• 18 Οκτωβρίου, 2021

Αρκαλοχώρι: Ο ΟΑΣΠ δεν είναι βέβαιος πως ήταν ο κύριος σεισμός-Συστάσεις στους κατοίκους

 Αρκαλοχώρι: Ο ΟΑΣΠ δεν είναι βέβαιος πως ήταν ο κύριος σεισμός-Συστάσεις στους κατοίκους

Η αρμόδια επιτροπή του ΟΑΣΠ δεν χαρακτηρίζει ακόμα την φονική σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ ως κύριο σεισμό. Αναμένονται ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας το οποίο με νεότερη ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες του Ηρακλείου και ειδικότερα της περιοχής του Αρκαλοχωρίου και των γειτονικών χωριών να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κτίρια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες.

Παράλληλα τους καλεί να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.

Οι δυο συστάσεις εκδόθηκαν μετά τη συνεδρίαση της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, όπου και εξετάστηκε η η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης και οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός».

Οι κάτοικοι συνεχίζουν να περνούν δύσκολες ώρες μετά και τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση της τάξης των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα τοπικά μέσα κάνουν λόγο για νέες καταρρεύσεις κτιρίων που ήδη είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 5,8.

Βίντεο που δημοσίευσε το cretalive παρουσιάζει κατολίσθηση στην περιοχή Κουδουμάς.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 07:45 το πρωί και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο είναι στα 21 χλμ. ΔΒΔ της Άρβης, το ίδιο επίκεντρο με τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Το εστιακό βάθος είναι και πάλι στα 10 χιλιόμετρα.