• 20 Ιανουαρίου, 2021

Ανοίγουν τα δημοτικά – Διαφωνίες για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων – Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα (vid)

 Ανοίγουν τα δημοτικά – Διαφωνίες για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων – Ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα (vid)

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων που ξεπέρασε πάλι το όριο των 1.000, αλλά κυρίως ο σταθερά υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων οδηγεί στη διατήρηση των περισσότερων περιορισμών. Μεγάλη είναι η συζήτηση για το άνοιγμα ή μη των σχολείων ενώ οι διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Τρίτη) σύσκεψης ανέβαλε τις όποιες αποφάσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Το μόνο βέβαιο εξακολουθεί να είναι αυτή τη στιγμή πως το άνοιγμα των σχολείων θ’ αποτελέσει το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι ειδικοί, όπως προέκυψε από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά την οποία μετά τις διχογνωμίες οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα (4/1).

Κατά πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των ειδικών για το ταυτόχρονο άνοιγμα όλων των σχολικών βαθμίδων ή ακόμη και των ημερομηνιών, ωστόσο όλα δείχνουν με βάση τα σημερινά δεδομένα πως τουλάχιστον νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ξεκινήσουν. Μένει να οριστεί η ημερομηνία.

«Αφού δούμε τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους, είναι πολύ πιθανό η εισήγηση να είναι θετική για το άνοιγμα των δημοτικών και πιθανόν και των άλλων βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Τσακρής.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εισήγηση για ένα πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 8 Ιανουαρίου ήταν ομόφωνη, ο κ. Τσακρής είπε ότι «μετά από μεγάλη συζήτηση που έγινε, νομίζω όλοι σχεδόν συμφώνησαν προς αυτή τη λύση, να επανεξεταστούν τα δεδομένα στις αρχές του νέου έτους».

«Νομίζω πως η τελική απόφαση θα είναι προς το άνοιγμα των σχολείων εφόσον δεν υπάρξει κάποια πολύ ιδιαίτερη ανατροπή των δεδομένων που έχουμε αυτήν τη στιγμή», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, οι αποφάσεις θα ληφθούν επίσης την επόμενη εβδομάδα και πάντοτε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Προς τούτο, άλλωστε, εξετάζονται ήδη σενάρια για τη λειτουργία της αγοράς μετά τις 7 Ιανουαρίου, όπως τη διατήρηση του click away ή της καθιέρωσης του click in shop. Με τη μέθοδο αυτή, οι καταναλωτές θα κλείνουν ραντεβού για να επισκεφθούν τα καταστήματα και να δοκιμάζουν τα προϊόντα πριν να τα αγοράσουν. Έτσι, με το ραντεβού θα υπάρχει έλεγχος του αριθμού των πελατών και δεν θα ξεπερνά το επιτρεπόμενο όριο βάσει των τετραγωνικών μέτρων ανά κατάστημα.