Απαγόρευση συγκεντρώσεων: Η κυβέρνηση δείχνει τους… λοιμωξιολόγους οι οποίοι διαψεύδουν – Οικονόμου: Πρόκειται για… χαλάρωση

 Απαγόρευση συγκεντρώσεων: Η κυβέρνηση δείχνει τους… λοιμωξιολόγους οι οποίοι διαψεύδουν – Οικονόμου: Πρόκειται για… χαλάρωση

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση για την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων την ώρα που είναι προγραμματισμένες μια σειρά από κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ξημερώματα Τρίτης και θα ισχύει μεχρι τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανέφερε η ΕΛ.ΑΣ., για επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, που αφορούν στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ γίνεται λόγος για περαιτέρω αύξηση του ρυθμού διάδοσης του κοροναϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αιφνίδια απαγόρευση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα – Η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ

Ηλιόπουλος για απαγόρευση συγκεντρώσεων: Δόγμα αστυνόμευσης, αντί για μέτρα προστασία της δημόσιας υγείας

Σφοδρή κριτική Λινού στην απαγόρευση συγκεντρώσεων: Κίνηση πανικού με άλλες προεκτάσεις, πρέπει να διορθωθεί

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για αυθαίρετες και αντιδημοκρατικές αποφάσεις

Μάλιστα, επισημαίνεται πως υπάρχει σχετική εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας από τις 22 Ιανουαρίου, όπου, μεταξύ άλλων, «προτείνεται ως ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις τα 100 άτομα».

Ωστόσο, λίγο αργότερα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος διέψευσε τον ισχυρισμό ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε την απαγόρευση συναθροίσεων. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, διευκρίνισε πως το εν λόγω μέτρο δεν προήλθε από πρόταση της Επιτροπής, προσθέτοντας δε πως εν μέσω πανδημίας δεν είναι λάθος να απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις.

  • Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένο νέο συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή από τους φοιτητές που ζητούν να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές και να επιστρέψουν, ενώ αντιδρούν και στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Αύριο ήταν προγραμματισμένο επίσης να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Όμως και η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους το Σαββατοκύριακο, και ιδιαίτερα στην οδό Ερμού, έκανε κυβέρνηση και ειδικούς να ανησυχήσουν και να αναζητούν μέτρα. Βέβαια, δεν έχει διευκρινιστεί πώς και αν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν λιγότερα από 100 άτομα σε έναν δρόμο όπως η Ερμού.

Πηγές της αστυνομίας πάντως έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι η απαγόρευση δεν αφορά στην παρουσία πολιτών σε εμπορικά σημεία και καταστήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πώς δεν σχετίζεται ούτε με κάποια προγραμματισμένη συνάθροιση -δηλαδή το φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επιβεβαιωθούν οι ανωτέρω διευκρινίσεις προκειμένου να ξεκαθαριστεί και το γιατί ανακοινώθηκε το εν λόγω μέτρο αλλά και να αποσαφηνιστεί με κάθε λεπτομέρεια και κανένα κενό το τι θα ισχύσει τελικά.

Από την πλευρά του υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε πως πλέον οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι μπορούμε να κάνουμε άνοιγμα για τον αριθμό συμμετεχόντων στις δημόσιες συναθροίσεις.

«Είναι μέτρο χαλάρωσης» ξεκαθάρισε.

Το ερώτημα βέβαια είναι τι σημαίνει αυτή η απαγόρευση και αν ουσιαστικά είναι «χαλάρωση» καθώς θα μπορούν στο εξής να συγκεντρώνονται 99 άτομα π.χ. σε μια πλατεία, κάτι που απαγορευόταν μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται τέλος ότι για τους παραβάτες, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και
  • διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

Σχολιάζοντας το μέτρο για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, είπε ότι «επιβλήθηκε μέσα στον πανικό», προειδοποιώντας πως μέσα σε μία τέτοια κατάσταση όπως αυτή που βιώνουμε, κάθε κίνηση ενέχει τον κίνδυνο του πανικού.

Σχετικά Άρθρα