• 21 Οκτωβρίου, 2021

Editorial: Συντάξεις και…αξιόμαχο ενόπλων δυνάμεων!

 Editorial: Συντάξεις και…αξιόμαχο ενόπλων δυνάμεων!

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην εξαγγελία του πρωθυπουργού πως θα δοθεί εφάπαξ και εντός του έτους το ποσό των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι. Η αντίδραση προκλήθηκε όχι από όσα είπε αλλά απ΄ όσα απέφυγε να πει ο πρωθυπουργός. Ό,τι, δηλαδή, ενώ το ΣτΕ έχει επιδικάσει ποσό 3,9 δισ, εκείνος εξήγγειλε πως θα αποδοθούν μόνο 1,4 δισ. Και πως αυτό το ποσό αφορά μόνο τα αναδρομικά των κυρίων συντάξεων και όχι των επικουρικών. Είναι σαφές πως πρόκειται για “κούρεμα” της τάξης του 60% σε όσα δικαιούνται οι συνταξιούχοι με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Για ακόμα μία φορά το κράτος αθετεί μια δικαστική απόφαση, πρακτική συνηθισμένη στα χρόνια των μνημονίων. Την ώρα που οι κυβερνήσεις υπερφορολογούν και μειώνουν μισθούς και συντάξεις, την ώρα που δεν μπορούν να υπερασπίσουν την εργασία και βυθίζουν την αγορά στα “λουκέτα” και την οικονομική ασφυξία, η Πολιτεία καταστρατηγεί μια δικαστική απόφαση.

Όπως προ ετών, με το PSI “κούρεψε” ετσιθελικά τους ανύποπτους ομολογιούχους που είχαν εμπιστευτεί το Ελληνικό Δημόσιο, έτσι και τώρα –κατ’ αναλογία– η κυβέρνηση αθετεί την δέσμευσή της και προσβάλλει την Δικαιοσύνη.

Ανοίγει, δε, μια νέα “φάμπρικα” προσφυγών από εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είχαν έως τώρα προσφύγει αλλά και όσους θα επιδιώξουν να λάβουν και τα αναδρομικά που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις.

Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί ερωτηματικά είναι η αποστροφή του πρωθυπουργού (στη Βουλή) που συνέδεσε την μη καταβολή ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού με το…αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκμεταλλεύτηκε, δηλαδή, έμμεσα την ελληνοτουρκική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας με τις …συντάξεις. Κάλεσε, έμμεσα, τους απόμαχους της ζωής να θυσιάσουν όσα δικαιούνται για να συνδράμουν στα νέα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει ανάγκη η χώρα.

Θα είχε, ίσως, κάποιο νόημα αυτή η τακτική εάν αφορούσε πρωτίστως το σύνολο εκείνων που έχουν πολλά περισσότερα από τους συνταξιούχους. Εκείνους που φοροδιαφεύγουν μέσω off shore, εκείνους που καταγράφουν υπερκέρδη, εκείνους που βουλιάζουν επιχειρήσεις ενώ διατηρούν καλά προστατευμένες τις περιουσίες τους στο εξωτερικό. Και δεν είναι λίγοι αυτοί.

Όταν, όμως, μια κυβέρνηση προσφέρει φορολογική ασυλία και άλλα προνόμια σε ορισμένους δεν δικαιούται να πτωχοποιεί ακόμα περισσότερο τους πολλούς, επικαλούμενη την κρίσιμη ώρα και την τουρκική απειλή. Δεν είναι πολιτικά έντιμο…

Libre