• 20 Απριλίου, 2021

Ασπίδα κατά του κοροναϊού το εμβόλιο της γρίπης

 Ασπίδα κατά του κοροναϊού το εμβόλιο της γρίπης

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ δείχνει πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της γρίπης έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικοί στον κοροναϊό.

H μελέτη έδειξε ότι τα εμβολιασμένα ενάντια στη γρίπη άτομα, ακόμη και αν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2, εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές εξαιτίας της COVID-19.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Καρδιoλογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Frankel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Μάριον Χόφμαν Μπόουμαν και οι συνεργάτες της προχώρησαν σε ανασκόπηση των ιατρικών φακέλων περισσότερων από 27.000 ασθενών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2020.

Από τα σχεδόν 13.000 άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, ποσοστό της τάξεως του 4% είχε θετική διάγνωση για COVID-19.

Από τα 14.000 άτομα που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, σχεδόν το 5% διαγνώσθηκε θετικό στην COVID-19.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θετική σύνδεση μεταξύ εμβολίου γρίπης και προστασίας από την COVID-19 φάνηκε να παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες μεταβλητές όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τα υποκείμενα νοσήματα και το κάπνισμα.

25η Μαρτίου: Το απρόοπτο με τα άλογα στην παρέλαση

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν ενάντια στη γρίπη αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία.

Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη θνητότητα εξαιτίας της COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων για τη γρίπη ατόμων.

 «Είναι πιθανό τα άτομα που υποβάλλονται στο εμβόλιο της γρίπης να ακολουθούν συχνότερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άμεση βιολογική επίδραση του εμβολίου της γρίπης στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να πολεμά τον ιό SARS–CoV-2» σημείωσε η δρ.Χόφμαν.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.