• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Απίθανο: Ξέχασαν στην κατάψυξη πλοίου για 12 μέρες κιβώτιο με 50 δείγματα για κοροναϊό

 Απίθανο: Ξέχασαν στην κατάψυξη πλοίου για 12 μέρες κιβώτιο με 50 δείγματα για κοροναϊό

Το είδαμε κι αυτό: Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου Λέρου και του Κέντρου Υγείας Πάτμου, 50 δείγματα που είχαν ληφθεί από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στη Λέρο, παρέμειναν στην κατάψυξη πλοίου επί 12 μέρες χωρίς κανείς να τα αναζητήσει.

Παπαθωμά: Αυτά που δήλωσε ο Γρηγόρης Πετράκος δεν ήταν δική του άποψη

Όπως καταγγέλλουν οι γιατροί του νοσοκομείου Λέρου και του Κέντρου Υγείας Πάτμου, Λειψών, Αγαθονησίου, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, παραδόθηκε από το πλοίο της γραμμής στο Κ.Υ. Πάτμου, κατά λάθος, κιβώτιο που περιείχε βιολογικό υλικό περίπου 50 δειγμάτων προς εξέταση για ανίχνευση κορωνοϊού.

 «Με έκπληξη είδαμε ότι το υλικό αυτό είχε παρθεί στις 19/10/2020 από υπαλλήλους του Ε.Ο.Δ.Υ και αφορούσε ασθενείς μας στην Λέρο του ψυχιατρικού τομέα, του Π.Ι.Κ.Π.Α και του γηροκομείου. Προφανώς το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου εδώ και 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος».

Για να το κάνουμε λιανά, αν κάποια από τα 50 δείγματα είναι θετικά κανείς δεν το γνωρίζει αφού θα πρέπει να γίνει επαναληπτική δειγματοληψία. Και μάλιστα πρόκειται για δείγματα που ασθενείς και ηλικιωμένους μέσα σε δομές – όπως ψυχιατρείο και γηροκομείο – που σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν δώσει πολλά κρούσματα.

Οι γιατροί καταγγέλλουν επίσης ότι «κατά την πάγια τακτική του ΕΟΔΥ σε ερώτηση της υπεύθυνης επιτροπής του Νοσοκομείου Λέρου για το αποτέλεσμα της ανίχνευσης στους ασθενείς μας, είχε δοθεί η απάντηση προ ημερών « ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό».

Οι ευθύνες της Διοίκησης του ΕΟΔΥ αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι γιατροί και κάνουν λόγο για «προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου».

«Οι κυβερνητικές ευθύνες αλλά και εκείνες της περιφέρειας , τοπικής διοίκησης πολλαπλασιάζονται και με το γεγονός της μη ύπαρξης μονίμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα νησιά της Λέρου και Πάτμου».