• 23 Ιουνίου, 2021

ΕΕ: “Παγώνει” πακέτο 3 δισ. προς Λευκορωσία- Σχέδια για αεροπορικό αποκλεισμό-Απειλητικό Mail της Χαμάς επικαλείται το Μινσκ

 ΕΕ: “Παγώνει” πακέτο 3 δισ. προς Λευκορωσία- Σχέδια για αεροπορικό αποκλεισμό-Απειλητικό Mail της Χαμάς επικαλείται το Μινσκ

Την ανάγκη να υπάρξει «ισχυρή απάντηση» στην «απολύτως απαράδεκτη» αεροπειρατεία της πτήσης της Ryanair από τις Αρχές της Λευκορωσίας, υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Σύνοδος θα εστιάσει στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και, ακόμα περισσότερο, στο θέμα της Λευκορωσίας. Χαρακτήρισε «εξοργιστική» τη συμπεριφορά του Μινσκ και τόνισε ότι ο πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, πρέπει να καταλάβει ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».

  • Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υπάρχουν στο τραπέζι διάφορες επιλογές για κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, τόσο κατά προσώπων που έχουν εμπλακεί με την αεροπειρατεία, αλλά και κατά επιχειρήσεων και οικονομικών οντοτήτων, που χρηματοδοτούν το καθεστώς Λουκασένκο.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι εξετάζονται κυρώσεις κατά του αεροπορικού τομέα της Λευκορωσίας.

Κατέληξε, λέγοντας ότι ο λευκορώσος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, πρέπει να απελευθερωθεί άμεσα. «Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς μέχρι να μάθει να σέβεται την ελευθερία των ΜΜΕ και του Τύπου», πρόσθεσε.

Σημείωσε τέλος, ότι το ευρωπαϊκό επενδυτικό και οικονομικό πακέτο, ύψους 3 δισεκ. ευρώ, έχει παγώσει, μέχρι η Λευκορωσία να ξαναγίνει μια δημοκρατική χώρα.

  • Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν σήμερα να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ενώ αναμένεται ότι θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ, ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Λευκορωσία: Επικαλείται απειλητικό mail της Χαμάς για τη αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους

Απειλητικό email, στο οποίο – κατά τους ισχυρισμούς της – αναφέρεται η Χαμάς, επικαλείται η Λευκορωσία για το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας αερομεταφορών του υπουργείου Μεταφορών της Λευκορωσίας Άρτιομ Σικόρσκι, διάβασε στη συνέντευξη Τύπου «απειλητικό email» που, όπως ισχυρίστηκε, έφθασε στις αρχές του εθνικού αερολιμένα στο Μινσκ, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι πιθανότατα τελικός στόχος ήταν ο Ρομάν Προτάσεβιτς:

  • «Εμείς οι στρατιώτες της Χαμάς απαιτούμε κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Απαιτούμε η Ε.Ε. να πάρει πίσω την υποστήριξη που παρέχει στο Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Είναι γνωστό ότι συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφουν σπίτι τους με την πτήση 4978. Μια βόμβα έχει τοποθετηθεί στο αεροσκάφος. Εάν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας, η βόμβα θα εκραγεί στις 23 Μαΐου πάνω από το Βίλνιους».

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη «τη σοβαρότητα» του μηνύματος, είπε ο Σικόρσκι, η πληροφορία διαβιβάστηκε… αρμοδίως. «Φανταστείτε τί θα συνέβαινε στο Βίλνιους, το αεροδρόμιο του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης», είπε ο Σικόρσκι, «εάν Θεός φυλάξει, η πληροφορία ήταν αληθινή».

Ωστόσο το ίδιο το περιεχόμενο του μηνύματος που διάβασαν οι αρχές της Λευκορωσίας εγείρει ερωτήματα, όπως το γιατί η Χαμάς να έχει μεταξύ των «αιτημάτων» της την εκεχειρία με το Ισραήλ, όταν αυτός ο υποτιθέμενος στόχος είχε ήδη επιτευχθεί δυο ημέρες νωρίτερα.

  • Ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Λευκορωσίας «δεν άσκησαν πίεση στο πλήρωμα της Ryanair στο να λάβει την απόφαση», να προσγειωθεί δηλαδή στο Μινσκ αντί στο Βίλνιους, παρότι όταν το αεροπλάνο άλλαξε πορεία βρισκόταν πολύ κοντά στον εναέριο χώρο της Λιθουανίας. Υποστήριξε εξάλλου ότι σε εκείνη τη φάση είχαν κι άλλες «επιλογές».

Για παράδειγμα είπε ο Σικόρσκι, «θα μπορούσαν να πάνε στη Βαρσοβία, στο Κίεβο ή να συνεχίσουν στο Βίλνιους». Το Μινσκ βεβαίως «προσφέρθηκε» να εξυπηρετήσει… αφού το Κέντρο Ελέγχου του αεροδρομίου του, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, προσπάθησε ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει με τα γραφεία της Ryanair στη Λιθουανία.

Στη συνέντευξη Τύπου ωστόσο, χαρακτηριστικό είναι ότι δεν αναφέρθηκε η σύλληψη του Ρομάν Προτάσεβιτς και της φίλης του, για τους οποίους προφανώς οι «αποστολείς» του email γνώριζαν εκ των προτέρων ότι επέβαιναν στην πτήση.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Σικόρσκι οι Λευκορώσοι ελεγκτές ενήργησαν στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών.

Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε ο αρχηγός της Αεροπορίας, Ιγκόρ Γκολούμπ, το μαχητικό σηκώθηκε αφού το αεροπλάνο είχε στρίψει και κατευθυνόταν στο Μινσκ.

Το Μινσκ ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ανοίξει ποινική έρευνα για τον ψευδή πια ισχυρισμό περί κινδύνου στην πτήση.

Απαγόρευση πτήσεων
Η Βρετανία απαγόρευσε την είσοδο του εθνικού αερομεταφορέα της Λευκορωσίας, της Belavia, και παράλληλα συνέστησε στα βρετανικά αεροσκάφη να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

  • Νωρίτερα. και η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει όλες τις πτήσεις από και προς το έδαφός της μέσω του λευκορωσικού εναερίου χώρου. Επίσης συνέστησε στους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Λευκορωσία.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις δήλωσε ότι η ενέργεια της Λευκορωσίας απηχεί την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αεροπορικές εταιρείες Lot, Wizzair, Airbaltic, ήδη αποφεύγουν σε εθελούσια βάση τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Ο κυπριακός αεροπορικός όμιλος Avia Solutions Group με έδρα την Λιθουανία δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Στη Βαρσοβία, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι θα προτείνει να διακοπούν όλες οι πτήσεις από την Λευκορωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει επίσημη απόφαση για διακοπή των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.