• 22 Απριλίου, 2021

Ένας έμπορος, ένας λοιμωξιολόγος και ένας υπουργός μπαίνουν σε ένα μπαρ…

 Ένας έμπορος, ένας λοιμωξιολόγος και ένας υπουργός μπαίνουν σε ένα μπαρ…

Ένας έμπορος, ένας λοιμωξιολόγος και ένας υπουργός μπαίνουν σε ένα μπαρ. “Πιάσε ένα διπλό ουϊσκι”, λέει ο πρώτος στον μπάρμαν. Παρεμβαίνει με κατηγορηματικό ύφος ο δεύτερος: “Ούτε να το σκέφτεσαι, το συκώτι σου δεν είναι σε καλή κατάσταση, κινδυνεύεις”. Μπαίνει “σφήνα” ανάμεσά τους ο υπουργός και απευθύνεται στους θαμώνες του μπαρ. “Όσοι έμποροι κάθεστε δεξιά του μπαρ, πιείτε άφοβα, όσοι είστε αριστερά ούτε σταγόνα, κινδυνεύετε”.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Το πρόχειρο ανέκδοτο αντανακλά, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες. Την Τετάρτη, η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ολόκληρη τη χώρα και να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις (το σαββατοκύριακο για άσκηση, και Δευτέρα με Παρασκευή για αγορές από καταστήματα).

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε έντονη συζήτηση, με ενστάσεις και αντιρρήσεις (ο εκ των μελών της επιτροπής καθηγητής Ν. Σύψας φέρεται, μάλιστα, να αποχώρησε), αλλά ο παρευρισκόμενος υπουργός Ανάπτυξης τους έπεισε πως θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η απόφαση, ωστόσο, ελήφθη και ανακοινώθηκε ενόψει του ανοίγματος της αγοράς την Δευτέρα (μεθαύριο).

Μεσολάβησε η Πέμπτη, με μία μικρή μείωση των κρουσμάτων σε σύγκριση με τα 4.340 της Τρίτης (αλλά και με λιγότερα τεστ), και η Παρασκευή. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε εκ νέου και πιο αναλυτικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Ανακοινώνοντας, παράλληλα, τον προβληματισμό για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κοζάνης, όπου το επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζεται αυξανόμενο. Η εκπρόσωπος της επιτροπής Βάνα Παπαευαγγέλου, ωστόσο, επισήμανε πως η αύξηση αυτή (κατά 28% στην Θεσσαλονίκη) είχε ήδη φανεί με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης: Μαξίμου: Εκτάκτως τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη- Αιτία το “αντάρτικο” των συλλόγων που ανοίγουν το λιανεμπόριο παρά το απαγορευτικό

Αμέσως μετά συγκλήθηκε έκτακτα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις παραπάνω περιοχές λόγω της αύξησης του ιϊκού φορτίου και να μην επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Στην συνεδρίαση επικράτησε ένταση και μόνο από πληροφορίες, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έγινε γνωστό πως οι λοιμωξιολόγοι απαγορεύουν την επανέναρξη των προαναφερθέντων δραστηριοτήτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Κανείς, φυσικά, δεν εξήγησε γιατί αυτό που απαγορεύεται στη Θεσσαλονίκη ή την Πάτρα επιτρέπεται στην Αττική όπου η κατάσταση (επιδημιολογικό φορτίο και κατάσταση στα νοσοκομεία) είναι πολύ χειρότερη.

Το πρωί του Σαββάτου, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ανακοινώνει σε τηλεοπτική εκπομπή πως οι διαδημοτικές μετακινήσεις – που αποβραδίς είχε γίνει γνωστό πως θα απαγορευτούν– επιτρέπονται κανονικά αλλά δεν θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Λίγο αργότερα εκδίδεται ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που τον επιβεβαιώνει και διαψεύδει ηχηρά ακόμα και φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης που είχαν άλλες πληροφορίες (από την επιτροπή λοιμωξιολόγων).

Διαβάστε επίσης: Σύγχυση με την ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας: Κανονικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αχαΐα

Επικρατεί μεγάλη ένταση και οι εμπορικοί σύλλογοι των τριών πόλεων δηλώνουν πως θα παραβούν την απόφαση και θα λειτουργήσουν κανονικά τη Δευτέρα, όπως οι συνάδελφοί τους της Αττικής. Η κυβέρνηση στέλνει επειγόντως τρεις υπουργούς σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη για να πείσει τους εμπόρους να μην προχωρήσουν στο “αντάρτικο”. Οι λοιμωξιολόγοι σιωπούν, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να εξηγήσει τι ακριβώς εισηγήθηκαν και τι πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει.

Ο εκ των μελών της επιτροπής, καθηγητής Αλκ. Βατόπουλος, το είχε πει πολύ καθαρά προ ημερών. “Εμείς εισηγούμαστε, οι αποφάσεις είναι πολιτικές και τις λαμβάνει η κυβέρνηση”. Απλά και κατανοητά…

Συμπέρασμα: Όταν προσπαθείς να διορθώσεις ένα λάθος και αποφασίζεις να το κάνεις με ένα νέο λάθος, το μόνο που κατορθώνεις στο τέλος είναι να κάνεις δύο λάθη…

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.