• 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Αποφάσεις υπό πίεση – Ανοίγει η αγορά, δεν έχουν “πειστεί” οι λοιμωξιολόγοι για την βελτιωμένη εικόνα – Κρίσιμη σύσκεψη

 Αποφάσεις υπό πίεση – Ανοίγει η αγορά, δεν έχουν “πειστεί” οι λοιμωξιολόγοι για την βελτιωμένη εικόνα – Κρίσιμη σύσκεψη

Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με την σταδιακή αποφόρτιση των νοσοκομείων, δείχνουν ότι είναι εφικτό το εγχείρημα να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η περιοχή της Αττικής προβληματίζει, αλλά φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο άνοιγμα. Όμως δεν αποκλείεται να ξανακλείσει με την ίδια ευκολία που θα ανοίξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής που θα αποφασίσουν σήμερα ζητούν να έχουν ένα πρώτο αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων και μετά να συζητήσουν για το άνοιγμα και των καταστημάτων ακόμη και με περιορισμούς. Όμως η πίεση από το πεδίο της οικονομίας είναι τόσο έντονη που δεν επιτρέπει αναμονές.

Οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων και ακολούθως να κάνουν την εισήγησή τους στην κυβέρνηση, ώστε το απόγευμα της ίδιας ημέρας να γίνουν οι απαραίτητες ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κρίσιμη περιοχή που αφορά στον Κεντρικό Τομέα της περιφέρειας, σημειώθηκαν μόνο 50 νέα κρούσματα κοροναϊού. Σε πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, να διαπιστώνεται ένας τόσο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, μεταφράζεται έως και ανυπαρξία του κορονοϊού μεταξύ των πολιτών που συγχρωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, εντός ή εκτός των σπιτιών.

Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Όόσον αφορά στα σχολεία, από τη Δευτέρα που άνοιξαν ελάχιστες δομές έκλεισαν λόγω κρουσμάτων. Όμως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες κάτω των 18 ετών βρέθηκαν 162 νέα κρούσματα από την ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων. Βέβαια δεν γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία αυτών των κρουσμάτων, όμως δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η επίπτωσή τους στην μετάδοση της επιδημίας.

Γενικότερα, η Κυβέρνηση μεθοδεύει ένα σταδιακό άνοιγμα εξετάζοντας καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Πιθανότερο, η αγορά να ανοίξει με τη μέθοδο του click in shop για ένδυση, υπόδηση, κοσμηματοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης νυχιών και βιβλιοπωλεία, όπως στις γιορτές, και με click away τα υπόλοιπα καταστήματα.

Μοναδική εξαίρεση ενδέχεται ν’ αποτελέσουν οι «κόκκινες» περιοχές που βρίσκονται σε σκληρό lockdown, όπου τα καταστήματα θα παραμείνουν σ’ αυτή την περίπτωση κλειστά, ενώ ερωτηματικό παραμένει, επίσης, τι μέλλει γενέσθαι με τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.