• 11 Μαΐου, 2021

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Vice για τον Χρήστο Παππά: Από το Άγιο Όρος μέχρι το Κόσοβο – Που κρύβεται, ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει

 Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Vice για τον Χρήστο Παππά: Από το Άγιο Όρος μέχρι το Κόσοβο – Που κρύβεται, ποιοι τον βοήθησαν να διαφύγει

Την ιστορία διαφυγής του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής ψάχνει με ρεπορτάζ του, το Vice και προσπαθεί να ακολουθήσει τα βήματά του, από το Άγιο Όρος ως και το πιθανότερο μέρος στο οποίο κρύβεται, το οποίο πιθανολογείται ότι βρίσκεται ή στο σερβικό μέρος του Κοσόβου ή της Βοσνίας.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την διαπίστωση ότι το λίκνο της Δημοκρατίας έχει μείζον πρόβλημα ναζί».

«Έξι μήνες τώρα, αστυνομικοί και ασφάλεια ψάχνουν χωρίς αποτέλεσμα για μία ηγετική φιγούρα της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης που έφτασε να είναι τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα», πριν «μία από τις σημαντικότερες πολιτικές δίκες» της χώρας «βάλει φαινομενικά τέλος σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας της», σημειώνει ο συντάκτης. Αλλά ο δεύτερος τη τάξει της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, καταδικασμένος σε τουλάχιστον 13 χρόνια φυλακή για την διεύθυνσή της, εξαφανίστηκε χωρίς να εμφανιστεί στο δικαστήριο. «Επισήμως, κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται τώρα. Ανεπισήμως όμως, είναι μία πολύ διαφορετική και τρελή ιστορία, που περιλαμβάνει αποστάτες μοναχούς, ακροδεξιούς αστυνομικούς και έναν καταδικασθέντα εγκληματία πολέμου».

Η καταδίκη και επιβολή ποινών φυλάκισης σε 57 ηγετικά μέλη της Χρυσής Αυγής το περασμένο Φθινόπωρο «θα ήταν μία μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, αλλά στην απαγγελία τους δεν εμφανίστηκαν ο υπαρχηγός Νίκος Παππάς και ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός, που ακόμη διαμένει σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες με διπλωματική ασυλία», σημειώνει το Vice. Οι αστυνομικοί ωστόσο έξι μήνες μετά δεν έχουν ιδέα για το πού είναι ο Νίκος Παππάς, πρώην βουλευτής στην Ελλάδα και «λάτρης του ναζιστικού cosplay», δηλαδή του να φοράει στολές και άλλα ρούχα που παραπέμπουν στους ναζί. 

«Είναι μία ωμή διαστροφή για αυτό που θα ήταν ένα ανεκτό καλό τέλος» στην υπόθεση και παράλληλα «ταχύτατα μετατρέπεται σε λεκέ στην διεθνή εικόνα της Ελλάδας», ενώ γίνεται όλο και περισσότερο πιστευτό ότι ο Παππάς απέφυγε την απόδοση δικαιοσύνης με την βοήθεια των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας, της Εκκλησίας και ενός καταδικασθέντα Σέρβου εγγληματία πολέμου

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη: Βρέθηκε στο σπίτι του επιστολή καταγγελία από το Αρσάκειο – Η απάντηση Μπαμπινιώτη

Το θέμα αναφέρεται εκτενώς στα στοιχεία για την συνεργασία Χρυσής Αυγής, ΕΛΑΣ και σωμάτων ασφαλείας ώστε να κάνει αυτή τις «βρόμικες δουλειές» τους εναντίον ανθρώπων και διαδηλώσεων του ευρύτερου αριστερού και αναρχικού χώρου.

  • «Και δεν συνεργάζονταν απλώς … οι αστυνομικοί αγάπησαν την ψήφο στην Χρυσή Αυγή» στέλνοντάς την στη Βουλή το 2012 ως τρίτο μεγαλύτερο κόμμα. Αμέσως μετά, ακολούθησε και η σχεδόν εμφανής συνεργασία της Χρυσής Αυγής με άλλα κόμματα. «Αυτή η αίσθηση συνεργασίας κεντροδεξιάς-ακροδεξιάς κάνει τα θύματα της Χρυσής Αυγής να αναρωτιούνται, οι σχέσεις με τα κόμματα, την πανίσχυρη και συντηρητική Εκκλησία που ενίοτε θεωρεί πως η ίδια είναι ο ρυθμιστής του τι είναι ελληνικό, με τα σώματα ασφαλείας, αν τελικά ο Παππάς θα εκτίσει ποτέ την ποινή φυλάκισής του».

