• 4 Δεκεμβρίου, 2020

Έξοδος στις εθνικές οδούς, παρόμοια με… Χριστούγεννα – Κίνδυνος διασποράς του ιού σε λιγότερα μολυσμένες περιφέρειες

 Έξοδος στις εθνικές οδούς, παρόμοια με… Χριστούγεννα – Κίνδυνος διασποράς του ιού σε λιγότερα μολυσμένες περιφέρειες

Το… αδιαχώρητο επικρατεί από το πρωί στους δρόμους του κέντρου καθώς οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν βγει να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες ενόψει της γενικής καραντίνας που μπαίνει από αύριο η χώρα. Όμως αυτό που δεν είχε προβλεφθεί είναι η έξοδος από το κλεινόν άστυ, καθώς παρουσιάζεται μαζική έξοδος των εκδρομέων.

Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 σήμερα το πρωί είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ χτες, Πέμπτη, έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη.

Η Τροχαία Αττικής περιμένει μεγάλη αύξηση σήμερα γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων. Προβλέπεται μάλιστα ότι θα καταγραφούν στα εθνικά δίκτυα της χώρας όπως στο Παρίσι ή στο Λονδίνο, όπου τη μέρα ή και ώρες πριν από το lockdown σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από πολίτες που έφευγαν από τις πόλεις.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, οι πολίτες θα προτιμήσουν να περάσουν τις μέρες του lockdown είτε σε εξοχικά είτε στους τόπους καταγωγής τους. Όσον αφορά στην Αθήνα και την Αττική συγκεκριμένα, στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας εκτιμούν πως μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού του Λεκανοπεδίου, όπως οι φοιτητές για παράδειγμα, δεν αποκλείεται να προτιμήσουν να κινηθούν προς τις πόλεις καταγωγής τους. Το ίδιο εκτιμούν ότι θα κάνουν συνταξιούχοι, αλλά και οικογένειες που δεν έχουν υποχρεώσεις στην Αθήνα, αλλά διατηρούν σπίτι σε γειτονικό νομό. «Δεν αποκλείουμε να δούμε έξοδο παρόμοια με… Χριστούγεννα ή Πάσχα», αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Άλλωστε, εικόνες με ουρές στα ΚΤΕΛ από πολίτες και φοιτητές παρατηρήθηκαν χθες τόσο στην Πάτρα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

Οι μετακινήσειςαπό νομό σε νομό μετά το lockdown

Yπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις που επιτρέπουν τη μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας. Πρόκειται για:

  • επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
  • επανένωση οικογενειών
  • επαγγελματικούς λόγους
  • λόγους υγείας

Στην ουρά για την είσοδο σε κάποιο κατάστημα αναγκάστηκαν να περάσουν τις τελευταίες ώρες πριν το δεύτερο καθολικό lockdown πολλοί Αθηναίοι, για τα τελευταία ψώνια πριν αυτά βάλουν λουκέτο από αύριο και για τρεις εβδομάδες, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού κατά της πανδημίας.

Αδιαχώρητο και στο κέντρο της Αθήνας

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται από την Πέμπτη έξω από καταστήματα, καθώς όπως φαίνεται οι περισσότεροι σπεύδουν να κάνουν τα τελευταία ψώνια τους.

Σήμερα, Παρασκευή, οι περισσότεροι φαίνεται πως έχουν σπεύσει σε καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη, με μεγάλο μέρος των καταναλωτών να αγοράζει web κάμερες, πληκτρολόγια και άλλα παρελκόμενα υπολογιστών.

Ουρές και σε καταστήματα με ρούχα, καθώς πολλά καταστήματα έχουν προχωρήσει και σε εκπτώσεις για να προσελκύσουν το αγοραστικό κοινό, αλλά και σε κομμωτήρια τα οποία, κατ’ εξαίρεση, θα μείνουν ανοικτά και αυτό το Σαββατοκύριακο.