Εισηγήσεις για καθολικό εμβολιασμό στον Τσίπρα- Παρεμβάσεις υπέρ της υποχρεωτικότητας από Παπαδημούλη, Γεροτζιάφα

 Εισηγήσεις για καθολικό εμβολιασμό στον Τσίπρα- Παρεμβάσεις υπέρ της υποχρεωτικότητας από Παπαδημούλη, Γεροτζιάφα

Κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα η εισήγηση για παρέμβαση στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης των μέτρων κατά της πανδημίας και υπέρ του εμβολιασμού, ταυτόχρονα με την σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση για την αμηχανία που επιδεικνύει.

Το θέμα με την εξαίρεση των εκκλησιών από τα περιοριστικά μέτρα, η επικοινωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να τηρηθούν τα μέτρα και κατά την είσοδο των πιστών στους ναούς (με προτροπή από τους επιτρόπους, όπως είπαν αρκετοί μητροπολίτες), έφερε σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου και προσέθεσε επικοινωνιακούς πόντους στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η σχετική τροπολογία που κατέθεσε, μάλιστα, συγκεντρώνει ως φαίνεται τη σύμφωνη γνώμη και άλλων κομμάτων (θετικά τοποθετήθηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝΑΛ).

Οι εισηγήσεις, όμως, είναι να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας ένα ακόμα βήμα που θα υπερκεράσει την κυβέρνηση και αφορούν να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επικοινωνία με το κοινό. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες υψηλής κινητικότητας, οι αστυνομικοί και γενικότερα οι ένστολοι, οι ιερείς και άλλοι. Ενδέχεται αυτό να περιλάβει και τους εργαζόμενους στην εστίαση, κάτι που το προτείνει, άλλωστε, και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιώργος Χόντζογλου.

Ο σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθηγητής Αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μάλιστα, ζήτησε τον καθολικό και υποχρεωτικό εμβολιασμό, λέγοντας πως πρόκειται για κατάκτηση της ιατρικής επιστήμης και αποτελεί βάση της κοινωνικής ηθικής που πρέπει να μας διέπει. Πρόκειται για προωθημένη θέση που έχει ήδη τεθεί υπόψιν της Κουμουνδούρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος του ΕΚ Δημήτρης Παπαδημούλης. Οι εισηγήσεις, βεβαίως, όπως λένε συνομιλητές του προέδρου, θα απογυμνώσουν την κυβέρνηση που στέκεται αμήχανη και θα αναιρέσουν τις κατηγορίες σχετικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Παύλου Πολάκη.

Παρέμβαση Παπαδημούλη

Μετά την πρόταση Τσίπρα να ισχύσει για τους ναούς ό,τι ισχύει για όλους τους άλλους κλειστούς χώρους αναφορικά με τους ανεμβολίαστους (δηλαδή αρνητικό rapid) και την πρόταση Φίλη να έχει ημερομηνία λήξης το πιστοποιητικό εμβολιασμού μετά την παρέλευση 7 μηνών για τους εμβολιασμένους, τα νερά ήρθε να ταράξει και ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει και ευρύτερη εικόνα πώς διαχειρίζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη την πανδημία, όχι μόνο ζήτησε αυστηρότερα μέτρα, αλλά πρότεινε και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των δημοσίων υπαλλήλων που έρχονται σε επαφή με το κοινό! «Στους κλειστούς χώρους χρειάζονται αυστηρότερα μέτρα. Δεν μπορεί να κολλάει στο μικρομάγαζο και στην καφετέρια και να μην κολλάει στο μετρό, στα σχολεία και στις εκκλησίες», είπε αρχικώς στο κεντρικό δελτίο του Kontra ο Παπαδημούλης, για να διαπιστώσει με πικρία: «Δεν γίνεται να χάνονται κάθε μέρα 50 συμπολίτες μας και να έχουμε υποστεί έναν μιθριδατισμό και αυτό να θεωρείται μια υπόθεση ρουτίνας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες – Χρειάζονται τολμηρότερα μέτρα». «Ενώ στην αρχή της πανδημίας η Ελλάδα ήταν καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τώρα και με ευθύνη του πρωθυπουργού είμαστε πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βρισκόμαστε πιο κοντά στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία παρά στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Πορτογαλία. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Κακώς η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για σύσταση επιστημονικής επιτροπής κοινής αποδοχής. Είναι μια προσπάθεια για να λάβουμε υπόψιν επιτέλους την γνώμη των ειδικών και της επιτροπής που δυστυχώς έχει παραγκωνιστεί ουσιαστικά», είπε χαρακτηριστικά ο Παπαδημούλης, για να προσθέσει: «Οφείλουμε όλοι μας να ακούσουμε τους ειδικούς και να πάρουμε τολμηρότερα μέτρα πριν να είναι αργά. Προσωπικά είμαι υπέρ της άποψης ότι η πολιτεία θα πρέπει να φροντίσει για τον εμβολιασμό όσων δημόσιων λειτουργών έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Για παράδειγμα, τι γίνεται εάν ο αστυνομικός που ελέγχει για το εάν κάποιος έχει πιστοποιητικό, είναι ανεμβολίαστος; Θα πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και από την επιτροπή των ειδικών κατά προτεραιότητα». Μάλιστα, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση αν αυτό αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με κοινό (εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, στις Εφορίες, στον ΕΦΚΑ κ.α.), ο Παπαδημούλης συγκατένευσε, διατυπώνοντας με τον τρόπο αυτό μία τολμηρή πρόταση.

Με πληροφορίες από το matrix24.gr

Σχετικά Άρθρα