Εκτιμήσεις για το διήμερο Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο πρωινός καφές και… το σχόλιο στα “ΝΕΑ” για τη Νου Δου που έχει καβαλήσει το καλάμι

 Εκτιμήσεις για το διήμερο Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ο πρωινός καφές και… το σχόλιο στα “ΝΕΑ” για τη Νου Δου που έχει καβαλήσει το καλάμι

Το αν πέτυχε ή όχι το σκοπό του ο Αλέξης Τσίπρας κατά το διήμερο της Θεσσαλονίκης, είναι, ασφαλώς, κάτι που θα τεθεί πάνω στο τραπέζι στον σημερινό πρωινό, πολλά βαρύ -λόγω κούρασης και αϋπνίας- καφέ στην Κουμουνδούρου. Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις ότι το διήμερο 19-20 Σεπτεμβρίου ήταν ο πρώτος σταθμός αυτού του «συλλογικού αγώνα», τον οποίο ανήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Για παράδειγμα αξίζει να καταγραφεί η σημερινή πρωτοσέλιδη αναφορά των «Νέων»:

«Από τη ΔΕΘ πλατφόρμα αντί-μέτρων από τον Τσίπρα, γιατί δεν ζητεί εκλογές», που δεν το λες και αρνητική (αναφορά), το αντίθετο μάλλον.

Πηγαίνοντας όμως στη μόνιμα εχθρική κατά της Κουμουνδούρου, στήλη του Γιώργου Παπαχρήστου, η… υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αφού παραθέτει κεντρικά σημεία της Σαββατιάτικης ομιλίας του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εστιάζει στον τρόπο αντίδρασης του κυβερνώντος κόμματος:

«Στη Νου Δου τώρα που έχει καβαλήσει το καλάμι και το πάει βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα περίχωρα, αντί να καθίσουν κάτω και να ξεδοντιάσουν ένα ένα τα μέτρα που εισηγήθηκε ο Τσίπρας, επιχείρησαν να τον γελοιοποιήσουν. Ακριβώς όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Κυριάκο, τον οποίο αντιμετώπιζε όχι με τη σοβαρότητα που άρμοζε στο θεσμό που εκπροσωπούσε, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά με ειρωνείες, αναξιοπρέπεια και χιουμοράκι της κακής στιγμής».

Και πιο κάτω, «έγινε μάθημα στη Νου Δου αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στον αρχηγό τους Κυριάκο Μητσοτάκη; Κάθισαν κάτω να μετρήσουν πόση αποστροφή προκαλούσε στην κοινωνία η απαξίωση του ‘Κούλη’ και οι χυδαίες, προσωπικές επιθέσεις εις βάρος του; Όχι. Ούτε το πρώτο έγινε ούτε το δεύτερο έκαναν. Και όχι μόνο δεν τους έγινε μάθημα, αλλά βαδίζουν σταθερά στον ίδιο ολισθηρό δρόμο», με τον Γ. Παπαχρήστο να …επισυνάπτει ως απόδειξη, την ανακοίνωση – αντίδραση της ΝΔ στην ομιλία Τσίπρα. Για να καταλήξει, «μπράβο, ρε παιδιά, συνεχίστε. Μια χαρά το πάτε να τον ξαναστήσετε στα πόδια του…».

Βέβαια, εδώ στο libre.gr, ο Αντρέας Παναγόπουλος έγραφε από χθες για το «σχόλιο – ντροπή για ένα μεγάλο κόμμα με ιστορικούς ηγέτες», αναφερόμενος με τον τρόπο αυτό στο επίσημο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας στην ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη.   

Ένα σχόλιο-ντροπή για ένα μεγάλο κόμμα με ιστορικούς ηγέτες

Όμως, για να επιστρέψουμε σε αυτό καθαυτό το γεγονός, όσα είπε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτα στην ομιλία του, μετά στη συνέντευξη Τύπου, o A. Τσίπρας υποσχέθηκε πιεστικό pressing στον πολιτικό του αντίπαλο, στην υγειονομική κρίση, στην οικονομία και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, καθώς και στα εθνικά θέματα –για το τελευταίο, ειδικότερα, οι 158 «συγγνώμες» που ζήτησε στην ονομαστική ψηφοφορία για τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία είναι ένα θέμα με πολύ μέλλον και, κυρίως, άγνωστες συνέπειες για τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος.

Ό,τι όμως και να λέει η αντιπολίτευση, αν δεν υπάρχει και η αναγκαία προϋπόθεση της ευνοϊκής συγκυρίας, τότε όλα στο βρόντο πάνε. Να, όμως, και η συγκυρία στέλνει τα πρώτα, δικά της μηνύματα…

Ο παλαιός αναλυτής των δημοσκοπήσεων και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης σε σημείωμά του στην «Αυγή» για τη δημοσκόπηση της Prorata, αφού θύμιζε ότι από τον περασμένο Μάιο, στην τακτική ανάλυση των εκλογικών τάσεων, από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, είχε σημειώσει ότι «αυτή την περίοδο θα κριθούν όλοι σχεδόν από την αρχή, τόσο η κυβέρνηση για τη διαχείριση και της υγειονομικής και της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, φυσικά και η αξιωματική αντιπολίτευση με τις προτάσεις της», τόνιζε συμπερασματικά:

Η «ειδική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρίας Prorata (…) αποτυπώνει μια ολική ανατροπή. Θα το συναντήσουμε φυσικά και σε άλλες έρευνες στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Στο υγειονομικό πεδίο, για πρώτη φορά, υπερτερούν αριθμητικά όσοι κρίνουν αρνητικά την κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ επίσης για πρώτη φορά φαίνεται ότι οι πολίτες αποδίδουν τη βασική ευθύνη για την εξάπλωση του κοροναϊού στην κυβέρνηση.

Εξίσου αρνητικά αξιολογείται η διαχείριση σειράς θεμάτων από την κυβέρνηση (τουρισμός, εστίαση, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία), αυξάνονται όσοι πιστεύουν ότι το σύστημα υγείας δεν είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συνειδητοποιούν οι πολίτες ότι η Κυβέρνηση σπατάλησε τον χρόνο της ανοχής.

Ταυτόχρονα, στο οικονομικό πεδίο», αναφέρει ο Κ. Πουλάκης, «η επερχόμενη λιτότητα αποκτά ονοματεπώνυμο «κυβέρνηση ΝΔ», σύμφωνα με τους ερωτώμενους, και κρίνονται ανεπαρκή τα μέτρα για εργαζόμενους, μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι, την ίδια στιγμή που η κοινωνία βιώνει τη σκληρή και ανησυχητική πραγματικότητα, η κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με την πολιτική αλήθεια – όσο κι αν βοηθούν (όπως επίσης εύλογα ανέδειξε η έρευνα της Prorata) τα «παραδοσιακά» ΜΜΕ και κυρίως η τηλεόραση.

Και αν η γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια δεν έχει ενδεχομένως μεταφραστεί σε εκλογική επιλογή (ακόμη – αν και η εν λόγω έρευνα δεν περιλαμβάνει πρόθεση ψήφου), θα ήταν αυτοκαταστροφική αυταπάτη το να πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα μπορέσει να συνεχίσει να κρύβει τις τεράστιες ανεπάρκειες και τις ολέθριες επιλογές της πίσω από μία ή περισσότερες ‘λίστες Πέτσα’», καταλήγει ο Κ. Πουλάκης.

Πολλά τα ανοιχτά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα για το φθινόπωρο…

Νίκος Παπαδημητρίου 

Σχετικά Άρθρα