• 16 Οκτωβρίου, 2021

Αυστρία: Παραίτηση Κουρτς μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις στημένες δημοσκοπήσεις- Τι έδειξε η έρευνα

 Αυστρία: Παραίτηση Κουρτς μετά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις στημένες δημοσκοπήσεις- Τι έδειξε η έρευνα

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπό το βάρος της υπόθεσης διαφθοράς στην οποία έχει εμπλακεί. Τα καθηκοντά του αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

O Σεμπάστιαν Κουρτς βρέθηκε στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για διαφθορά. Μεταξύ του 2016 και του 2018 ο Κουρτς φέρεται να χρησιμοποίησε πόρους του υπουργείου για να χρηματοδοτήσει εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον. Οι εισαγγελείς βασίζουν αυτήν την κατηγορία σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους. Εκείνη την περίοδο ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών.

Ο 35χρονος καγκελάριος,υποστήριξε πως πρόκειται για κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

«Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν», διαβεβαίωνε.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτική κρίση και ο κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς οι Πράσινοι, αμφισβήτησαν την ικανότητά του να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα ενώ κάποια στελέχη του κόμματος πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού χωρίς εκείνον.

Όπως αναλυτικά μεταδίδει η DW:

Ως συνέπεια των εισαγγελικών ερευνών εναντίον του ο καγκελάριος της  Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς υπέβαλε την παραίτησή του. Σε δηλώσεις του προς τον τύπο το Σάββατο το βράδυ ο 35χρονος πολιτικός ανακοίνωσε ότι προτείνει ως νέο καγκελάριο τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ. Ο κ. Κουρτς σκοπεύει να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της ΚΟ του Αυστριακού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) στη βουλή. Η χώρα έχει ανάγκη από «σταθερές συνθήκες», υπογράμμισε στις δηλώσεις του. «Ανοίγω το δρόμο,» πρόσθεσε, «προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, να αποτραπεί το χάος και να διασφαλιστεί η σταθερότητα.» Την παραίτησή του είχαν θέσει ως προϋπόθεση οι Πράσινοι για να παραμείνουν στην κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπερψήφιζαν την Τρίτη στη βουλή την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά του κ. Κουρτς.

Ο πράσινος αντικαγκελάριος, Βέρνερ Κόγκλερ, είχε ζητήσει την παραίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς

Την Τετάρτη η αυστριακή εισαγγελία διαφθοράς πραγματοποίησε έρευνες στα γραφεία του ÖVP και σε κατοικίες στενών συνεργατών του. Η εισαγγελία δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι μεταξύ του 2016 και του 2018 στενοί συνεργάτες του κ. Κουρτς συνέβαλαν, ώστε να  χρησιμοποιηθούν πόροι του υπουργείου Οικονομικών «αποκλειστικά για το παραταξιακό πολιτικό συμφέρον.» Επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών εκείνο το διάστημα ήταν κομματικός φίλος του Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Τα χρήματα διατέθηκαν, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις και εγκωμιαστικά για τον κ. Κουρτς άρθρα στον τύπο με αντάλλαγμα την αγορά διαφημιστικού χώρου. Το συνολικό ποσόν φαίνεται να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ. Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τον απερχόμενο καγκελάριο και τους άλλους εμπλεκόμενους για απιστία και δωροληψία. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς απορρίπτει όλες τις κατηγορίες.