• 12 Μαΐου, 2021

Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: “Εξαιρούνται του μέτρου των self test οι εργοδότες – Η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους”

 Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας: “Εξαιρούνται του μέτρου των self test οι εργοδότες – Η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους”

Δεν μπόρεσαν να μπουν στην πλατφόρμα των self test οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν με take away και delivery, όπως και οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου. 

To θέμα απασχολεί όλους τους εργοδότες αφού είναι αποκλεισμένοι από την πλατφόρμα και δεν μπορούν να προμηθευτούν self test.

O Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας εξέδωσε ενημέρωση προς τα μέλη του για το θέμα αυτό, στην οποία υποστηρίζει ότι η σχετική ΚΥΑ αφορά μόνοι τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες…

Αναλυτικά όσα αναφέρει:

«Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το εάν η υποχρέωση πραγματοποίησης των self tests ισχύει –εκτός από τους εργαζόμενους- και για τους εργοδότες, επιχειρηματίες και τους βοηθούντες συγγενείς πρώτου βαθμού, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Θύελλα με δηλώσεις Καλλιάνου για Τσίπρα – Έντονη αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ

-Στη σχετική Υπουργική Απόφαση δε γίνεται λόγος για τους επιχειρηματίες και τα βοηθούντα μέλη των οικογενειών τους. Ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μέτρου στηρίζεται στην αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, όπου όμως για να κάνει κάποιος τη σχετική γνωστοποίηση πρέπει να έχει τη δική του “ηλεκτρονική μερίδα”. Τέτοια έχουν μόνο οι εργαζόμενοι και αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν καμία γνωστοποίηση στο ΕΡΓΑΝΗ, λογικά εξαιρούνται του μέτρου και η διενέργεια ή όχι τεστ εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του κάθε επιχειρηματία.

-Σε σημερινή (χθεσινή) συνέντευξη που παραχώρησε η γενική γραμματέας Εργασίας κα Στρατινάκη ανέφερε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο στους εργαζομένους. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δε συμπεριλαμβάνει ούτε τα μέλη α’ βαθμού συγγένειας. Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει αντιμετώπιση το επόμενο διάστημα, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζομένους για να μην πέσει όλος αυτός ο όγκος ταυτοχρόνως στα φαρμακεία».