• 29 Ιανουαρίου, 2022

“Χαμένοι στην μετάφραση” της Novartis για το προφανές- Το έγγραφο του ΥΠΕΞ διαλύει τις …αμφιβολίες

 “Χαμένοι στην μετάφραση” της Novartis για το προφανές- Το έγγραφο του ΥΠΕΞ διαλύει τις …αμφιβολίες

Η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού της Novartis με τις αμερικανικές αρχές διαβιβάστηκε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Διαφθορά επιμένει να καταλογίζει στην κυβέρνηση Σαμαρά ο ΣΥΡΙΖΑ. Η μετάφραση του ΥΠΕΞ εκθέτει τους σκευωρούς, τονίζει η ΝΔ.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis», σχολιάζοντας την επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών της απόφασης του αμερικανικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση «επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της» και προσθέτει ότι αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο “να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas”».

«Τώρα που και με τη βούλα του υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της Νέας Δημοκρατίας διευκρινίζουν πως «από την μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα οτι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ 30 υπό τον Τίτλο το ελληνικό σύστημα υγειας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι είναι: “Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικες κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργια. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ηταν “αλλοδαποί αξιωματούχοι” υπό την έννοια του νόμου”».

«Από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει οτι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας. Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχου που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός απο σκευωροί είναι και ψεύτες».

H επίσημη μετάφραση

Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική παραδέχεται ότι «με διεφθαρμένο τρόπο» προέβη σε πράξεις για «προώθηση προσφοράς, υπόσχεσης πληρωμής και εξουσιοδότησης για χορήγηση ειδών αξίας σε αλλοδαπό αξιωματούχο και σε οποιοδήποτε πρόσωπο». Μάλιστα, στην επίσημη μετάφραση σημειώνεται ρητά ότι τα χρήματα δόθηκαν στον εν λόγω αξιωματούχο για:

Α) Να επηρεαστούν οι πράξεις και αποφάσεις του εν λόγω αξιωματούχου.

Β) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να προβεί σε πράξεις ή παραλείψεις κατά παράβαση των καθηκόντων του.

Γ) Να εξασφαλιστεί ανάρμοστο πλεονέκτημα.

Δ) Να πειστεί ο εν λόγω αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον της «αλλοδαπής κυβέρνησης», δηλαδή της ελληνικής κυβέρνησης, και υπηρεσιών και οργάνων αυτής προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της «εν λόγω κυβέρνησης» ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas. Και υπογραμμίζεται στην επίσημη μετάφραση ως προς τα κίνητρα ότι σκοπός ήταν η εξασφάλιση ή διατήρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Novartis Hellas.

Πέρα από τις ευθύνες που γίνονται παραδεκτές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, το κυρίαρχο ερώτημα είναι ποιος είναι αυτός ο «αλλοδαπός αξιωματούχος» που ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη Novartis και την κυβέρνηση. Μπορεί, φυσικά, να είναι και περισσότερα πρόσωπα.


Πηγή: kathimerini.gr, documentonews.gr