• 27 Νοεμβρίου, 2020

Ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο μετρό

 Ελλιπή μέτρα προστασίας καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο μετρό

“Αρμόδια στελέχη της διοίκησης της εταιρίας ενώ μπορούν να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα, δεν το πράττουν”. Αυτή τη σοβαρή καταγγελία διατυπώνουν, με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ!

Την ίδια στιγμή η εταιρία με εσωτερική επιστολή της που έφτασε στα χέρια περίπου 2.400 εργαζομένων συστήνει …σιωπητήριο συμβουλεύοντάς τους να μην παρέχουν πληροφορίες για την εταιρία και τις συνθήκες λειτουργίας της όχι μόνο σε δημοσιεύματα, αλλά ακόμα και στους λογαριασμούς που διατηρούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Κουτσούμπας: Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, για να σταματήσουν τα Μέσα Μεταφοράς να είναι υγειονομικές βόμβες

«Κατάπτυστο» χαρακτηρίζουν το εν λόγω κείμενο οι εργαζόμενοι της εταιρίας, οι οποίοι στη δική τους ανακοίνωση αναφέρονται κυρίως στον προγραμματισμό των εργασιών και τους χώρους εργασίας τονίζοντας ότι συχνά στον τομέα της τεχνικής συντήρησης των συρμών συγκεντρώνονται αρκετοί τεχνίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να δουλεύουν «χέρι με χέρι» και χωρίς την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας του Μετρό έχει επανειλημμένα ζητήσει καλύτερο προγραμματισμό των εργασιών ώστε να αποφεύγεται η μαζική παρουσία εργαζομένων στον ίδιο χώρο καθώς επίσης και αναβολή εργασιών, οι οποίες δεν είναι επείγουσες και θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους: «Αν αρρωστήσει ένας από κάποιο συνεργείο, αυτομάτως θα τεθεί εκτός ολόκληρο το συνεργείο κι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στη λειτουργία του μετρό και την εκτέλεση των δρομολογίων» τονίζει στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ, Σπύρος Ρεβύθης.

Στην ανακοίνωση του Σωματείου μάλιστα επισημαίνεται ότι «μερίδα στελεχών της εταιρίας αρνείται την εφαρμογή των αναγκαίων – απαραίτητων μέτρων και εξαιρεί προσωπικό κάνοντας αυθαίρετες ερμηνείες». Παράλληλα, σύμφωνα με τους εργαζομένους σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος, ελέγχονται οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, αλλά η εταιρία δεν αναλαμβάνει τον έλεγχο και των εργολαβικών εργαζομένων. Αποτέλεσμα είναι – όπως σημειώνουν – εάν νοσήσει κάποιος εκδότης να υποβληθούν σε τεστ οι διακινητές, οι επόπτες ελέγχου ή οι σταθμάρχες αλλά όχι οι καθαριστές ή οι εργαζόμενοι στην ασφάλεια, με τους οποίους επίσης μπορεί να είχε έρθει σε επαφή το κρούσμα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους για διενέργεια προληπτικών τεστ κοροναϊού στο προσωπικό, απολυμάνσεις στα οχήματα και στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, αλλά και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ταυτόχρονα οργή έχει προκαλέσει στους εργαζομένους και το μέιλ που έλαβαν από τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών, με το οποίο συστήνεται η αποφυγή οποιασδήποτε αναφοράς στις συνθήκες λειτουργίας της εταιρίας.

Στην επιστολή που φέρνει στη δημοσιότητα το «ethnos.gr» αναγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μάλιστα, ακριβώς λόγω του ευαίσθητου τομέα των συγκοινωνιών, στον οποίο υπηρετούμε, η οποιαδήποτε δημόσια αναφορά σε συμβάντα, πληροφορίες, υποθέσεις ή στις συνθήκες λειτουργίας της επιχείρησης, ιδίως όταν η αναφορά αυτή εκφράζει υποκειμενικές απόψεις, όχι μόνο κλονίζει την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού προς την Εταιρία, αλλά είναι δυνατό να θέσει σε κίνδυνο ακόμα την ίδια την ασφάλεια της δημόσιας συγκοινωνίας.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και πέραν των απαγορεύσεων που προβλέπει ο νόμος, καθώς και ο Κανονισμός Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, εφιστούμε την προσοχή όλων των εργαζομένων, ως προς την υποχρέωσή τους, εφοσον δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, ή δεν έχουν θεσμικό ρόλο, να αποφεύγουν την παροχή πληροφοριών που αφορούν την Εταιρία, μέσω δημοσιευμάτων, δηλώσεων ή αναφορών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κλπ.

Η κρισιμότητα των ημερών που διανύουμε, απαιτεί υπευθυνότητα από όλους!».

Χθες το βράδυ, πάντως, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε μη προγραμματισμένη επίσκεψη στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά προκειμένου να επιθεωρήσει τις διαδικασίες απολύμανσης των οχημάτων. Σύμφωνα με την ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Από την πρώτη στιγμή και καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας φροντίσαμε να γίνονται καθημερινά απολυμάνσεις.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους για την προσπάθειά τους και τους ευχαριστούμε για την προσφορά τους στον κοινό μας αγώνα ενάντια στον κορονοϊό».