“Χαμένοι” στη… μετάφραση της Novartis – Νέες λαθροχειρίες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου – Σκέψεις για κίνηση υψηλού συμβολισμού

 “Χαμένοι” στη… μετάφραση της Novartis – Νέες λαθροχειρίες καταγγέλλει η Κουμουνδούρου – Σκέψεις για κίνηση υψηλού συμβολισμού

Οι χειρισμοί στο σκάνδαλο Novartis έχουν φέρει τη χώρα υπόλογη διεθνώς για την ελευθεροτυπία και το επίπεδο της Δημοκρατίας για τις διώξεις μιας δικαστικής λειτουργού που χειρίστηκε την υπόθεση και των δυο δημοσιογράφων που εργάστηκαν πάνω σε μια δικαστiκή υπόθεση, που κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» και κατά τη σημερινή κυβέρνηση «η μεγαλύτερη σκευωρία κατά πολιτικών αντιπάλων». Το θέμα όμως της λαθροχειρίας που κατήγγειλε η διωκόμενη εισαγγελέας εφετών Ελένη Τουλουπάκη δεν έπαιξε στα κεντρικά μέσα ενημέρωσης και αυτό φέρνει στα κάγκελα την Κουμουνδούρου.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η εισαγγελέας που έλαβε στα χέρια της τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος της για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis με μια ανακοίνωσή της αποκαλύπτει ότι στο μεταφρασμένο κείμενο του FBI το όνομα του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου έχει απαλειφθεί.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά και η μετάφραση συνολικά του κειμένου βρίθει λαθροχειριών καθώς ουσιαστικά, όπως καταγγέλλει στην αρμόδια εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεσή της, διαστρεβλώνεται πλήρως και το νόημα του εγγράφου παραπλανώντας  ουσιαστικά τη Δικαιοσύνη, όπως σημειώνει.

Λέξεις όπως ξέπλυμα μεταφράζονται στο ακριβώς αντίθετό τους, σε νομιμοποίηση.

Η κα Τουλουπάκη ζητά τώρα τη διερεύνηση της παραποίησης του δημοσίου συμφέροντος εγγράφου που επισύρει και σοβαρότατες ποινικές ευθύνες.

Αποδιοπομπαίος τράγος

Αρχικά έγινε μια απόπειρα να πέσει η ευθύνη στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου εξωτερικών με τον γραφείο Τύπου της Βασιλίσσης Σοφίας να εκδίδει σχετική ανακοίνωση και η οποία έβαλε και το Υπουργείο Εξωτερικών στο κάδρο  της υπόθεσης που ταλανίζει το πολιτικό σύστημα και έχει γίνει η Λυδία λίθος με την οποία καθορίστηκαν οι κινήσεις  πολιτικών προσώπων και καθορίστηκαν κομματικές στρατηγικές. 

  • Κυρίως πάνω σε αυτό στήθηκε και το άλλοτε κραταιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Το επιχείρημα ότι οι μεταφράσεις πλέον γίνονται από ιδιώτες κατέπεσε με πάταγο. Ήρθε η ίδια η πραγματικότητα να διαψεύσει την ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας που επέρριψε την ευθύνη στη μεταφράστρια.

  • Ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών ανέσυρε τη σχετική διάταξη με την οποία στις αρχές του 21 πέρασαν οι μεταφράσεις στους ιδιώτες και αναρτώνται όπως μάθαμε στη συνέχεια και στο gov.gr και στην οποία όπως σημειώνει «ρητά προβλέπει όμως το άρθρο 148 παρ. 3 του νόμου 4781/2021, που ψήφισε η ΝΔ, ότι ασκεί εποπτεία επί των μεταφραστών για την ορθή εκτέλεση του έργου τους».

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ο εν δυνάμει αποδιοπομπαίος τράγος της «χαμένης» μετάφρασης – γιατί τώρα αναζητείται και το πρωτότυπο έγγραφο της μετάφρασης – που μίλησε στην Αυγή. Η μεταφράστρια επιμένει, ότι όχι μόνο έγραψε τα ονόματα στη μετάφρασή της αλλά και η δουλειά της συνολικά έγινε με το παλιό σύστημα της ανταλλαγής επίσημων διαβαθμισμένων εγγράφων.

Αρχειοθέτηση – αδιευκρίνιστα – εξαφάνιση

Είναι το τρίτο χτύπημα στην υπόθεση της Novartis που μένει στο απυρόβλητο από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης. Τα «αδιευκρίνιστα ποσά» στο φάκελο Γεωργιάδη που αρχειοθέτησαν την υπόθεσή του διαδέχτηκε τώρα η εξαφάνιση του ονόματος βασικών εμπλεκομένων και κατηγορούμενων πολιτικών και φυσικών προσώπων στο σκάνδαλο, όπως του πρώην ισχυρού άνδρα της Novartis ή του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα και συμβούλου των Υπουργών Υγείας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας Νίκου Μανιαδάκη.  

Είναι μια αλληλουχία εξελίξεων που στα mainstream media δεν έτυχε καμίας ουσιαστικής αξιολόγησης για να αναδειχθούν έστω και ως τυπική υποχρέωση παρατηρούν από το ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπουν το σχέδιο της συγκάλυψης να προχωρά με μια ισχυρή επικοινωνιακή κάλυψη και omerta.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος μίλησε ευθέως για μαφία:

«Το “σβήσιμο” του ονόματος του Ανδρέα Λοβέρδου από επίσημο έγγραφο του FBI δείχνει το μέγεθος της συγκάλυψης. Παραποίησαν έγγραφα,  κυνηγάνε μάρτυρες, δημοσιογράφους και δικαστικούς, επιβάλλουν σιωπή. Πρακτικές μαφίας από το κόμμα της Novartis»

  • Μετά και το τελευταίο «χτύπημα» στην Κουμουνδούρου δεν κρύβουν την οργή τους για την αντιμετώπιση της υπόθεσης συνολικά μέχρι σήμερα από μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Μάλιστα το τελευταίο επεισόδιο στο σκάνδαλο – σκευωρία Novartis είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι για τη συνολική εικόνα της ενημέρωσης και πλέον εκφράζονται σκέψεις για κίνηση – παρέμβαση για να καταγγελθεί η συστηματική μιντιακή κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • Στο τραπέζι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει διάφορες προτάσεις με κάποιες να παραπέμπουν και στο προεκλογικό 2019 με το εμπάργκο των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αυτή τη φορά θα είναι μια πιο συντονισμένη αλλά σίγουρα κεντρική κίνηση από την ηγεσία.

Δεν είναι δηλαδή μόνο η υπόθεση της Novartis, αλλά και σειρά γεγονότων που δεν τυγχάνουν της προβολής που τους αναλογεί εκτιμούν και αυτό όπως παρατηρούν συμβαίνει τουλάχιστον δυο χρόνια τώρα δημιουργώντας έλλειμμα δημοκρατικού ελέγχου της κυβέρνησης και μάλιστα όπως σημειώνεται σε μια περίοδο αλλεπάλληλων κρίσεων με βαρύ οικονομικό αντίκτυπο για την οικονομία και επιπτώσεις στην κοινωνία. 

Παναγιώτης Δρίβας