• 22 Ιουνίου, 2021

Αθηναϊκή μετάλλαξη: Όλα όσα ξέρουμε – Τι λένε οι ειδικοί, γιατί διαφωνεί ο Μαγιορκίνης

 Αθηναϊκή μετάλλαξη: Όλα όσα ξέρουμε – Τι λένε οι ειδικοί, γιατί διαφωνεί ο Μαγιορκίνης

Η «αθηναϊκή μετάλλαξη» του κοροναιού που ουσιαστικά αποτελεί παραλλαγή του στελέχους από τη Νιγηρία και εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας έχε προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.

«Πρόκειται για ένα στέλεχος που έχει τη μετάλλαξη 484Κ, η οποία σχετίζεται με ανοσολογική διαφυγή» είχε πει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωσή του στις 7 Μαΐου. Δηλαδή πρόκειται για μια μετάλλαξη που μπορεί να διαφεύγει από την προστασία των διαθέσιμων έως τώρα εμβολίων.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι αυτή τη στιγμή. Να θυμίσω ότι στην αρχή λέγαμε ότι η νοτιοαφρικάνικη είναι πολύ επιθετική. Δεν έχει αποδειχθεί αυτό ακόμα, ούτε η βραζιλιάνικη έχει αποδειχθεί. Η βρετανική αποδείχθηκε τελικά ότι είναι αρκετά επιθετική. Χρειάζεται χρόνος και το παρακολουθούμε. Σε κάθε περίπτωση, περιχαρακώνεται οποιαδήποτε περίεργη μετάλλαξη με επαρκή ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση» κατέληγε τότε ο καθηγητής.

Με βέτο της Γαλλίας μένει εκτός του αμυντικού προγράμματος (PESCO) της Ε.Ε η Τουρκία- Συνεχίζει να πιέζει η Γερμανία

Ανησυχία από Θεοδωρίδου

Αναφερόμενη στην συγκεκριμένη μετάλλαξη κατά την χθεσινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Επιτροπής. Μαρία Θεοδωρίδου, εξέφρασε μια εύλογη ανησυχία, η οποία όπως τόνισε επικρατεί και για οποιαδήποτε μεταλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζεται, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να είναι πολύ περιορισμένη.

«Σχετικά με την ‘αθηναϊκή μετάλλαξη’ που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν ανησυχεί, καθώς και για ό,τι παραλλαγμένο παρουσιάζεται. Υπάρχουν, όμως, τα συστήματα ειδικής παρατήρησης και καταγραφής και ειδικοί γενετιστές και λοιμωξιολόγοι θα παρακολουθήσουν την εξέλιξη της και ας ελπίσουμε ότι θα είναι πολύ περιορισμένη» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Θεοδωρίδου.

Σαρηγιάννης: Σε ποιες ομάδες εμφανίζεται

Από την πλευρά του, μιλώντας για το ζήτημα στον Real Fm Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης,, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα στοχευμένα μέτρα.

Όπως ανέφερε, η «αθηναϊκή μετάλλαξη» εμφανίζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοοικονομικές ομάδες και ζήτησε στοχευμένους εμβολιασμούς στις συγκεκριμένες περιοχές για «να σταματήσει η διασπορά ενός τέτοιου στελέχους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες «αν δεν προσέξουμε και δεν σταματήσουμε τώρα τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών».

Παγώνη: “Μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης”

«Η αθηναϊκή μετάλλαξη είναι όπως όλες. Όταν πρωτοβγαίνει ανησυχεί» ανέφερε και προσέθεσε: «Με τη μετάλλαξη ασχολείται εργαστηριακά η επιστημονική κοινότητα. Οι μέχρι τώρα μεταλλάξεις καλύπτονται από τα εμβόλια. Είναι το ίδιο ή λίγο περισσότερο μεταδοτική» σχολίασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Αναλύοντας τη φύση της συγκεκριμένης μετάλλαξης είπε: «Είναι μία μίξη αφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης. Τα δεδομένα θα τα έχουμε σε λίγες ημέρες. Τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι η μεταδοτικότητα».

Η κυρία Παγώνη αναφέρθηκε και στην ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι εικόνες από το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο, όταν σημειώθηκαν συνωστισμοί και έλλειψη τήρησης των μέτρων, όπως οι μάσκες και οι αποστάσεις. 

Λινού: “Δεν ξέρουμε αν καλύπτετε από τα εμβόλια”

“Υπάρχει αυτή η “αθηναϊκή” μετάλλαξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε. Αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι καλύπτεται από τα εμβόλια. Από ότι φαίνεται όμως, τα κομμάτια της μετάλλαξης, που συνιστούν αυτό το στέλεχος, αντιμετωπίζονται” είπε χαρακτηριστικά η Αθηνά Λινού.

Σχετικά με τα αντισώματα και τα τεστ που ορισμένοι εκ των εμβολιασμένων επιλέγουν να κάνουν, απάντησε ότι υπάρχει δυσκολία στην αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων και επίσης η ανοσία δεν εξαρτάται μόνο από τα αντισώματα, αλλά και από τα λεμφοκύτταρα. Άρα δεν ανησυχούμε.

Εξαδάχτυλος: “Δεν είναι σκόπιμο να την βαφτίσουμε»

Για το ίδιο θέμα ο Αθανάσιος Εξαδάχτυλος τόνισε η «αθηναϊκή μετάλλαξη» προσδιορίζεται κυρίως σε μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

«Είναι μια μετάλλαξη από την Αφρική και όχι από την Αθήνα. Δεν είναι η μόνη μετάλλαξη. Πρέπει όμως να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους που δεν έχουν ΑΜΚΑ και να τους εμβολιάσουμε» τόνισε ο ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης .

Μαγιορκίνης: “Δεν είναι “αθηναϊκή μετάλλαξη”

Διαφορετική άποψη πάντως εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για ελληνική μετάλλαξη, δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ για αυτόν τον όρο και επισήμανε ότι υπάρχει από τον Φεβρουάριο. Έκανε μάλιστα λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Απομονώθηκε στην Νιγηρία, δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα και μάλιστα τον Φεβρουάριο» είπε ο κ. Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ. «Δεν είναι δόκιμο να λέμε τοποθεσίες» σημείωσε.

«Δεν ξέρω από πού ονομάστηκε αθηναϊκή μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα δεν θα το υιοθετήσει» ανέφερε μεταξύ άλλων.