• 6 Δεκεμβρίου, 2020

Χαρδαλιάς στο libre: Δεν μας ανησυχούν οι μετακινήσεις των νέων – Τι θα γίνει με τα καθολικά τεστ πριν από τις πτήσεις

 Χαρδαλιάς στο libre: Δεν μας ανησυχούν οι μετακινήσεις των νέων – Τι θα γίνει με τα καθολικά τεστ πριν από τις πτήσεις

Πολλά ήταν τα ερωτήματα που κλήθηκε να απαντήσει, το βράδυ της Τρίτης στην Αριστοτέλους ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας, καθώς ήταν η πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο, με στόχο την ανάσχεση του αυξητικού ρυθμού της πανδημίας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Επιπλέον εκκρεμούσαν ανοιχτά ζητήματα να συζητηθούν και λόγω της ακύρωσης της ενημέρωσης την περασμένη Παρασκευή, λόγω του μεγάλου σεισμού στη Σάμο και της έκτακτης μετάβασης εκεί του κ. Χαρδαλιά.

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό που δεν έχουν απαγορευτεί, σε ερώτηση του libre προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας: “αν προκαλεί ανησυχία μήπως τα νεαρότερης ηλικίας άτομα από μία περιοχή που ανήκει σε Ζώνη Αυξημένου Κινδύνου μετακινούνται για να διασκεδάσουν σε μία περιοχή που ανήκει σε Ζώνη Επιτήρησης, αποτελώντας έτσι κινητούς πυρήνες υπερμετάδοσης”, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε:

  • «Με τα μέτρα, δώσαμε κίνητρα στους πολίτες για τον περιορισμό της μετακίνησης. Επίσης, λόγω των αποστάσεων (από νομό σε νομό) της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και όλων των άλλων περιορισμών που επιβλήθηκαν, αναμενόμενο είναι να κινούνται και στον τομέα της ψυχαγωγίας μέσα σε ασφαλή πλαίσια. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό. Από την άλλη, όλα τα μέτρα που επιβλήθηκαν μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε (ανθρώπινους) πόρους για τους απαραίτητους ελέγχους».

Σε ερώτηση, επίσης, εάν καταγράφηκαν συνωστισμοί σε πλατείες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι μόλις σήμερα άρχισε η εφαρμογή των μέτρων και δεν έχουν προλάβει να γίνουν οι πρώτες καταγραφές. Πρόσθεσε, ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχει εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα από την εφαρμογή των μέτρων.

Σε ερώτηση, τέλος, του libre προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με την αναθεώρηση των παγκόσμιων κατευθυντήριων οδηγιών για την ασφάλεια στις αερομεταφορές -που εξετάζεται αυτό το διάστημα από τον ΟΗΕ- και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο, ορίζοντας –σύμφωνα με πληροφορίες– την καθολική εφαρμογή test για την ανίχνευση του νέου κοροναϊού, υψηλής ευαισθησίας (95%) και αξιοπιστίας, σε όλους τους επιβάτες πριν από κάθε πτήση και κατά πόσον η χώρα μας προετοιμάζεται για να είναι σε θέση να ακολουθήσει τις οδηγίες αυτές, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «αν προκύψει τελικά τέτοια οδηγία, φυσικά και θα την ακολουθήσουμε, θα είμαστε έτοιμοι».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα μεταξύ των ειδικών και είναι αμφίβολο εάν θα εκδοθεί σχετική οδηγία.