Αυτό είναι το σχέδιο ετοιμότητας των δομών υγείας για τα νησιά

 Αυτό είναι το σχέδιο ετοιμότητας των δομών υγείας για τα νησιά

Το σχέδιο πρωτοκόλλων και ενιαίας υγειονομικής κάλυψης των νησιών της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενόψει του ανοίγματος των αεροπορικών πτήσεων από το εξωτερικό (από τις 15 Ιουνίου) και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.

Στόχος όπως είπε είναι Ελλάδα να παραµείνει υγειονοµικά ασφαλής χώρα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Τα μέτρα θα αφορούν σε τρεις άξονες:

  • Στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη
  • στις αεροδιακομιδές
  • στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις

Επίσης το πρόγραμμα στηρίζεται στους εξής άξονες: στην ενδυνάµωση των δοµών υγείας, και την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναµικό, την επάρκεια σε μέσα ατοµικής προστασίας, τη διασύνδεση µε νοσοκοµεία COVID-19 (π.χ. Αττικόν), την πρόσβαση σε έλεγχο ανίχνευσης του ιού (testing) και την ενίσχυση συστήµατος διακοµιδών.

Ήδη είναι δεσµευµένες 446 απλές κλίνες νοσηλείας COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 694 άμεσα αν χρειαστεί. Επίσης δεσµευτήκαν 18 κλίνες ΜΕΘ για νοσηλεία COVID-19 στα νησιά που δύνανται να αυξηθούν σε 79 άμεσα αν χρειαστεί. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 θα χρησιµοποιούνται µέχρι την εξασφάλιση της διακοµιδής των ασθενών στα κέντρα αναφοράς.

Τι θα ισχύσει για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

Λεπτοµερή αποτύπωση υφιστάµενης κατάστασης σε όλες τις δοµές

Ενίσχυση των δομών µε επικουρικό προσωπικό

Ενίσχυση µε ιατρούς από υγειονοµικές περιφέρειες

Συµβάσεις ξενοδοχειακών μονάδων µε γιατρούς , εκπαιδεύσεις και ασκήσεις ετοιμότητας

-Θα υπάρχουν συµβεβληµένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για κατ’οικόν επισκέψεις

Ενεργοποίηση συµβάσεων µε µπλοκάκι (600 γιατροί µε 2.000 ευρώ αφορολόγητα)

Ενεργοποίηση Περιφερειών για παροχή καταλυμάτων / σίτισης

Στελέχωση για 24ωρη λειτουργία όλων των δοµών στη νησιωτική χώρα

Προβλέπονται επίσης μετακινήσεις προσωπικού από τις οικείες Υγειονοµικές Περιφέρειες για την κάλυψη αναγκών κατά την τουριστική περίοδο.

Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας θα είναι σε 24ωρη ετοιμότητα.

Για την πρωτοβάθμια φροντίδα

Υπάρχει ενίσχυση της επιδηµιολογικής επιτήρησης του SARSCoV 2 σε όλη την ελληνική επικράτεια και ενίσχυση της διάγνωσης υπόπτων/πιθανών κρουσµάτων COVID 19 σε όλη την ελληνική επικράτεια

Η στρατηγική βασίζεται σε 3 πυλώνες:

• Διεξαγωγή διαγνωστικών µοριακών τεστ µε σταδιακή προσθήκη τεστ αντισωµάτων – κυρίως σε ευπαθείς οµάδες πληθυσµού και κλειστές δοµές (π.χ. γηροκοµεία & φυλακές)

• Συλλογή στοιχείων για διενέργεια επιδηµιολογικών µελετών

• Ενίσχυση ιχνηλάτησης

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η συγκρότηση 106 Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Οµ.Υ). σε: Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθο, Λέσβο, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνο, Σάµου, Χίο, Σύρο, Άνδρο, Σαντορίνη, Κάλυµνο, Κάρπαθο, Κέα, Κω, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Τήνο και Κρήτη.

Μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο . Προβλέπεται επιπλέον η προσθήκη µικρών αναλυτών (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις .

Σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα παρακάτω νησιά: Μύκονο, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνο, Σκιάθο, Κεφαλλονιά, Κάρπαθο, Μήλο, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως. Νησιά µε µικρό αριθµό αναµενόµενων τουριστών θα εξυπηρετούνται από τα πλησιέστερα νησιά µε την κατάλληλη υποδοµή.

Αεροδιακομιδές

Το ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του 1 ειδικό θάλαμο αρνητικής πίεσης (κάψουλα). Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την προμήθεια άλλων 10, με το σύνολο στις 11, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς από τα νησιά σε νοσοκομείο της ενδοχώρας.

Οι εναέριες διακομιδές θα γίνονται είτε με αεροσκάφη και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, είτε με ειδικά αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε την Πολεμική Αεροπορία αλλά και την Πολιτική Προστασία. Παράλληλα, θα γίνονται και πλωτές διακομιδές, είτε με πλωτά μέσα του Λιμενικού είτε με μέσα ιδιωτών που υποδεικνύονται από το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού.

Θεοχάρης: Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός

Ο Χάρης Θεοχάρης σημείωσε ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε έγκαιρα πώς θα ανοίξει από τις 15 Ιουνίου, υπό την αίρεση ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς στον τομέα της υγείας.

Η χώρα ακολουθεί πλήρως τις οδηγίες της ΕΕ και μάλιστα τις «συνδιαμορφώνουμε γιατί επηρεάζουμε τις αποφάσεις», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Στις 15 Ιουνίου αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Αλβανία και Σκόπια ανοίγουν μόνο για ταξιδιώτες με συγκεκριμένους σκοπούς. Διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας της EASA.

Από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, επιτρέπονται όλες οι πτήσεις, πλην Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Τουρκίας, Αλβανίας, Σκοπίων.

Στις θαλάσσιες αφίξεις, υπάρχει απαγόρευση κατάπλου πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια, όμως επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μνόνο με το πλήρωμα.

Στις χερσαίες αφίξεις, από τις 15 Ιουνίου κλειστά τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και σκόπια, πλην των απαραίτητων αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων, ενώ ανοίγουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Ποια είναι τα μέτρα προληπτικού ελέγχου

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου και μετά από τεστ ετοιμότητας, στις αφίξεις μεταξύ 15 και 30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσοι εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα υπάρχουν δειγματοληπτικά τεστ και αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μία ημέρα. Σε περίπτωση θετικού τεστ, ο ασθενής θα τίθεται σε 14ήμερη καραντίνα.

Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, θα υπάρξουν τεστ για όλους, ενώ μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, θα τίθενται σε 1 ημέρα αυτοπεριορισμού. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, ο ασθενής θα τίθεται σε καραντίνα.

Από την Ιη Ιουλίου, για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν με την άφιξή τους ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα διεξάγονται δειγματοληπτικά τεστ, ενώ σε περίπτωση κρούσματος θα επιβάλλεται καραντίνα 14 ημερών σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν τα ξενοδοχεία που θα παίξουν αυτόν τον ρόλο. Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, το σχέδιο δείχνει ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει στην τουριστική βιομηχανία να ενεργοποιηθεί, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα ανθρώπους με ασφαλή τρόπο και στο τέλος της σεζόν και έχοντας επιτύχει όλοι όσοι θέλουν να έρθουν στη χώρα μας να μπορέσουν να το κάνουν, αλλά και να διασφαλίσουμε τις συνθήκες για να επιστρέψουν.

Ολόκληρο το σχέδιο:

Σχετικά Άρθρα