Είναι το “state of mind” το σωστό σύνθημα για τον ελληνικό τουρισμό στην εποχή του Covid;

 Είναι το “state of mind” το σωστό σύνθημα για τον ελληνικό τουρισμό στην εποχή του Covid;

State of Mind, σημαίνει “ψυχική κατάσταση”. Η συγκεκριμένη έκφραση αποτελεί την προμετωπίδα, ή αλλιώς το “statement”- σλόγκαν της καμπάνιας προβολής για την επανεκκίνηση (restart) του τουρισμού από την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η μεγαλύτερη “βιομηχανία” -όπως συνήθως αναφέρεται- της ελληνικής οικονομίας που συνεισφέρει πάνω από το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

“Δεν είναι μόνο ο ήλιος, δεν είναι μόνο η θάλασσα, είναι κάτι περισσότερο από αυτά. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μια ψυχική κατάσταση”, αναφέρει το βίντεο των 40 δευτερολέπτων που θα αποτελέσει την αιχμή της επικοινωνίας του τουρισμού και της χώρας για φέτος το καλοκαίρι, αλλά, όπως έγινε γνωστό, και για τους επόμενους περίπου 12 μήνες που θα μας εισάγουν στο καλοκαίρι του 2021.

VIDEO] «Greek summer is a state of mind», το φετινό διεθνές ...
Ο Στιβ Βρανάκης είναι το κεντρικό πρόσωπο για την σύλληψη της ιδέας του state of mind

Η πρόθεση σωστή. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται μια ενίσχυση προβολής, μια υπενθύμιση, πιθανώς και μια επανασύσταση. Όχι γιατί αντιμετωπίζει πρόβλημα εικόνας και αναγνωρισιμότητας. Πως θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβαίνει κάτι τέτοιο με 33 εκατομμύρια ανθρώπους που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα και με μια συνεχώς αυξητική τάση τα χρόνια πριν τα ρεκόρ επισκέψεων, διανυκτερεύσεων και εσόδων του 2019; Η υπενθύμιση και επανασύσταση θα έπρεπε να αφορά περισσότερο την συγκυρία. Αυτό θα ανέμενε κανείς. Μια κάποια, για παράδειγμα, έστω και έμμεση αναφορά στην ασφάλεια που παρέχει η χώρα μας στην εποχή του κοροναϊού (Covid free).

Παρά ταύτα, η καμπάνια της Marketing Greece –για το θέμα της απευθείας ανάθεσης υπήρξε, άλλωστε, κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ- επιχειρεί να υπερβεί τα “δεδομένα” του ελληνικού καλοκαιριού (ήλιος, θάλασσα) και να διατυπώσει μια θολή πρόταση-πρόσκληση για την “ψυχική κατάσταση” στην οποία μπορεί να βρεθεί κανείς περνώντας τις διακοπές του στην Ελλάδα. Τι είναι, όμως, το state of mind και γιατί δεν μπορούν να υποστηρίξουν το ίδιο οι ανταγωνίστριες χώρες; Ήλιο, θάλασσα και κάποιους είδους state of mind μπορούν να προσφέρουν -ή μπορούν να ισχυριστούν ότι το προσφέρουν- και η Ισπανία, και η Ιταλία, και η Τουρκία. Η φετινή διαφορά της Ελλάδας υποτίθεται πως αφορά την υγειονομική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει.

Από την άλλη, μπορεί να προτείνει κανείς την αυθεντική “ψυχική κατάσταση” στο ελληνικό καλοκαίρι -και όχι μόνο- χωρίς να παραθέσει το υπερόπλο της χώρας που είναι ο πολιτισμός; Όταν τα σποτ του τουρκικού οργανισμού τουρισμού “βομβαρδίζουν” τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα με τις εικόνες των Ιωνικών αρχαιολογικών χώρων και τους βυθισμένους στα τυρκουάζ νερά κίονες, είναι σωστό να απουσιάζουν από το ελληνικό σποτ οι μοναδικές αρχαιότητες; Ακόμα, δε, περισσότερο, όταν προ μερικών ημερών πανηγυρίζαμε για την προβολή που έτυχε η επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως;

