Εκρήξεις Βηρυτός: Εκατόμβη νεκρών – Ολονύχτιες έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια – Εικόνες πολέμου και χάους (vid)

 Εκρήξεις Βηρυτός: Εκατόμβη νεκρών – Ολονύχτιες έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια – Εικόνες πολέμου και χάους (vid)

Εκρήξεις τεράστιας ισχύος με δεκάδες νεκρούς (ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό) και περισσότερους από 4000 τραυματίες) συγκλόνισαν την Βηρυτό. Οι διασώστες κατά τη διάρκεια της νύχτας διενεργούσαν έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια. Οι Αρχές να εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά.

Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού ανατινάχθηκαν προκαλώντας δεκάδες θανάτους, χιλιάδες τραυματισμούς.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Με τους τραυματίες να είναι χιλιάδες, στα νοσοκομεία της πόλης της Βηρυτού, επικρατούσαν σκηνές απόλυτου χάους. Οι γιατροί δεν είχαν που να βάλουν τους τραυματίες από την έκρηξη, με πολλούς από αυτούς να μεταφέρονται με σοβαρά τραύματα.

Ο επικεφαλής του δημόσιου νοσοκομείου «Ραφίκ Χαρίρι» είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί προκλήθηκαν από γυαλιά, ενώ γίνεται έκκληση για αίμα, καθώς υπάρχει τεράστια ανάγκη στα νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών.

https://twitter.com/HanneyAngel/status/1290779174261731329?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290779174261731329%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fekrixi-sti-biryto-78-nekroi-hiliades-traymaties

Το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας συνιστά στην κυβέρνηση να κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για δύο εβδομάδες στην πόλη της Βηρυτού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως αργότερα σήμερα.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα στο λιμάνι της πρωτεύουσας και είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη. Μάλιστα, μιλούσε στους δημοσιογράφος με δάκρυα στα μάτια.

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

https://twitter.com/Taniyorsun/status/1290694160752705539?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290694160752705539%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsbeast.gr%2Fworld%2Farthro%2F6524150%2Fkolasi-ekrixeon-me-dekades-nekroys-sti-viryto-eikones-apokalypsis-kai-agonia-sta-syntrimmia

Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 4,5 βαθμών, σύμφωνα με Ιορδανούς σεισμολόγους.

«Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη το Ισραήλ

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ — το οποίο έχει εμπλακεί επανειλημμένα σε πόλεμο με τον Λίβανο — δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή και πρόσθεσαν ότι η χώρα τους είναι έτοιμη να προσφέρει ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σχετικά Άρθρα