• 20 Απριλίου, 2021

Aποφασισμένοι να ανοίξουν τη Δευτέρα οι έμποροι παρά την απαγόρευση – Σπεύδουν εκτάκτως τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

 Aποφασισμένοι να ανοίξουν τη Δευτέρα οι έμποροι παρά την απαγόρευση – Σπεύδουν εκτάκτως τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη

Αναβρασμός και σφοδρές αντιδράσεις επικρατούν σε τρεις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη) που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και σύμφωνα με την εισήγηση των επιδημιολόγων, δεν θα ανοίξει σε αυτές τις περιοχές τη Δευτέρα το λιανεμπόριο όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία στέλνει σήμερα εκτάκτως 4 Απριλίου, τρεις υπουργούς στην εν λόγω περιοχή.

Κατά τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στην Πάτρα θα μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας και άλλοι δύο υπουργοί σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες σκοπός της αποστολής των υπουργών είναι να κατευναστούν οι έντονες αντιδράσεις δημάρχων, περιφερειαρχών και εκπροσώπων των εμπόρων και των επιμελητηρίων μετά τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές αυτές.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στον εμπορικό κόσμο, είναι η δήλωση του προέδρου του Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστα Ζαφειρόπουλου στο best.gr ότι οι καταστηματάρχες θα ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα, χωρίς την παρουσία υπαλλήλων.

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι καταστηματάρχες και στην Θεσσαλονίκη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην μην λειτουργήσει η αγορά στο νομό την επόμενη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στο Μαξίμου: Ανοίξτε τα μαγαζιά την Δευτέρα, δεν θα πειθαρχήσουν οι ιδιοκτήτες

Οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ελπίδα που είχαν να σηκώσουν επιτέλους ρολά τη Δευτέρα – έστω και με αυστηρούς κανόνες – ξαφνικά χάθηκε, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, αλλά είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι ίδιοι τόνισαν την απόφαση τους να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα πάρα την απόφαση της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Την οργή του για το μη άνοιγμα της αγοράς στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.

Βολές εκ των έσω

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους να αναθεωρήσουν τη στάση τους σε ό,τι αφορά την απόφαση που λήφθηκε για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από την Δευτέρα 5/4 στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Nα δοθούν εξηγήσεις και να ενισχυθούν τα μέτρα στήριξης του κλάδου του λιανεμπορίου ζητά ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος από την κυβέρνηση.

«Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα «άνοιγμα» που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το «άνοιγμα» έγινε «αναστολή». Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας», τονίζει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος.

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σοβαρό σχεδιασμό

«H αναστολή λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, πριν καν προλάβουν να ανοίξουν, μία μόλις μέρα μετά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις για οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την χώρα, είναι ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, η κυβέρνηση πορεύεται  αποκλειστικά και μόνο με όρους πρόσκαιρου επικοινωνιακού  κόστους και οφέλους.

Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, βαθαίνουν ακόμα περισσότερο την κρίση στην οικονομία, εξαντλούν εντέλει τις αντοχές της  ταλαιπωρημένης ελληνικής κοινωνίας.