• 22 Οκτωβρίου, 2020

Χρυσή Αυγή: Η τελική πρόταση για τα ελαφρυντικά από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου – Ένταση με τον δικηγόρο Μιχαλολιάκου

 Χρυσή Αυγή: Η τελική πρόταση για τα ελαφρυντικά από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου – Ένταση με τον δικηγόρο Μιχαλολιάκου

Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αρχικά πρότεινε την απόρριψη των αιτημάτων για την αναγνώριση ελαφρυντικών σχεδόν για το σύνολο των καταδικασμένων της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών περιστάσεων για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης που κρίθηκαν ένοχοι.

«Θα ήταν αντιφατικό», όπως ανέφερε, από τη μια να προτείνει ελαφρυντικό όταν οι κατηγορούμενοι κρίνονται ένοχοι για πράξεις ανθρωποκτονίας και απόπειρες αλλά και για εγκλήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και από την άλλη εκείνη να πρέπει να προτείνει ελαφρυντικά.

«Είμαι αναγκασμένη να προτείνω συλλήβδην την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό για 3 πρώην βουλευτές (Κουκούτσης Δ. Χρ. Αλεξοπουλος, Στ. Μπούκουρας) οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση και υποβλήθηκε από την υπεράσπισή τους, επικαλούμενη το άρθρο 187 του παλαιότερο ΠΚ παράγραφος 6.

Στο σημείο εκείνο οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να αναγνωριστεί και στους εντολείς τους το ελαφρυντικό αυτό, με την εισαγγελική λειτουργό να απαντάει: «Δεν το ζητήσατε».

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγο, με τον συνήγορο του Μιχαλολιάκου να φωνάζει στην εισαγγελέα: «Εξειδικεύστε για κάθε κατηγορούμενο (…) δεν έχει κανείς τίποτα να φοβηθεί εδώ (…) Αν δεν είναι έτοιμη η κυρία εισαγγελέας, να πάμε άλλη μέρα να ετοιμαστεί».

Αυτή την ώρα η υπεράσπιση επανέρχεται στρέφοντας τα βέλη της στην εισαγγελέα την οποία καλούν να «απορρίψει ένα προς ένα τα ελαφρυντικά» ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν.

Ο ένας μετά τον άλλον οι συνήγοροι ζητούν για τους εντολείς τους την αναγνώριση του ίδιου ελαφρυντικού που επικαλέστηκε η εισαγγελέας και «υποχρεωτικά δίνει ο νόμος».

Σύμφωνα με το 187 του παλαιού ΠΚ παράγραφος 6, «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση».

Τα εγκλήματα αυτά είναι μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός.

Η εισαγγελέας επανήλθε ζητώντας να αναγνωριστεί το συγκεκριμένο ελαφρυντικό στο σύνολο των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν συνδέονται με άλλες κακουργηματικές πράξεις τις οποίες διέπραττε η οργάνωση.

Αυτό σημαίνει ότι ζητεί να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στην ομάδα των βουλευτών που καταδικάστηκαν για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.