• 26 Νοεμβρίου, 2020

Αττική lockdown: 80% την ερχόμενη εβδομάδα – Τι είπε ο Στ. Πέτσας

 Αττική lockdown: 80% την ερχόμενη εβδομάδα – Τι είπε ο Στ. Πέτσας

Η πιθανότητα να «κλειδώσει» η γενική καραντίνα για την Αττική είναι στο 80% καθώς στην κυβέρνηση σύμφωνα με το OPEN θεωρούν ότι η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας και οι περιοχές που γρκιζάρουν, οδηγούν στην απόφαση προς το τέλος της της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι «θα περιμένουμε να δούμε αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα και μέσα στον Νοέμβριο για να αναχαιτίσουμε την διασπορά και να φέρουμε προς τα κάτω την επιδημιολογική καμπύλη, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι σε ό,τι αφορά στα ημερήσια κρούσματα και στις διασωληνώσεις.

«Αυτή τη μάχη θα δώσουμε και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση την επόμενη εβδομάδα» τόνισε σχετικά ο κ. Πέτσας. Οριστικά λοιπόν, θα έχει ανακοινωθεί αν θα πάμε σε lockdown μέχρι την επόμενη Παρασκευή. Σε ό,τι αφορά στις άλλες περιοχές που παρουσιάζουν έκρηξη κρουσμάτων, η Λάρισα φαίνεται πως θα προλάβει την Αττική, με τοπικό lockdown αλά… Θεσσαλονίκη.

Μέχρι να έρθει το lockdown όμως, το σενάριο για απαγόρευση εξόδου από την Αττική, για να μην «γκριζάρουν» οι εκδρομείς ό,τι έχει μείνει «καθαρό» στους όμορους νομούς, ύστερα από τις εκδρομές… διασποράς σε Εύβοια, Αράχωβα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί απαγόρευση εξόδου από το νομό Αττικής για να «σωθούν» οι όμορες περιφέρειες. «Δεν θα διστάσουμε να πάρουμε ανάλογα μέτρα αν χρειαστεί» επισήμανε σχετικά ο Στέλιος Πέτσας.

Κρίσιμος παράγοντας η υγειονομική πίεση

Όλα λοιπόν πως οδεύουμε προς λουκέτο και στην Αττική, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν τα πάντα, πλην των σχολείων. Ολες οι βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτές, όμως αν «στραβώσει» κι άλλο το κλήμα και μετά την επιβολή του διαφαινόμενου lockdown, τότε θα κλείνουν κλιμακωτά οι βαθμίδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική θα κριθεί τόσο από το αν θα ανακοπεί η ορμή του κορονοϊού -με νέα κρούσματα- όσο και από την πληρότητα που θα παρουσιάσουν τις επόμενες μέρες οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουν ξεκαθαρίσει οι επιδημιολόγοι.

Χθες καταγράφηκαν 2.166 νέα κρούσματα, ενώ ρεκόρ έχει καταγράψει ο αριθμός των διασωληνωμένων με 169 συμπολίτες μας να βρίσκονται στις ΜΕΘ όλης της χώρας, ενώ άλλοι 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από αυτές.

Ενδεικτικά είναι τα λόγια του καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπου Γώγος ο οποίος τόνισε πως το lockdown στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε γιατί υπήρξε ξαφνική αύξηση των ασθενών που εισήλθαν στις ΜΕΘ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι αρκετά επιβαρυμένο το ΕΣΥ, «χρειάζονται και άλλες ΜΕΘ», όπως και εξειδικευμένο προσωπικό, προσλήψεις και εκπαίδευση, είπε χαρακτηριστικά.

Σε επίπεδο επικράτειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Υγείας, υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορονοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.

Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κορονοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.

Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κορονοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης αφορούν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα για τη Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου.