάχιστα μέσα προστασίας και θρηνώντας μέχρι σήμερα τον θάνατο τεσσάρων συναδέλφων μας ιδιωτών Παιδιάτρων. Εξ άλλου πολλοί είναι οι συνάδελφοι ελευθεροεπαγγελματίες που έχουν νοσήσει και αρκετοί από αυτούς δεν έχουν αναρρώσει πλήρως από τις επιπλοκές που τους βασανίζουν. Θέλουμε επίσης να σας μεταφέρουμε την αγωνία όλων των συναδέλφων μας προκειμένου για τη διασπορά της νόσου σε γονείς και παιδιά, στην περίπτωση που κάποιος από εμάς προσβληθεί από τον ιό.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην οργάνωση και στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων θέλουμε να σας προτείνουμε:

·         Να δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν άμεσα και κατά προτεραιότητα όλοι οι Παιδίατροι που είναι άνω των 60 ετών, μέσω ΑΜΚΑ, ή έχουν κάποιο από τα υποκείμενα νοσήματα που εκθέτει σε κίνδυνο την ζωή τους.

·         Όλοι οι άλλοι ιδιώτες Παιδίατροι να εμβολιαστούν στην συνέχεια.

·         Να προγραμματιστεί, μαζί με τον εμβολιασμό των Παιδιάτρων, να εμβολιαστεί και το προσωπικό που λειτουργεί μαζί τους στα ιδιωτικά ιατρεία, είτε ως βοηθητικό παραϊατρικό είτε ως διοικητικό/γραμματειακό, με την ίδια προτεραιότητα.

·         Αν και εσείς το εγκρίνετε και το επιθυμείτε, θα μπορούσαμε μετά από κατάλληλη οργάνωση να αναλάβουμε τον εμβολιασμό όλων των συναδέλφων μας Παιδιάτρων.

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων και με δεδομένη την έναρξη της περιόδου υψηλής νοσηρότητας, θεωρώντας ότι το θέμα του εμβολιασμού όλων των υγειονομικών που εργάζονται στην ΠΦΥ και πιο συγκεκριμένα των Παιδιάτρων, όχι μόνον αυτών που εργάζονται σε δημόσιες δομές αλλά και όσων εργάζονται σε ιδιωτικές δομές ή στα ιατρεία τους, είναι υψίστης σημασίας για τη συνέχιση παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα παιδιά, σας παρακαλούμε να μας κάνετε γνωστό πότε έχει προγραμματιστεί η έναρξη εμβολιασμού για τους ιδιώτες γιατρούς και συγκεκριμένα για τους ιδιώτες Παιδιάτρους, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό», καταλήγει η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες των ιδιωτών γιατρών

Ωστόσο, στο θέμα του προγραμματισμού του εμβολιασμού των ιδιωτών γιατρών (όχι ειδικότερα των Παιδιάτρων), αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19,  από το υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Το θέμα του εμβολιασμού των ελευθεροεπαγγελματιών είναι κάτι που συζητείται. Μάλιστα, αύριο (σήμερα), έχουμε μία συνάντηση που μπορεί να είναι και καθοριστική. Συζητείται και η προτεραιοποίηση ανάλογα με τις ειδικότητες. Διότι, όπως και στα Νοσοκομεία, μιλάμε για γιατρούς πρώτης γραμμής, έτσι και στο ελεύθερο επάγγελμα δεν έχουν όλες οι ειδικότητες τον ίδιο κίνδυνο.

Η επιθυμία θα ήταν όλοι (να εμβολιαστούν) και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θα γίνει. Απλώς, μιλάμε για διαφορά χρόνων, που με την επάρκεια των εμβολίων μπορεί να μην είναι και τόσο σημαντική για να τη συζητάμε», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.