Είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca; Η μελέτη που αμφισβητείται και τα νέα στοιχεία

 Είναι δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca; Η μελέτη που αμφισβητείται και τα νέα στοιχεία

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 29 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το τρίτο κατά σειρά εμβόλιο κατά του κοροναϊού: το βρετανοσουηδικής παραγωγής εμβόλιο της AstraZeneca/ Οξφόρδης ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Στους σοβαρούς προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν, μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου, ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, για τη χρησιμοποίηση αυτού του εμβολίου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19 η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Τονίζοντας  ότι οι επιφυλάξεις (από τη Γαλλία τουλάχιστον) διατυπώθηκαν μέσω του Προέδρου Μακρόν και όχι επιστημονικής Επιτροπής, η κα Θεοδωρίδου εξήγησε πως το «αγκάθι» αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός ατόμων μεγάλης ηλικίας, που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα.

«Αυτό το μικρό δείγμα των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική να γίνει, μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα, μεγάλο- της τάξεως των 7.500 ατόμων- από αποτελέσματα μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης, θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία», σημείωσε.

Στη συνέχεια, επεσήμανε κάποια στοιχεία για αυτό το εμβόλιο, το οποίο πήρε από τη Ρυθμιστική Αρχή της Βρετανίας στα μέσα του Δεκέμβρη την έγκριση για χορήγηση σε όλο το φάσμα ηλικιών:

  • Παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα, μια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά χρόνια για την παρασκευή φαρμάκων αλλά και άλλων εμβολίων, όπως του Ebola, και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος αθώος ιός για να μεταφέρει, δίκην ταχυδρόμου, τη γενετική πληροφορία στο ανθρώπινο κύτταρο και να παρασκευαστεί η πρωτεΐνη της επιφανειακής πρωτεΐνης του κορονοϊού που θα δώσει το ερέθισμα στην ανοσοανταπόκριση και στην παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό.
  • Δεν υπάρχει περίπτωση να μετέχει το εμβόλιο στο DNA του ατόμου που εμβολιάζεται, ούτε ο ιός, που χρησιμοποιείται σαν μεταφορέας, να μεταδίδεται στο περιβάλλον.
  • Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αυτή που συζητείται παντού, είναι περίπου 60%. Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές, η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες αυξάνει την αποτελεσματικότητα στο 82%.
  • Είναι ένα εύκολο εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες ούτως ώστε να καλυφθούν πάρα πολλά κενά για τον εμβολιασμό των πληθυσμών κάθε χώρας.

Χτες το απόγευμα, οι επιτροπές των εμβολιασμών κάθε χώρας -μεταξύ αυτών είναι και η χώρα μας- είχαν τηλεδιάσκεψη για να ανταλλάξουν τις απόψεις τους πάνω στο θέμα του εμβολίου και να διαμορφώσουν την τελική τοποθέτησή τους για την εφαρμογή του εμβολίου ή μη στις μεγαλύτερες ηλικίες.

  • «Σύντομα, θα υπάρξουν δεδομένα που θα αλλάξουν τη σύσταση που έχουν πάρει ορισμένες χώρες, δεδομένου ότι το εμβόλιο δεν είναι αναποτελεσματικό, απλώς δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά του», κατέληξε σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca/ Οξφόρδης η κα Θεοδωρίδου.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Σχετικά Άρθρα