• 20 Ιουνίου, 2021

ΔΝΤ: Διψήφια ύφεση για την οικονομία της Γαλλίας

 ΔΝΤ: Διψήφια ύφεση για την οικονομία της Γαλλίας

Αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει στην οικονομία της Γαλλίας, ο κοροναϊός.

Το γαλλικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί 10% φέτος και να ανακάμψει κατά 5%-6% την επόμενη χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα περιορισμού προέβλεψε το ΔΝΤ.

Η Γαλλία επέστρεψε σε καθεστώς lockdown την περασμένη εβδομάδα σε μια τελευταία προσπάθεια να περιορίσει τους αυξανόμενους αριθμούς των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με την κυβέρνηση να οδηγείται στην εκτίμηση ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 11% φέτος.

Θετικός στον κοροναϊό ο Μητροπολίτης Ιερισσού που έλεγε πως…ο ιός δεν κολλάει στην εκκλησία (vid)

Με έναν μήνα lockdown να αναμένεται να κοστίσει τουλάχιστον 15 δισεκ. ευρώ, η κυβέρνηση αναμένει τώρα το συνολικό βάρος του δημόσιου χρέους να φθάσει στο 119,8% του ΑΕΠ φέτος.

«Θα πρέπει να ετοιμαστεί τώρα ένα αξιόπιστο και φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να εφαρμοστεί μόλις η οικονομική ανάκαμψη βρεθεί σε σταθερή βάση», ανέφερε το ΔΝΤ σε ανακοίνωση ύστερα από τις ετήσιες διαβουλεύσεις αξιωματούχων του Ταμείου με τις γαλλικές αρχές. Το ΔΝΤ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δημόσιες δαπάνες, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο και τις οποίες πέντε διαδοχικές κυβερνήσεις της χώρας δεν έχουν καταφέρει να μειώσουν ιδιαίτερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