• 29 Ιανουαρίου, 2022

Ένταση στη Βουλή: “Δολοφονήσατε ανθρώπους” είπε ο Κουρουμπλής στους βουλευτές της ΝΔ- Αντιδράσεις και ποινή από τον Τασούλα (vid)

 Ένταση στη Βουλή: “Δολοφονήσατε ανθρώπους” είπε ο Κουρουμπλής στους βουλευτές της ΝΔ- Αντιδράσεις και ποινή από τον Τασούλα (vid)

Επεισόδιο προκλήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής πήρε το λόγο και αποκάλεσε δολοφόνους τους βουλευτές της ΝΔ.

«Τον φίλο μου που χάθηκε, τη μητέρα, τον αδερφό ποιος θα τον φέρει πίσω; Ποιος θα τον απολογηθεί γι’ αυτό; Ντροπή! Αίσχος! Δολοφονήσατε τους ανθρώπους αυτό κάνατε! Και επιμένετε! Ντροπή σας! Δολοφονήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα το ξεπεράσετε έτσι!» τόνισε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος στους θανάτους από την πανδημία.

https://www.youtube.com/watch?v=ie4384hxT6o

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν σάλο και στα έδρανα επικράτησε ένας χαμός από τους παρεβρισκόμενους βουλευτές της ΝΔ.

Μάλιστα παρενέβη ο πρόεδρος της συνεδρίασης και ζήτησε από τον κ. Κουρουμπλή να ανακαλέσει.

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ

Π. Κουρουμπλής: Έχω δικάιωμα να μιλάω κ. πρόεδρε

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ ανακαλέστε.

Π. Κουρουμπλής: Δεν ανακαλώ τίποτα! Δολοφονήθηκαν άνθρωποι, να απολογηθείτε για τον φίλο μου! Ο Μαρκόπουλος φωνάζει, να ανακαλέσει!

Μαρκόπουλος: Τον είπα λαϊκιστή που πουλάει πόνο.

Π. Κουρουμπλής: Ότι και να κάνετε είστε υπόλογοι για αυτό που συντελείται! Αναγνωρίστε ότι έγινε λάθος! Πέθαναν άνθρωποι άδικα. Το κατανοείτε; Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Πρόεδρος: Μη προκαλείτε και κλείστε.

Π. Κουρουμπλής: Έχω δικάιωμα να μιλήσω δεν έχει δικάιωμα να με διακόψει κανείς.

Πρόεδρος: Αυτό που σας λέω εγώ, ο κανονισμός της βουλής το λέει. Θέλω να ανακαλέσετε τα περί δολοφόνων

Π. Κουρουμπλής: Ξέρω τι λέω, μιλάω καλά ελληνικά.

Πρόεδρος: Το σβήνω εγώ.

Παίρνοντας εν συνεχεία το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος σημείωσε ότι οι βουλευτές έγιναν μάρτυρες μιας «αθλιότητας ενός ακραίου λαϊκιστή βουλευτή που τόλμησε να κατηγορήσει μια παράταξη ως δολοφόνους. Η Βουλή του ζητάει να ανακαλέσει και προσποιείται ότι δεν κατάλαβε την πρόκληση και την ντροπή που προκάλεσε στο κοινοβούλιο».

Παρέμβαση Τασούλα

Μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή, εξαιτίας του γεγονότος ότι αποκάλεσε «δολοφόνους» τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία, επειδή χάνονται καθημερινά άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.

Όπως είπε ο κ. Τασούλας παίρνοντας τον λόγο μετά το επεισόδιο, «πρόκειται για χαρακτηρισμούς που ξεπερνούν κάθε ανεκτό όριο. Περίμενα τα δω τα πρακτικά της Βουλής γιατί δεν πίστεψα ότι μπορεί να ακούστηκαν εδώ μέσα φράσεις, κραυγές, ύβρεις και προπηλακισμοί προς συναδέλφους, ότι έχουν προβεί σε δολοφονίες. Λίγη ώρα πριν, ο κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής σε έντονα ύφος απευθυνόμενος σε συναδέλφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε, και δυστυχώς προκύπτει από το ακουστικό και το γραπτό κείμενο των πρακτικών, ότι «δολοφονήσετε ανθρώπους, αυτό κάνατε, είναι ντροπή σας».

Κατά τον Πρόεδρο της Βουλής, «δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε τέτοιες συμπεριφορές. Μπορεί να κάνει κανείς κριτική, να θεωρεί ότι η κυβέρνηση κάνει λάθη, παραλείψεις, βαριές παραλείψεις, αλλά το να υπάρχει συνάδελφος εδώ μέσα ο όποιος απευθυνόμενος στην πλειοψηφία, να λέει ότι δολοφονήσατε χιλιάδες ανθρώπους, είναι ότι χειρότερο, ό,τι αποκρουστικότερη ό,τι πιο υπονομευτικό για το κύρος του Κοινοβουλίου μπορεί να λεχθεί εδώ μέσα. Στην πραγματικότητα δεν πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά. Πρέπει να μείνει στα πρακτικά ως κάκιστο παράδειγμα συμπεριφοράς. Απευθύνω λοιπόν μορφή στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κουρουμπλή Παναγιώτη για την κοινοβουλευτική συμπεριφορά και παρακαλώ το Σώμα δια ανατάσεως να εγκρίνει αυτή τη μορφή και τις επιπτώσεις που έχει επί του συναδέλφου», κάτι το οποίο έγινε.

Σκουρλέτης: Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε

Αποστάσεις από τη φράση του Παναγιώτη Κουρουμπλή που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βουλή πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πάνος Σκουρλέτης. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για άστοχη φράση μέσα από φόρτιση και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας.

«Θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα απαντήσεις δεν πήραμε. Όσο δεν δίνονται απαντήσεις γύρω από πολιτικές ευθύνες, ανοίγουμε τον δρόμο για φράσεις που μπορεί να είναι άστοχες και παρεξηγήσιμες» σημείωσε ο Πάνος Σκουρλέτης και συμπλήρωσε:

«Ο χώρος μας αυτό που είχε πει ο πρώην υπουργός Προστασίας Πολίτη (σ.σ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι δεν υιοθετεί αυτή τη λογική. Εμείς τυμβωρυχία δεν κάναμε και ούτε θα κάνουμε. Μιλάμε με αρχές, με αλληλεγγύη στον κόσμο, με συναίσθηση των μεγάλων προβλημάτων και έτσι θα συνεχίσουμε. Αν θέλετε να εκμεταλλευτείτε μέσα από την φόρτιση μία άστοχη φράση και να μην απαντήσετε σε αυτά που υποχρεούστε, συνεχίστε, ο κόσμος κρίνει».