• 28 Φεβρουαρίου, 2021

Αποφάσεις Μητσοτάκη: Σκληρή απαγόρευση την Πρωτομαγιά, ανοίγουν λιανικό εμπόριο και κομμωτήρια από 4 Μαΐου

 Αποφάσεις Μητσοτάκη: Σκληρή απαγόρευση την Πρωτομαγιά, ανοίγουν λιανικό εμπόριο και κομμωτήρια από 4 Μαΐου

Ώρα των αποφάσεων η σημερινή, εκτός απροόπτου, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει του δευτεριάτικου τηλεοπτικού μηνύματος για πρώτη, μερική άρση των περιορισμών. Θα προηγηθούν συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους επικεφαλής λοιμωξιολόγους. Μια πρώτη εικόνα έχει σκιαγραφηθεί ωστόσο για πότε και τι θα ανοίγει, υπό την αίρεση, πάντα, ότι δεν θα παρατηρηθεί ξαφνική, επιθετική διασπορά του κοροναϊού μέσα στο Μάιο.

Είναι ήδη γνωστό, έτσι, ότι η αρχή θα γίνει τη Δευτέρα με υποθηκοφυλακεία και κάποιες λειτουργίες των δικαστηρίων.

Το ουσιαστικό άνοιγμα όμως θα γίνει από τη μεθεπόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου: πριν το άνοιγμα θα προηγηθεί όμως το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, εκεί όπου θα εφαρμοσθούν μέτρα αλά… Πάσχα. Αυτές οι τρεις μέρες θα είναι και οι τελευταίες εφαρμογής του συστήματος περιορισμού των μετακινήσεων, οι τελευταίες μέρες που θα πρέπει να στέλνουμε sms για να παίρνουμε άδεια να πηγαίνουμε στο φούρνο της γειτονιάς.

Συνεπώς από τις 4/5 θα είμαστε ελεύθεροι μεν, πλην όμως λίγη εξυπνάδα και αυτοπεριορισμός δεν θα βλάψει, είναι το μήνυμα που στέλνουν από την κυβέρνηση.

Από εκείνη την ημέρα θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου -όχι τα πολυκαταστήματα- καθώς και τα κομμωτήρια, με τους γνωστούς όμως περιορισμούς αποφυγής συγχρωτισμού. Επιπλέον, από την απελευθέρωση των μετακινήσεων ακόμη και εκτός ορίων νομού, είναι πιθανό ότι θα εξαιρεθούν, προς το παρόν, τα νησιά.

Στις 11 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα για την εκπαίδευση, συγκεκριμένα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Γρίφος αποτελεί το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες τάξεις, με τις ημερομηνίες δηλαδή, γιατί στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να ανοίξουν όλες οι σχολικές μονάδες, έστω και για λίγες εβδομάδες. Και στην εκπαίδευση όμως -όπως και στα καταστήματα- κρίσιμο ζήτημα είναι η προηγούμενη προετοιμασία, φερ΄ειπείν με την αναδιάταξη των καθισμάτων για την αποφυγή συγχρωτισμού μεταξύ των μαθητών.

Η λειτουργία πάντως των σχολείων σε συνδυασμό με την επανεκκίνηση της οικονομίας προκαλεί ένα πρόσθετο πονοκέφαλο στις οικογένειες με εργαζόμενους  γονείς, με δεδομένο ότι παππούδες και γιαγιάδες θα πρέπει να αποφύγουν το… babysitting.

Τον Ιούνιο θα γίνει το επόμενο βήμα με τη λειτουργία πολυκαταστημάτων, χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης και προς το τέλος του μήνα θα ανοίξουν τα τουριστικά καταλύματα και οι οργανωμένες πλαζ. Διευκρινίζεται ότι, εν αντιθέσει με ό,τι ακουγόταν ως τώρα, οι χώροι εστίασης δεν φαίνεται να είναι στην πρώτη φάση, αλλά τον Ιούνιο, και αυτό σε δύο δόσεις.

Ν. Παπ.