Πρωθυπουργός: Παρουσίαση της καμπάνιας 2020 για τον τουρισμό -Βίντεο

Είναι αποτελεσματικό ένα διαφημιστικό σποτ που προτείνει με στατική εικόνα το αόριστο state of mind και υποτιμά έμμεσα τις εικόνες του Παρθενώνα, των νησιών, της Επιδαύρου, της Δωδώνης, του Μυστρά και άλλων πανίσχυρων ελληνικών brands; Μπορεί κανείς να προτείνει το state of mind σε ένα σποτ 40 δευτερολέπτων από το οποίο απουσιάζουν οι άνθρωποι, οι κλασικές αλλά αξεπέραστες φιγούρες της ελληνικής φιλοξενίας;

Οι διαφημιστικές του υπουργείου Τουρισμού και της εταιρείας που ανέλαβε την προβολή μπορούν, ενδεχομένως, να ισχυριστούν πως όλα τα παραπάνω είναι “κλασικά”, ίσως και παρωχημένα. Όλα αυτά, όμως, είναι που συνθέτουν το προτεινόμενο state of mind και διαφοροποιούν την “ψυχική κατάσταση” στην οποία μπορεί να βρεθεί ένας ξένος τουρίστας στην Ελλάδα, απ΄ ότι στο Ντουμπρόβνικ, το Σαρμ Ελ Σέϊχ, τις παραλίες της Σμύρνης και του Κουσάντασι, ή την Αγία Νάπα…

Η ενημέρωση που δόθηκε από την κυβέρνηση σχετικά με το νέο σποτ και την διαφημιστική καμπάνια αναφέρει τα εξής:

Η νέα καμπάνια του ελληνικού τουρισμού έχει ως βασικό της στόχο να υπενθυμίσει στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό την εμπειρία του Ελληνικού Καλοκαιριού που εμπεριέχει κάτι πιο βαθύ, πιο αληθινό, πιο ανθρώπινο. Και αυτό είναι το συναίσθημα της ελευθερίας, της ευτυχίας να είσαι με όσους αγαπάς και της επαφής με τη φύση. Aυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση για την νέα καμπάνια επικοινωνίας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Με σύνεση, ενσυναίσθηση και σεβασμό η νέα ταινία προβάλλει αυτή τη μοναδικότητα της Ελλάδας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει γύρω από το όνομα της ένα νέο “brand”, αυτό του ελληνικού καλοκαιριού. Ένα brand που στην παρούσα φάση προτρέπει το κοινό να το ζήσει όπου και αν βρίσκεται, προβάλλοντας την ανθρώπινη διάσταση της Ελλάδας, αυτής που μοιράζεται, αυτής που καταλαβαίνει, αυτής που είναι έτοιμη να σε υποδεχθεί με τις κατάλληλες συνθήκες. Πίσω από αυτή τη διάσταση και τον διαμοιρασμό της ανάγκης του ανθρώπου να ζήσει το δικό του Ελληνικό Καλοκαίρι, δημιουργούνται ταυτόχρονα οι ευκαιρίες για την επόμενη χρονιά. Για το επόμενο βήμα. Για την εξέλιξη της καμπάνιας σε επόμενο στάδιο, με στόχο τη διεύρυνση της σεζόν.

Εστιάζοντας στο συναίσθημα και στη νέα ταυτότητα που έχτισε η Ελλάδα μέσα από τη διαχείριση του Covid 19, επιλέχθηκε στρατηγικά η υιοθέτηση της δημιουργίας της ταινίας με ένα μόνο πλάνο. Το οποίο λειτουργεί ως “καμβάς” πάνω στον οποίο το μήνυμα του Ελληνικού Καλοκαιριού “γράφει” καλύτερα, χωρίς να αποσπάται η προσοχή του θεατή από τα ομολογουμένως εντυπωσιακά πλάνα της χώρας μας.

Μητσοτάκης για τουρισμό: Από 1η Ιουλίου ανοίγουμε τα σύνορα στις ...

Η ταινία Endless Greek Summer αποτελεί το πρώτο video της καμπάνιας, ενώ παράλληλα δημιουργείται και η ελληνική εκδοχή της ταινίας με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Η δυνατότητα προσαρμογής της ταινίας σε νέα δεδομένα, στην πιθανή αλλαγή κλίματος τις επόμενες εβδομάδες αλλά και στην ανάγκη για διεύρυνση της σεζόν, προσδίδουν στην καμπάνια ευελιξία και ανάπτυξη γρήγορων αντανακλαστικών.

Η καμπάνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Marketing Greece, τους Θανάση Παπαθανασίου της Frank and Fame, Steve Vranakis – CCO της Ελληνικής Κυβέρνησης, Θωμά Βαρβιτσιώτη και Ηλία Τσαουσάκη, σε συνεργασία με τα στελέχη του ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού.

Σχετικά Άρθρα