• 13 Μαΐου, 2021

Εκδήλωση ισχύος για τα εργασιακά ενόψει 6ης Μάη – Ομιλία Τσίπρα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους – Κριτική ΝΔ σε Τζανακόπουλο

 Εκδήλωση ισχύος για τα εργασιακά ενόψει 6ης Μάη – Ομιλία Τσίπρα σε συνδικαλιστικούς εκπροσώπους – Κριτική ΝΔ σε Τζανακόπουλο

Η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας σήμερα το απόγευμα θα είναι η πρόγευση της σύγκρουσης Τσίπρα – Mητσοτάκη. Το εργασιακό νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο έχει χαρακτηριστεί συλλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «η μητέρα των μαχών» με την κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο δέχεται ήδη ομαδικά πυρά από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αιχμή τις αντεργατικές διατάξεις του και προμετωπίδα την αποσάρθρωση των μηχανισμών ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η προετοιμασία που έχει γίνει, ανεβάζει ψηλά τον πήχη της οργανωτικής λειτουργίας της Κουμουνδούρου. Οι 600 και πλέον εκλεγμένοι εκπρόσωποι που θα συμμετέχουν στη συζήτηση για το νομοσχέδιο «Μητσοτάκη – Χατζηδάκη», όπως το χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό ότι, η λαϊκή κατακραυγή και η συσπείρωση γύρω από τα καλέσματα ολοένα και διευρύνεται.

  • Πολύ σημαντική για παράδειγμα θεωρούν στην Κουμουνδούρου τη συμμετοχή στην απεργία της 6ης Μαΐου της ομοσπονδίας μεταφορών πέρα από τους εκατοντάδες εκπροσώπους Εργατικών Κέντρων, Σωματείων και Ενώσεων από δεκάδες κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα αποκτά ακόμη υψηλότερο συμβολισμό καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΧΑ από τη νέα αίθουσα Τύπου και τηλεδιασκέψεων θα έχει μπροστά στις οθόνες του ένα σύνολο εκλεγμένων συνδικαλιστών όλων των πολιτικών αποχρώσεων γεγονός που από τη μια πλευρά σπάει αρκετά στεγανά και αποτυπώνει ότι στο υπαρξιακό ζήτημα της εργασίας ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας βασικός συνομιλητής εκπροσώπων κοινωνικών και εργατικών στρωμάτων σε έναν κοινωνικό αγώνα με την κυβέρνηση της ΝΔ η οποία θα ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα.

Ενώπιον αυτού του ακροατηρίου ο κ. Τσίπρας θα δεσμευθεί και προσωπικά για κατάργηση όλων των διατάξεων της σημερινής κυβέρνησης που πλήττουν στον πυρήνα την εργασία.

Μάλιστα όπως έχει ήδη δεσμευτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη θεματική παρουσίαση προγραμματικών θέσεων θα είναι η πρόταση του κόμματος για μια συνολική ρύθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος με  ουσιαστική προστασία της εργασίας αλλά και μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως οι θεσμοθέτηση κανόνων για τις νέες τεχνολογίες στην απασχόληση με κορυφή την τηλεργασία.

  • Είναι το πρώτο πάντως νομοσχέδιο της γαλάζιας κυβέρνησης που θα έρθει στη Βουλή χωρίς κανένα πρόσχημα. Μέχρι τώρα γινόταν επίκληση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Αυτή τη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν την εμμονική πρόθεση της ΝΔ να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της για τη μείωση των μισθών και την απορρύθμιση όποιων εργατικών δικαιωμάτων έμεναν όρθια.

Το Κράτος του… Πουλαντζά

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μια φυγή προς τα μπρος το «ντοκουμέντο» με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για «εκκαθάριση» του Δημοσίου έρχεται να βάλει την αξιωματική αντιπολίτευση για μια ακόμη στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

  • Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με κομματικά στελέχη για το ρόλο του κράτους και της λειτουργίας του επανέφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση την οποία άνοιξε σχετικά πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης με την επαναφορά της προειδοποίησης ότι «την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς».

Πράγματι ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε ουσιαστικά για τη δεύτερη φορά αριστερά η οποία δεν θα επαναλάβει το λάθος της πρώτης και θα σπάσει τα δίκτυα εξουσίας που ουσιαστικά διοικούν τη χώρα και αντιτάσσονται σε όποια ρύθμιση έρχεται να ταρακουνήσει κεκτημένα δεκαετιών.

  • «Θα χρειάζονται συγκεκριμένες και πολύ τολμηρές παρεμβάσεις έτσι ώστε να σπάσουν αυτά τα δίκτυα εξουσίας στο εσωτερικό του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Εκεί που πρέπει να πούμε ότι και εξαιτίας, ας πούμε, των πιέσεων των μνημονιακών και εξαιτίας των ειδικών καταστάσεων της περιόδου 2015-2019 δεν κάναμε όλα όσα θα θέλαμε να έχουμε κάνει» έλεγε το Σαββατοκύριακο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας τις πρώτες αφορμές για επικρίσεις στην Αριστερά που θέλει με αυταρχικό τρόπο να ξηλώσει ακόμη και δημόσιους υπαλλήλους προκειμένου την επόμενη φορά να καταφέρει να κυβερνήσει.
  • «Νομίζω ότι επιτρέψαμε σε μεγάλο βαθμό ή ανεχθήκαμε πολυπλόκαμους και βαθείς μηχανισμούς να φιλτράρουν πολιτικές επιλογές, να φρενάρουν πολιτικές επιλογές, να δημιουργούν εμπόδια σε συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές και ετούτο νομίζω ότι το βρήκαμε σε μεγάλο βαθμό μπροστά μας. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να συζητήσουμε σε πάρα πολύ μεγάλο βάθος, τον τρόπο δηλαδή που αυτού του τύπου οι αυτονομημένες εστίες εξουσίας στο εσωτερικό της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να εκκαθαριστούν». Με αυτά τα λόγια έκλεινε ο κ. Τζανακόπουλος την τοποθέτησή του δίνοντας λαβή στην ΝΔ με ανακοίνωσή της να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για απολυταρχισμό.

«Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου, στη γραμμή Τσίπρα-Πολάκη περί ελέγχου των αρμών της εξουσίας, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων» σχολίαζε το Μοσχάτο αλλά στην Κουμουνδούρου δε φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

Με τα λόγια Τζανακόπουλου συμφώνησαν οι περισσότεροι εντός του κόμματος. Μάλιστα στα όσα προσεκτικά διατύπωσε ο άλλοτε ισχυρός Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κλειστή εκδήλωση του κόμματος, κάποιοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν ευθέως τον κ. Τζανακόπουλο  με τους περισσότερους μάλιστα να βλέπουν μια γνήσια αποτύπωση της θεωρίας του Νίκου Πουλαντζά για το κράτος που στους κόλπους του αναφύονται διαρκώς παράκεντρα ελέγχου του κράτους και άσκησης πολιτικής.

  • «Δεν περιμένω να καταλάβουν» τη θεωρία του Πουλαντζά σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος. Ωστόσο κάποιοι άλλοι μόνο ως ανέκδοτο εκλαμβάνουν την ερμηνεία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να απολύσει Δημόσιους υπαλλήλους.