Λινού: “Αυθαίρετος ο αριθμός 9, δεν προτάθηκε από την επιτροπή” – Γώγος: “Μια οικογένεια και τέλος” – Απόλυτη σύγχυση με το “ρεβεγιόν”

 Λινού: “Αυθαίρετος ο αριθμός 9, δεν προτάθηκε από την επιτροπή” – Γώγος: “Μια οικογένεια και τέλος” – Απόλυτη σύγχυση με το “ρεβεγιόν”

Την ώρα που όλοι θεωρούσαμε ότι είχε λήξει το ζήτημα με τις γιορτές και τον αριθμό που θα είναι υγειονομικά ασφαλής στα γιορτινά τραπέζια, τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν πάλι και προκαλείται νέα σύγχυση.

«Ο αριθμός 9 κανείς δεν γνωρίζει πως προέκυψε, ούτε για τις αναμονές έξω από τα καταστήματα, ούτε για τις εκκλησίες, ούτε για τα σπίτια στο ρεβεγιόν. Είναι ένας αυθαίρετος αριθμός ο οποίος δεν προτάθηκε από την επιτροπή» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, λέγοντας με τον τρόπο της πώς πρόκειται για μια καθαρά κυβερνητική απόφαση.

Ακόμη η κα. Λινού τάχθηκε υπέρ υπέρ της πρότασης της εκκλησίας για την λειτουργία των ναών χαρακτηρίζοντας «λογική» την άποψη για παρουσία 1 ανθρώπου ανά 15 τετραγωνικά μέτρα καθώς με αυτή την αναλογία τηρούνται οι αποστάσεις.

Σχεδόν απορημένος άκουγε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το ρεβεγιόν ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γωγός βρέθηκε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΙ και με την παρέμβαση του θέλησε να ξεκόψει κάθε συζήτηση για ρεβεγιόν, συναθροίσεις και μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.

«Τι ρεβεγιόν; Μια οικογένεια θα κάνει Χριστούγγενα μεταξύ της και τέλος» είπε ο καθηγητής διαπιστώνοντας πώς έχει δημιουργηθεί σύγχυση με τον αριθμό των 9 ατόμων υπογραμμίζοντας πώς ο αριθμός αυτός δεν έχει κανένα νόημα αν είναι να μαζευτούν άτομα από διαφορετικές οικογένειες.

«Αν κάνουν ρεβεγιόν μαζί τέσσερα ζευγάρια σημαίνει ότι θα είναι 8 άτομα. Όμως θα είναι άτομα από διαφορετικά σπίτια. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Πρέπει να είναι στο ρεβεγιόν μόνο άτομα που είναι μαζί στο σπίτι και κάθονται στον ίδιο χώρο χωρίς να φορούν μάσκες» τόνισε.

«Να σταματήσουμε να μιλάμε για το ρεβεγιόν, είναι αστείο και δεν έχει κανένα νόημα» συμπλήρωσε.

Νέα μελέτη αλλάζει τα δεδομένα για τα σπίτια

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Η μελέτη, η οποία συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα, αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι «ακόμη και όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19». Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγο τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον ανάλυσαν στοιχεία 54 ερευνών (μετα-ανάλυση) για την μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Βραζιλία. Η δημοσίευση της μελέτης έγινε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”.

Σχετικά Άρθρα