• 26 Οκτωβρίου, 2021

ΔΕΗ: Τι σημαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου- Για έγκλημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ- Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ

 ΔΕΗ: Τι σημαίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς συμμετοχή του Δημοσίου- Για έγκλημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ- Αντιδρά η ΓΕΝΟΠ

Έντονος προβληματισμός και αντιδράσεις για την ραγδαία συρρίκνωση του κρατικού ρόλου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, σε μια περίοδο όπου οι ενεργειακές εξελίξεις είναι καθοριστικές για τη γεωπολιτική και την οικονομία είναι έντονος. Ειδικά η εκχώρηση δικτύων, αλλά και επιχειρήσεων μέσω των οποίων μπορεί σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα, να γίνει παρέμβαση. Οι φορείς του Δημοσίου που ελέγχουν σήμερα την πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ (Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΦΚΑ) δεν θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ και έτσι η σημερινή αναλογία της συμμετοχής τους και το συνολικό ποσοστό τους, που φθάνει σήμερα το 55%, θα καταστεί μειοψηφικό. Αντίθετα, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, από περίπου 45% σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 50%.

Πρόθεση της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκε, είναι να αντλήσει νέα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα καθορισθεί με book building και θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο που υιοθέτησαν συστημικές τράπεζες στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου. Δηλαδή, θα υπάρξει δημόσια προσφορά μετοχών εντός και εκτός Ελλάδας με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές κατά προτεραιότητα, κατ’ αντιστοιχία στο ποσοστό της συμμετοχής τους. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ξένους επενδυτές, στο σκέλος της διεθνούς προσφοράς μετοχών.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα έγιναν εμπιστευτικές διερευνητικές κινήσεις από τη διοίκηση της ΔΕΗ για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και διαπιστώθηκε ότι είναι σημαντικό, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ΑΜΚ. Ήδη, άλλωστε, η ΔΕΗ έχει καταφέρει να εκδώσει με επιτυχία ομόλογα με ρήτρα βιωσιμότητας στη διεθνή αγορά δύο φορές, τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι με την αύξηση θα επιταχυνθεί η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος, ύψους 8,4 δισ. ευρώ έως το 2026, που έχει τους ακόλουθους στόχους:

  • Αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών σταθμών, στα 9/IGW, που μεταφράζεται σε στόχο EBITDA, ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
  • Διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • Αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης να εξουσιοδοτηθεί η διοίκηση να προχωρήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την ΑΜΚ. Διεθνείς συντονιστές της έκδοσης θα είναι οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE.

Ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης τονίζει «η ΑΜΚ θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε ΑΠΕ με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την ΑΜΚ θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση του τονίζει ότι η  αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. «Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Παράλληλα επισημαίνει ότι την ώρα που εντείνεται η ενεργειακή κρίση, με τις τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ.

«Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει ότι το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. «Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό».

«Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει στην ανακοίνωση του ότι «μάς προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ :”ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ” στη ΔΕΗ βάζει η Κυβέρνηση-Έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ

Η αιφνιδιαστική απόφαση της Διοίκησης να “χαριστεί” η ΔΕΗ είναι μια ακόμα απόδειξη της αλήθειας που λέει ότι “ο κατηφορος δεν έχει τέλος, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Και αναφέρει σε ανακοίνωσή της ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της:
Δυστυχώς, για τη χώρα μας και το λαό της, η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο “ακριβά ασημικά” της ..
Η αύξηση του Μετοχικου Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατα 750 εκατ. ευρώ με τους όρους που γίνεται , δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του βασικού μετόχου, ισοδυναμεί με “παραίτησή” του και σηματοδοτεί το τέλος της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης της πατριδας μας.
Οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΔΕΗ περα απο το σοκ που ενιωσαν απο την είδηση για την “απώλεια” της Επιχειρησης που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την οικονομική ευημερία, αισθάνονται και προδομένοι : Οι υποσχέσεις του κ.Στάσση για “ανάπτυξη” και έναν “νέο κύκλο ανάπτυξης με υψηλή κερδοφορία” ηταν κενές περιεχομένου και ψευδεπίγραφες… Μια συρικνωμένη ΔΕΗ, ενα “κουφάρι” που θα άγεται και θα φέρεται απο την …ευρεία διασπορά ποσο αξιόπιστα μπορει να συμβάλει στα δημόσια έσοδα και γενικοτερα στο δημόσιο συμφέρον;
Η απόφαση της Διοίκησης γίνεται κατ΄εντολήν τη Κυβέρνησης η οποία και θα έχει πλέον την βαρυτατη ευθυνη για την απώλεια της ΔΕΗ, μιας εταιρίας στρατηγικού χαρακτήρα και μοχλού οικονομικής ανάπτυξης που καμιά χώρα δεν θα έπρεπε να εγκαταλείπει ως βορά στα τρωκτικά των αγορών και τους “τζάμπα μάγκες” που επενδύουν, με εγγυημένα έσοδα, σε επιχειρησεις μονοπωλιακού χαρακτήρα όπως ο ΔΕΔΔΗΕ , προσφατα, και ο ΑΔΜΗΕ μερικά χρόνια πριν..