Επισήμως, λέγεται πως «είναι στην Ελλάδα και θα βρεθεί», αλλά τόσο Έλληνες όσο και ξένοι, στελέχη των υπηρεσιών Ασφαλείας με πείρα στα εγκλήματα πολέμου στα Βαλκάνια, υποψιάζονται ότι υπάρχει πιο επίσημη εμπλοκή στην εξαφάνισή του.

Μετά το 2012, οι συνεχείς επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες, πρόσφυγες, αριστερούς, αναρχικούς, που προηγήθηκαν επί δύο και πλέον δεκαετίες, έχουν πλέον την έμμεση πολιτική επικύρωση που προσφέρουν άλλα κόμματα που «με πάθος επιζητούσαν συνεργασία … το καθεστώς, αρχίζοντας από την αστυνομία και φτάνοντας ως τα υπουργεία και τα ΜΜΕ … με ευκολία αγνόησε τα θύματα και τις επιθέσεις», σημειώνει το Vice. Ο λόγος ήταν οι κοινές ξενοφοβικές αντιλήψεις κατά των προσφύγων και των μεταναστών, που παρέμειναν το κυρίαρχο αφήγημα μέχρι το 2013.

  • Με τις συλλήψεις και τις έρευνες που ακολούθησαν μετά την δολοφονία Φύσσα, έγινε σαφές ότι υπάρχουν φιλικές επικοινωνίες με πολιτικούς που σήμερα στηρίζουν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. «Καταλαβαίνετε γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα πιαστεί ο Παππάς; Στο σπίτι αυτοί οι τύποι προστατεύονται από την αστυνομία, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν καθώς έχουν πολλούς φίλους στα Βαλκάνια», είναι η φράση ενός κατοίκου της Αθήνας που παραθέτει το κείμενο.

Ένα στέλεχος κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ευρώπης που έχει προϋπηρεσία σε μυστικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια την περασμένη δεκαετία μίλησε στο Vice τον Ιανουάριο και ανέφερε ότι «πιστεύουμε ότι αυτή η παρανοϊκή σερβική αίρεση τον βοήθησε να διαφύγει», αναφερόμενος στην Μονή Εσφιγμένου στο Άγιος Όρος. Στην Ελλάδα κάποια στιγμή θα τον έπιαναν, όπως εκτίμησε, «είναι πιθανότατα με ακροδεξιούς Σέρβους … έχει σχέση με τον Σέσελι που ξεκινά από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, ελέγξτε τους Έλληνες στην Σερμπρένιτσα». Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι πρόεδρος του εθνικιστικού Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και πρώην αντιπρόεδρος της Σερβίας, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου. Το 2017 επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη και έδωσε συνέντευξη Τύπου, μαζί με την Χρυσή Αυγή.

  • Ο επίσημος επικεφαλής της Μονής Βαρθολομαίος (που δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν), επίσης ανέφερε ότι «όταν έμαθα ότι εξαφανίστηκε ο Παππάς, η πρώτη μου σκέψη ήταν πως τον είχαν στο μοναστήρι». Τον Φεβρουάριο η αστυνομία έκανε έφοδο στη Μονή, αλλά ο Παππάς δεν βρέθηκε. Όπως εκτιμήθηκε, χρησιμοποίησε την ευρύτερη περιοχή για να κρυφτεί το πρώτο διάστημα. «Ακόμη και αν δεν ήταν ο ίδιος εκεί, ήταν αυτοί που τον βοήθησαν … έχουμε πληροφορίες ότι το Άγιο Όρος ήταν μέρος της διαδρομής προς τη Σερβία ή το Κόσοβο», είπε αξιωματούχος της ΕΛΑΣ. «Ακόμη τον ψάχνουμε, όπως και κάθε στοιχείο, στην Ελλάδα … αλλά νομίζω ότι τον κρύβουν οι Σέρβοι φίλοι του». 

Στη Σερβία, σύμφωνα με αξιωματούχο του εκεί υπουργείου Εξωτερικών, η αστυνομία αναζητά ενεργά τον Παππά, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή. «Είναι αλήθεια, αλλά ανεπίσημα η γραμμή είναι ότι ξέρουμε μεν πως οι φίλοι του τον βοήθησαν να διαφύγει από την Ελλάδα, πιθανώς πέρασε από τη Σερβία, αλλά δεν βλέπω αποδείξεις ότι έμεινε, το λογικό είναι να πήγε σε απρόσιτες περιοχές της σερβικής πλευράς του Κοσόβου ή της Βοσνίας να κρυφτεί μαζί με τους τρελούς μοναχούς … σε αυτές τις περιοχές δεν ξέρω ποιος μπορεί να τον συλλάβει».