• 7 Μαΐου, 2021

Εμβολιασμός: Ο χάρτης με τις ηλικιακές ομάδες και τα εμβόλια – Ποιοι παίρνουν σειρά – Διευκρινίσεις από Θεμιστοκλέους

 Εμβολιασμός: Ο χάρτης με τις ηλικιακές ομάδες και τα εμβόλια – Ποιοι παίρνουν σειρά – Διευκρινίσεις από Θεμιστοκλέους

Για τον χάρτη τον ηλικιακών ομάδων στους εμβολιασμούς μίλησε στο Mega, o γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Tο βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας άνοιξε η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca οι πολίτες 30 – 39 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.Για τους πολίτες 30 – 39 ετών που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, η πλατφόρμα ανοίγει σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, στις 12 μμ.

Παράλληλα, ανοίγει και η πλατφόρμα για εμβολιαστικά ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 40 – 49.

Ειδικότερα:

Κορωνοϊός: «Ελευθερώνονται» οι νέοι 30 με 39 ετών, ποιοι παίρνουν σειρά – Οι συστάσεις για τις εγκύους

Τη Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40 – 44 ετών για τα εμβόλια της AstraZeneca.

Το Μεγάλο Σάββατο 1η Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια.

Το περασμένο Σάββατο άνοιξε η πλατφόρμα τους πολίτες 50 – 54 ετών, ενώ την περασμένη Τετάρτη είχε ανοίξει η πλατφόρμα για την ομάδα 55 – 59.

Όπως σημείωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», η πλατφόρμα για τους 30 – 39 «ανοίγει σταδιακά για να μην πέσουν όλα τα ΑΜΚΑ μαζί».

Σχετικά με το κενό ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «στις 11 – 12 εβδομάδες έχουμε την καλύτερη ανοσιακή απόκριση», σημειώνοντας ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να αλλάξουν τη διαφορά μεταξύ των 2 δόσεων «από 8 μέχρι 12 εβδομάδες».

Η πρόταση των 4 εβδομάδων διαφοράς δεν προχώρησε καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Εγκυμοσύνη

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε χθες στο άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30 – 39 ετών στην οποία βρίσκονται γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής.

Είπε ότι «ο εμβολιασμός με το εμβόλιο τύπου mRNA στην κύηση είναι ασφαλής», αναφέροντας τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει.

Αυτήν την άποψη συμμερίζεται και ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέροντας:

«Η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι οι έγκυες γυναίκες, γιατί δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα, να κάνουν εμβόλιο τεχνολογίας mRNA», περιμένοντας δηλαδή τη σειρά τους για να ανοίξουν κανονικά οι εμβολιασμοί με όλα τα εμβόλια.

Τόνισε ότι τα εμβόλια με ιικό φορέα (όπως είναι της AstraZeneca και της J&J) είναι κατά 99.9% ασφαλή στην κύηση και πως μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση.

«Όλες οι τελευταίες μελέτες έχουν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία και για τις έγκυες. Υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη να εμβολιάζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή», λέει από τη μεριά του ο Βασίλης Κελλάρης, μαιευτήρας γυναικολόγος και συμπληρώνει:

«Η οδηγία αυτή έχει βγει και αφορά τα εμβόλια με mRNA δηλαδή της Moderna και της Pfizer».

Πότε θα χτιστεί το τείχος της ανοσίας

Πλέον, το μεγάλο ερώτημα όλων είναι πότε θα απαλλαγούμε από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, στα μέσα Ιουλίου το τείχος ανοσίας θα είναι ισχυρό, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση για τις ελευθερίες των εμβολιασμένων, με μεγαλύτερη αλλαγή το υγειονομικό διαβατήριο που θα επιτρέπει ελεύθερες μετακινήσεις.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη, κρούσματα της οποίας έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας, «δε φαίνεται να έχουμε πρόβλημα με τα εμβόλια».