Δεύτερη ανάγνωση ομιλίας Τσίπρα – Μηνύματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τελεσίγραφο σε Ανδρουλάκη

 Δεύτερη ανάγνωση ομιλίας Τσίπρα – Μηνύματα εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ, τελεσίγραφο σε Ανδρουλάκη

Η κεντρική εκδήλωση στην καρδιά του καλοκαιριού στην πλατεία του Περιστερίου, στο κέντρο των δυτικών προαστίων εξελίχθηκε σε μια απρόσμενα μεγάλη συγκέντρωση και σε μια επίδειξη ισχύος για τις δυνάμεις που μπορεί να κινητοποιήσει πλέον «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ». Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα εντός και εκτός κόμματος ότι το κόμμα του πλέον θα αγκαλιάσει ευρύτερα στρώματα και κοινωνικές ομάδες πέρα από πολιτικές ταμπέλες και αφετηρίες.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στους ψυκτικούς από το Περιστέρι τους οποίους στοχοποιούσε ως ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμονές των εκλογών του 2019 μόνο τυχαία δεν ήταν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά με τη μεγάλη θερινή προεκλογικού τύπου ομιλία για το καλωσόρισμα των 110.000 νέων μελών στις κάλπες της 15ης Μαΐου και η αποστροφή του ότι πλέον δεν θα υπάρχει αυτή η διάκριση μεταξύ παλιών και νέων μελών, αλλά «συνιδιοκτητών του κόμματος» σήμανε και την έναρξη μιας νέας περιόδου κατά την οποία η Κουμουνδούρου καλείται να ανοιχτεί ακόμη περισσότερο σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.  

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον μετά και από αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση και που το κόμμα κατάφερε να κινητοποιήσει τόσες χιλιάδες κόσμου στην πιο δύσκολη εποχή του χρόνου για τέτοιου τύπου συγκεντρώσεις, μετασχηματίζεται σε ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό και μαζικό χωρίς ιδεολογικές ταμπέλες και face control για τον κόσμο που συντάσσεται στις γραμμές του.

Uber

Η δε αναφορά του στο σκάνδαλο της uber διεθνώς και η αφωνία όπως σημείωνε σε πολλά μέσα «ενημέρωσης 108» – η κατάταξη της χώρας στην ελευθεροτυπία – επίσης δεν είναι τυχαία.

Το σκάνδαλο ήταν ένα ακόμη ράπισμα που προκάλεσε αφωνία σε όλους εκείνους που το 2017 στην χώρα μας εξαπέλυαν μύδρους σε βάρος της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ιδεολογικές που θέτουν εμπόδια στην υγιή επιχειρηματικότητα. Ουσιαστικά ήταν ένα ακόμη καρφί στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της ΝΔ που έφεραν τη «συγκυβέρνηση Μητσοτάκη συμφερόντων».

Στο άνοιγμα αυτό ο κ. Τσίπρας όπως έχει διαπιστώσει και σε άλλες επαφές του με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ή εκπροσώπους της εργασίας οι οποίοι δεν ήταν και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκει σημεία επαφής και συνεννόησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντάται σήμερα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ, ένα συνδικαλιστή που στα χρόνια των μνημονίων είχε πάρει οριστικό διαζύγιο από τη ΝΔ.

Σοσιαλδημοκρατία

Οι κινήσεις αυτές του κ. Τσίπρα αποδεικνύουν ότι η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι διαρκής. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες που επιχειρεί να συσπειρώσει αφορά αναπόφευκτα και σε συγκλίσεις κάτω από το επιδιωκόμενο της διεύρυνσης και της εκλογικής νίκης θα επιχειρηθεί και σε ιδεολογικές συγκλίσεις.

  • Αναπόφευκτα στο κάδρο μπαίνει και η σοσιαλδημοκρατία κυβέρνηση της οποίας ευαγγελίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Τσίπρας μετά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή από το Περιστέρι, οπου το παρόν έδωσε στην κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και ο δήμαρχος Παχατουρίδης, έστειλε ένα ακόμη τελεσίγραφο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.  

  • Μπορεί να του ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι δεν τον βλέπει ως αντίπαλο παρά το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ μέχρι σήμερα συντάχθηκε σε κορυφαίες στιγμές με τη ΝΔ όπως στο θέμα της Novartis ωστόσο τον προειδοποίησε πιο εμφατικά τώρα για το αναγκαίο αντιδεξιό μέτωπο που πρέπει να συγκροτήσουν οι προοδευτικές δυνάμεις.

«Πώς γίνεται να μας λένε κάποιοι ότι επιθυμούν προοδευτική και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και την ίδια στιγμή να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν μετεκλογικά με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη;» ήταν το αρχικό ερώτημα στον κ. Ανδρουλάκη από τον οποίο όπως είπε ακόμη περιμένει απάντηση για να συνεχίσει να τον ρωτά «ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι σοσιαλδημοκράτες της Νέας Δημοκρατίας με την οποία θα φτιάξουν αυτή τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Μήπως είναι ο ακραία νεοφιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης; Ή μήπως τα “ορφανά” του κ. Καρατζαφέρη;»

Παναγιώτης Δρίβας