• 23 Ιανουαρίου, 2021

ΕΙΝΑΠ κατά Κοντοζαμάνη για τους θανάτους ασθενών Covid εκτός ΜΕΘ

 ΕΙΝΑΠ κατά Κοντοζαμάνη για τους θανάτους ασθενών Covid εκτός ΜΕΘ

Νομικά αναμένεται να κινηθεί κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη η ΕΙΝΑΠ (πιθανώς και άλλες ομοσπονδίες υγειονομικών) με αφορμή τις δηλώσεις του που επιρρίπτουν ευθύνες στους γιατρούς σχετικά με τον θάνατο πολλών ασθενών Covid εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας, όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για το θέμα έχει παρέμβει ο διευθυντής ΜΕΘ του “Παπανικολάου” Ν. Καπραβέλος και έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση με παρέμβαση του εισαγγελέα που διαβιβάσθηκε μάλιστα στην Εισαγγελία Αθηνών.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεν συσχέτισε καθόλου το τεράστιο ποσοστό θανάτων από κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία παρά μόνο με τις επιλογές των γιατρών.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρξε πολίτης που να χρειάστηκε ΜΕΘ και να έμεινε εκτός μονάδας.

Η ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα του έγινε από τον Δημήτρη Καραγιώργο του ιατρικού site, iatronet. Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ερώτησης και της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας όπως διανεμήθηκε από την Πολιτική Προστασία.

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ: Από την ανάλυση των στοιχείων του ΕΟΔΥ προκύπτει πως το 80% των θανάτων ασθενών με Covid-19 καταγράφονται εκτός ΜΕΘ. Η παρατήρηση επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και εκτιμήσεις επιστημόνων. Μήπως αυτό δείχνει αδυναμία των ΜΕΘ να νοσηλεύσουν το σύνολο των ασθενών που έχουν πραγματική ανάγκη; Κύριε Κοντοζαμάνη, πότε σκοπεύει να δώσει αναλυτικά στοιχεία το Υπουργείο Υγείας για τη θνητότητα εντός και εκτός ΜΕΘ;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω ότι την περίοδο αυτή που διανύουμε της πανδημίας, από την αρχή της πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν έμεινε εκτός μονάδος.
Για να μπει κάποιος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια και είναι ο γιατρός, ο θεράπων ιατρός, οι ειδικοί γιατροί οι οποίοι αποφασίζουν εάν κάποιος θα νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή όχι.

Και πολλές φορές, η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως είναι οι πολλαπλές συννοσηρότητες, οι οποίες παίζουν τον κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο προκειμένου να ληφθεί η απόφαση εισαγωγής ή όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση εξετάζουμε τα δεδομένα, είναι στη διάθεσή μας και θα ήθελα να το τονίσω, για μια ακόμη φορά, ότι κριτήριο δεν είναι η πληρότητα, είναι τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία έχει ο γιατρός και η κατάσταση του ασθενούς με τα οποία ο γιατρός αποφασίζει την εισαγωγή ή μη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Άλλωστε, συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Όλοι οι θάνατοι από κορονοϊό δεν ήταν μέσα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπήρξαν και θάνατοι εκτός μονάδων.

Σχετική παρεμβαση και προαναγγελία ότι η ΕΙΝΑΠ σχεδιάζει να κινηθεί νομικά έναντι των δηλώσεων του κ. Κοντοζαμάνη έκανε και ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ Πάνος Παπανικολάου:

Η εισαγγελική παρέμβαση

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διενεργείται προκαταρκτική εξέταση έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων που φέρεται ότι δεν πρότεινε εγκαίρως τη λήψη προστατευτικών μέτρων στο δεύτερο κύμα πανδημία στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το grtimes.gr, διαβιβάστηκε στην Αθήνα η δικογραφία που σχηματίστηκε, με βάση καταγγελία για το δεύτερο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από όσα κατήγγειλε, σε ΜΜΕ, ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος ο οποίος έχει ήδη καταθέσει ενόρκως σε εισαγγελέα. Στη συνέχεια η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Αθήνα όπου βρίσκεται η έδρα της Επιτροπής ενώ αναμένεται να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη της κ.α. Σκοπός είναι να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται η τέλεση αδικημάτων.

Ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» επέρριψε ευθύνες στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Θεσσαλονίκη. Ο πνευμονολόγος έκανε λόγο για καταστροφή της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με δυσάρεστες συνέπειες.