• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια δεν πρέπει να ξαναχτιστεί – Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Sky News (vid)

 Διεθνή ΜΜΕ: Η Μόρια δεν πρέπει να ξαναχτιστεί – Το συγκλονιστικό ρεπορτάζ του Sky News (vid)

H κάμερα του Sky News βρέθηκε στην Μόρια και κατέγραψε τις εικόνες από την καταστροφή του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων.

Οι εικόνες που κατέγραψε είναι συγκλονιστικές.

Παράλληλα, εκτενείς είναι και οι αναφορές από τον γερμανικό Τύπο.

Η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Η Μόρια δεν πρέπει να ξαναχτιστεί, σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν νέα δράματα, όχι μόνο για τους πρόσφυγες. Οι Έλληνες συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα της ευρωπαϊκής αδιαφορίας. Αισθάνονται προδομένοι από την ΕΕ, η κυβέρνησή τους στηρίζεται τώρα σε μια ανελέητη πολιτική απομόνωσης.»

Σε σχόλιο με τίτλο «Η Ευρώπη είναι συνένοχη» η Handelsblatt σημειώνει:

«Ο κορωνοϊός, μια πυρκαγιά, μια εξέγερση – ήταν βέβαιο ότι οι συνθήκες στη Μόρια θα έδιναν την αφορμή που θα οδηγούσε στην καταστροφή. Τώρα αυτό έχει συμβεί – και όλοι στην ΕΕ ξαφνικά αντιδρούν έντρομοι. Είναι συνένοχοι για την άγνοιά τους (…) H ΕΕ επέτρεψε σε πάνω από 12.000 ανθρώπους να μείνουν μόνιμα στο περιθώριο της Ευρώπης, σε ένα προσφυγικό κέντρο που είχε σχεδιαστεί για να διαμείνουν λιγότεροι από 3000 και μάλιστα προσωρινά. Επέτρεψε εκατοντάδες άνθρωποι να μοιράζονται μια τουαλέτα και μια βρύση – ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας.»