• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδες παρασκήνιο – Παράπονα Ερντογάν για Μακρόν – Διπλή ανάγνωση στην επικοινωνία με Μισέλ

 Ελληνοτουρκικά: Πυρετώδες παρασκήνιο – Παράπονα Ερντογάν για Μακρόν – Διπλή ανάγνωση στην επικοινωνία με Μισέλ

Φουντώνει ο διπλωματικός μαραθώνιος σε προσκήνιο και παρασκήνιο για τις τουρκικές προκλήσεις στην αν. Μεσόγειο και Αιγαίο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα αναμένεται επικοινωνία της Αγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Σαρλ Μισέλ, σε επικοινωνία που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί σε πολυμερή διάσκεψη και σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Κάπως διαφορετική ανάγνωση από τον τουρκικό τύπο

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο ο Σαρ Μισέλ συζήτησε με τον Ερντογάν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να έχουν ουδέτερη στάση στις τοπικές εντάσεις.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ ο Ερντογάν είπε στον Μισέλ ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει βήματα ώστε να αποτρέψει την Ελλάδα και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κράτη να κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι προκλητικές δηλώσεις και βήματα από Ευρωπαίους πολιτικούς δεν συμβάλλουν στην επίλυση των θεμάτων στην περιοχή.

H στάση που θα κρατήσει η ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι ένα τεστ για το πόσο ειλικρινής είναι, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν κάλεσε τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να κρατήσουν δίκαιη, αντικειμενική και αμερόληπτη στάση σε όλα τα τοπικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράπονα στη Μέρκελ

Όπως μεταδόθηκε στο δελτίο του Open TV, σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Μέρκελ και του Ερντογάν συζητήθηκε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε μεγάλα παράπονα για τη Γαλλία, λέγοντας στη Μέρκελ ότι πρέπει η ίδια να κάνει κάτι προκειμένου η Γαλλία να μην μπλέκεται στα πόδια της Τουρκίας και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά τη ρώτησε τι δουλειά έχει να κατέβει στην Ανατολική Μεσόγειο το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» και με ποιο δικαίωμα η Γαλλία βρίσκεται «μέσα στα πόδια της Τουρκίας». Η Γερμανίδα καγκελάριος του απάντησε ότι θα επιδιώξει να μιλήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να λυθεί το ζήτημα, αλλά και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες.

Στη συνέχεια, δε, η Μέρκελ υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα ξαναμιλήσουν αφότου η ίδια έχει επικοινωνήσει με Μακρόν και Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λεντριάν, δήλωσε πως «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. «Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι», είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων». «Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος», σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.